четвртак, 25. децембар 2014.

Isus iz Nazareta

 
Uz čestitke za Božić  
 
"Ova knjiga nije ni na koji način  magistarski akt, nego samo izraz mog ličnog istraživanja ‘prave suštine Gospoda’. Zato je svako slobodan da mi protivreči". Ovo su reči iz predgovora knjizi  „Jesus of Nazareth – The Infancy Narratives,“ kako sam autor kaže  knjizi - rezultatu dugog unutrašnjeg putovanja. Otuda je Isus manje mit a više čovek od krvi i mesa. Najinteresantniji podatak u vezi knjige je sam autor, Jozef Racinger, dugogodišnji profesor katoličke teologije na raznim nemačkim univerzitetima, od 1977. kardinal, 1981.  prefekt za versku doktrinu u Vatikanu. Njegovo ukupno delo obuhvata više od 600 članaka i stotinak knjiga. Od 2005. godine je papa sa imenom Benedikt XVI.
 
 
                                                   Knjigu možete prelistati OVDE
 
 
Evo jednog na brzinu pronađenog priloga o knjizi.
 
2012-e godine, sada već bivši papa, Benedikt XVI. je priznao kako je Crkva napravila pogrešku u datiranju Isusovog rođendana te da se Isus rodio nekoliko godina pre nove ere, drugim rečima kalendar koji je zasnovan na crkvenom datumu Isusova rođenja je pogrešan.

Zaboravljena knjiga s porukom koja bi trebala da interesuje hrišćane

Benedikt XVI. je četiri meseca pre odstupanja s dužnosti pontifeksa objavio knjigu „Jesus of Nazareth – The Infancy Narratives,“ u kojoj otvoreno priznaje grešku jedne od najvećih hrišćanskih dogmi. Nakon dugogodišnjeg premišljanja treba li Crkva priznati grešku u dogmatičkom učenju o navodnom datumu Isusovog rođenja, Benedikt XVI. se odlučio na iscrpno naučno istraživanje i prekapanje vatikanske arhive kako bi ustanovio koliko je kalendarsko odstupanje od navodnog Isusovog rođenja i stvarnog datuma.

Da stvar bude gora grešku je napravio Dionizije Exiguus (ili Mali Denis) – redovnik iz Rusije koji je pogrešno kalkulisao i zapisao Isusov datum. Papa Ivan je od Dionizija tražio da mu tačno proračuna uskršnji dan, kako bi svi hrišćani svetkovali isti datum. Dionizije je 527-e zvanično potvrdio Konstantinovu želju da se Isusov rođendan slavi 25.12.,  te da je prva godina nove ere poklapa s navodnom prvom godinom Isusova života. Nikada nije pronađen niti jedan jedini pismeni podatak da su ove kalkulacije tačne.

Iako papa Benedikt sedam godina kalendarske pogreške, naziva „nekoliko godina pogrešne kalkulacije“  teolozi širom sveta složili su se papom i to bez obzira pripadaju li vatikanskoj ili nekoj drugoj hrišćanskoj opciji.

A.D. – Anno Domini ili “Godine božje” dobija potpuno drugačiji naglasak ako znamo kako je ta kratica nastala

Koncept kalendara pre i posle Hrista ili poznata kratica „AD“ Anno Domini je u kalendarski sistem također uveo već poznati Dionizije, to jest redovnik Mali Denis, s obzirom da je ovaj redovnik bio iz Istočne Evrope, te je pisao o mučenju i ubijanju hrišćana od strane cara Dioklecijana, Denis je došao na naum kako da se Dioklecijanu osveti tako što će ga izbaciti iz tradicionalnog rimskog kalendara koji se bazirao na Aurelijanskim osnovama gde je car – cezar i „Nepobedivo Sunce“ imao središnju ulogu. Tako je smislio kalendar u kojem je Isus preuzeo središnju ulogu umesto rimskog cara.
Ova dva koncepta su se spojila u jedan do 731. godine, a iako Biblija ne spominje datum i godinu rođenja Isusa, redovničke prepiske kalendara su se širile tadašnjom Evropom s velikom brzinom i ubrzo su od kalkulacija postale nepogrešiva istina.


 
 
Papa je također otkrio još jednu stvar, a to je da nikakve životinje nisu bile kod Isusovog rođenja, te da su tradicionalne jaslice pogrešno predstavljena slika. Bez obzira na ove informacije papa smatra kako sve treba ostati po starom jer su u pitanju prastare tradicije, čak i ako su zasnovane na laži, a menjanje godine na našim kalendarima bi stvorile sveopštu pometnju.
 
Sol Invictus i Božić
 
Sol Invictus nastao iz kulta MItre, car Konstantin je datum rađanja "Nepobjedivog Sunca" pripisao rođenju Isusa od Nazareta.

Car Konstantin je datum rađanja “Nepobedivog Sunca” pripisao rođenju Isusa od Nazareta. Sol Invictus je nastao iz kulta Mitre.

 
 
Kritičari su jasno stavili do znanja da papino istraživanje neće učiniti nikakve promene, ponajviše zbog izrazitog konzervativizma Vatikana te smatraju da je papa napravio ovu studiju tek nakon serija zamerki i otvorenih prigovora od strane teologa širom sveta koji su Vatikanu prigovarali na zadržavanje informacija o pravom datumu Isusova rođenja, te su datum samog Božića pripisivali Konstantinovom slavljenju „Sol Invictusa“ čije svetkovine padaju baš na 25.12.
 
Konstantin je slovio kao veliki hrišćanin no sebe je vezivao za „Nepobedivo Sunce“ nazivajući se Invictus Constantinius, a taj kult je preneo i namenio svojoj vojsci, koja je na štitovima imala oznake nepobedivog sunca, u kasnijim hronikama, Sol Invictus je postao Isus Krist i znak krsta.
Uzmemo li u obzir da je Konstantin stvorio današnju Bibliju, izbacujući delove koji mu se nisu sviđali, te da je lično nadzirao kako će izgledati i zvučati Stari i Novi Zavet, što je kulminiralo prvim crkvenim koncilom u Niceji 325.-e posle nove ere, ne treba nas čuditi da je ovaj car Istočnog Rimskog Carstva stvorio hrišćanske običaje iz mešavine paganskih i židovsko-hrišćanskih običaja, te da su se s vekovima oni pretvorili u navodno izvorne hrišćanske običaje.Knjiga koja se dobro prodaje ali ništa ne menja

Papa Benedikt XVI. je u svojoj knjizi pokušao pratiti Isusov život od rođenja do 12-e godine, kada je prema tradiciji predstavljen u Jeruzalemskom hramu od strane njegovih roditelja. Početno izdanje ove knjige je doseglo broj od neverojatnih pet miliona kopija, a objavljeno je u 50 zemalja na osam jezika. U nepunih godinu dana ova knjiga je prevedena na još 12 jezika, s publikacijama u ukupno 72 zemlje. Jedna od interesantnih stvari je da se ne zna gde će završiti novac od zarade na Benediktovoj knjizi, no poznato je da krajnji primatelj nije crkveni Caritas.

Anthony Valle, profesor teologije smatra da je, po prvi put, neki papa  istraživao kako bi ispravio crkvene greške, te da sam papa poziva na dodatna ispitivanja od strane vanjskih naučnika:
„Papa se ne buni protiv istorijskih i kritičkih metoda ispitivanja, u stvari on ih i sam koristi. Za divno čudo spojio je veru s razumom kako bi bolje predstavio rani Isusov život.“
Allesandro Speciale, vatikanski korespondent za CNN je otkrio da papa nije imao nameru da razotkrije laži i manipulacije vatikanskih mitova već je pokušao mitološkog Isusa iz evanđelja pretočiti u istorijsku figuru koja je nekada živela i delovala na Bliskom istoku. Speciale također tvrdi da je papa, po prvi put, objavio istraživanja vezana za Bibliju kako bi se priznalo da je tradicionalno prihvaćeni Isusov rođendan pogrešno datiran uz napomenu:
„Papa je tradicionalista i konzervativac, on ne želi da vernici i ljudi širom sveta menjaju svoje običaje, uključujući i običaj prikaza jaslica sa životinjama iako i sam papa priznaje da se takvo nešto nije dogodilo.“
Srednjovjekovne greške ili nešto više


Greška Dionizija Exiguusa iz 527-e nove ere je uključivala i formalizaciju datuma Isusovog rođenja koji se do tada poznavalo tek u istočnom delu Rimskog Carstva, pa ipak moramo se setiti da su kritike na ime datuma i godine Isusovog rođenja bile poznate još u XVII. veku kada su brojni teolozi pozivali crkvu da otkrije pravi datum rođenja Isusa Krista.
Profesor klasičnih prirodnih i istorijskih nauka na univerzitetu Warvick – Kevin Bucher, smatra da svi oni koji se bave istorijom i teologijom znaju da se Isus nije rodio na 25.12., no također priznaje da zbog velikog crkvenog uticaja ne mogu staviti pravi datum iako je godina poznata.

Rođenje Isusa Krista se poklapa s vladavinom kralja Heroda no zapisi iz Bliskog istoka, zajedno s kamenim ostacima i hronikama jasno pokazuju kako je kralj Herod umro četvrte godine pre nove ere. Uzimajući u obzir ovaj podatak sasvim je jasno kako se Isus nije mogao roditi pre Herodove smrti.
Teolozi i istoričari su se složili da su Dionizijeve kalkulacije bile jedne od mnogih, pa ipak Dionizijevo i Konstantinovo računanje Isusovog datuma rođenja su postale crkvene dogme.

Caroline Farrow iz Katoličkog glasnika je također komentarisala papinu objavu, kako religiozni i učeni ljudi znaju da je dan koji hrišćani slave kao Božić pogrešan bez obzira radi li se o Julijanskom ili Gregorijanskom kalendaru.
Mediji van uticaja crkve su se složili kako je Benedikt pokušao ublažiti negativan publicitet i sve žešće kritike o dogmatičnim i pogrešnim učenjima crkve. S druge strane, glasila koja pripadaju crkvi su tvrdila kako se svaka Benediktova reč prezentuje u negativnom duhu.
Knjiga koju je papa Benedikt XVI. objavio je uskoro postala stvar prošlosti jer su se mediji koncentrisali na njegovu ostavku. Sam Vatikan je preživio niz potresa koji su jedan za drugim objavljivali mediji; manipulacije Vatikanske banke, homoseksualnost, korištenje prostitutki – muških i ženskih, orgije unutar Vatikanskih zidova, pedofilija i njeno skrivanje, rastrošnost crkve i brojne druge teme su ostavile po strani greške u današnjem kalendaru i krivo datiran rođendan Isusa od Nazareta iako Božić slavi preko milijardu ljudi širom planete.
Izvori:
Christian calendar is wrong, says Pope: Blundering sixth-century monk was several years out in calculation of Jesus’s birth date
Jesus was born years earlier than thought, claims Pope
Pope Benedict XVI: Christian calendar is wrong, Christ was born at a different time
Pope’s book on Jesus challenges Christmas traditions
Killjoy Pope crushes Christmas nativity traditions: New Jesus book reveals there were no donkeys beside crib, no lowing oxen and definitely no carols
 
autor Ljubica Šaran
 
 
 

Нема коментара:

Постави коментар