петак, 10. октобар 2014.

McLeod Ganj : Utočište Dalaj Lame



McLeod Ganj, mesto  posebne lepote i duhovne privlačnosti, utočište je mnogih Tibetanaca I njihovog duhovnog vođe, Dalaj Lame. Ovaj neobični duhovni kutak nalazi se u državi Himachal Pradesh (Hindski: हिमाचल प्रदेश}) u severnoj Indiji.

 


Himachal Pradesh obuhvata oko 55.673 četvornih kilometara, nadmorske visine od 300 do 7000 metara, koliko iznose najviši vrhovi.  Susedi su joj  Jammu i Kashmir na severu, Punjab na zapadu i jugozapadu, Harjano i Uttar Pradesh na jugu i Utarakand i autonomne regije Tibet na istoku. Doslovni prevod reči "Himachal Pradesh" znači "u krilu Himalaja" ( inače je zovu Zemljom Bogova ). Reč "Hima" znači sneg na sanskritu


 



Himachal Pradesh ( Himačal Pradeš)  je poznata po svojim prirodnim lepotama. " Kristalno jasno nebo po kome mnoštvo zlatnih orlova u letu dostiže visine okolnih vrhova, mirisne šume borova i rododendrona koji cvetajući u martu pretvarajući planinske padine u čaroliju crvenih tonova, tišinu i zvuke dalekih zvona...sve ovo nije moguće lako opisati, već je potrebno jednostavno doživeti. Jer, to nije neobičan raj legendarne zamišljene doline Šangri La, o kojoj je pisao Džejms Hilton, već deo realnosti fantastične Indije." (izvor)

 
 
Pre Nepal-britanskog rata, teritorij je pripadao britanskih kolonijalnim vlastima. Tako prvi deo imena grada  potiče od prezimena bivšeg britanski guvernera Punjaba McLeod-a, a sufiks „ganđ“ je hindi reč za „susedstvo".  
Za vreme britanske vladavine u Indiji ovde su Britanci u prijatnoj klimi provodili užarena indijska leta. Britanski namesnik lord Eldžin (1862-63) bio je toliko očaran ovim mestom da ga je predložio za letnju prestonicu Indije. Cela oblast je pretrpela veliko razaranje u zemljotresu 1904, kada je život izgubilo skoro 20.000 ljudi sa područja Kangre."(izvor)   
U 1950-toj Himachal Pradesh je proglašen saveznim teritorijem, od 1971 je postao osamnaesta država Indije
Kao i u ostatku Indije i ovde je dominantan  hinduizam (87% stanovništva ). Budizam ojačava u 2. polovini 20. veka, dolaskom tibetanskih izbeglica koji su dobili azil i naselili se u ovom području. 
 Od 1960. godine McLeod Ganj (smešten na visini od 1982 metara )  je sedište tibetanske vlade u egzilu i privremeni dom 14. Dalai Lame zbog čega postaje  važna  hodočasnička destinacija. Otuda
veliki broj novogradnji namenjenih smeštaju turista.


"Sve češće, Mekleod Ganđ je destinacija u koju dolaze slavni. U želji da osete atmosferu mira, budističke tradicije i nekadašnjeg života u Tibetu koji je na ovom prostoru ostao nepromenjen, mnoge svetski poznate ličnosti su ovde našle mesto svog duhovnog ispunjenja, vojvoda od Gločestera, vojvotkinja od Jorka, gospođa Miteran, glumci Ričard Gir, Uma Turman, Goldi Hon, Pirs Brosnan, Demi Mur, Stiven Sigal, Harison Ford, kao i manekenke Sindi Kraford i Kristi Tarlington. Među poznatim posetiocima su i matematičar i psiholog Dejvid Mejer, Volf Zinger, direktor frankfurtskog Instituta za napredne studije, i Robert Turman, otac glumice Ume Turman i profesor Budizma u SAD....RIČARD Gir je prvi put privukao veću pažnju javnosti 2003. kada je zajedno sa Goldi Hon ponudio milion dolara vrednu donaciju za potrebe edukacije tibetanskih izbeglica. On je takođe pokrenuo fondaciju „Zeleni Mekleod Ganđ“.(izvor)
 
                  
McLeod Ganj - smešten na južnim obroncima Himelaja
 
Pošto je McLeod Ganj zapravo glavno mesto Tibetanaca u Indiji, nazivaju ga dijaloški Little Lhasa (mala Lasa). Lasa je nekad bio glavni grad nezavisnog Tibeta. Drugi ga opet nazivaju Little Tibet (Mali Tibet) jer je faktički središte Tibetanske kulture i tibetanskog budizma.
Tibetanska vlada ima sedište u selu Gangchen Kyishongu u južnom delu McLeod Ganja, gde su Nacionalni arhiv,biblioteka  i muzej. 
 
 
molitveni valjci koji okružuju Tsuglagkhang
 
 File:Prayer wheels, surrounding the Tsuglagkhang Temple in McLeod Ganj.jpg
 
U samom naselju, u samostanskom sklopu Tsuglagkhang  Dalaj Lama ima svoju rezidenciju
Namgyal Gompa.  Pored nje u samostanu se nalaze dva hrama i sve potrebne zgrade za život stotina redovnika. 1992. je preuređen Tibetanski muzej.U njemu je prikazana kineska okupacija i uticaj kineske kulturne revolucije koja je na Tibetu uništila oko 90 % manastira ( 6000- od kojih je nastariji bio iz 2. veka pre nove ere),  te brojne kipove i prastare manuskripte. Iz građe se saznaje da je ubijeno 1,2 miliona  Tibetanaca a preko sto hiljada je prebeglo . Veliki deo njih živi na širem području Dharamsale.  U muzeju je prikazan i život u slikama  Dalai Lame, od njegovog detinjstva, preko bega u Indiju do sastanaka sa svim značajnijim osobama. 
 
 
 U  McLeod Ganju se neguje i održava tibetanska tradicija i kultura uopšte. U njemu su, osim  Biblioteke tibetanskih dela i  arhiva,  Tibetanski medicinski i astrološki institut, mnoge  tibetanske institucije čija su glavna briga izbeglice ,tibetanski zavod za socijalnu brigu, tibetanske dečije selo, tibetansko udruženje žena , tibetanski Kongres mladih. I, naravno  u mestu je i bolnica, apoteka , Tibetanski medicinski institut, tri klinike ( the Branch Clinic of the Tibetan Medical Institute, Dr. Yeshi Dhonden's Clinic and the Dr. Lobsang Dolma Khangsar Memorial Clinic) u kojima se između ostalog , pripravljaju  tradicionalni tibetanski lekovi. Tokom 2500 godina Tibetanci su usavršili sofisticiranu medicinsku tradiciju temeljenu na holističkom pristupu umu i telu. Bolesti ili poremećaje u ljudskom telu tibetanska medicina tretira kao neravnotežu psiholoških i fizičkih energija. Tibetanska dijagnostika je stoga specifična , ona se zasniva na analizi pulsa, jezika i urina.  Već se pulsevima  odmah može odrediti bolest.  Lekari razlikuju 404 vrste bolesti i odgovarajućih 36 osnovnih pulseva.
 
 
Designed by Anu
 
Tibetansko dečije selo nalazi se 4 km severozapadno od McLeod Ganja, na jezeru Dal. U njemu se obrazuje hiljade dece, novih i starih izbeglica, siročadi.  Na jezeru, koje je popularno odredište turista smešten je mali hinduistički hram.
 
 
SAMOSTANSKI DAN
 
Fiksni raspored dana :
 -  5 sati predavanja o budizmu (približno)
 -  3 sata meditacije
 -  1 sat  debatnog krožoka
I nakon toga.... tišina,  predanost "unutrašnjem miru".



                                                            Tushita  Centar meditacije
                  
                                                      
  DALAJ LAMA



                                                                


Lhamo Dhondrub rodio se 1935. u porodici zemljoradnika, u jednostavnoj tibetanskoj kući načinjenoj od kamena i blata. Njegovi roditelji, Choekyong i Dekyi Tsering,  kao I dvadesetak drugih porodica, živeli su od prinosa ječma, heljde i krompira. Bio je peti od devetero dece.
 Kad je napunio dve godine, grupa uzvišenih redovnika krenula je u potragu za novim Dalaj lamom.   Dok je umirao, trinaesti Dalaj Lama je bio okrenut prema severoistokušto je ukazuivalo na područje gde je trebao biti pronađen naslednik. Ubrzo nakon toga, viši lama imao je viziju neobične kuće  u obliku oluka. Nakon opsežne portage tragatelji,  prerušeni u putnike koji traže prenoćište, su pronašli kuću sličnu onoj u viziji . Predstavili su  dečaku Lhamo Thondup razne relikvije i igračke od prethodnog Dalai Lame. On je tvrdio da su njegove. "To je moje, to je moje!"
  Izaslanici su u još nekoliko navrata posetili porodicu i iskušali dete. Lhamo Thondup je prepoznat kao reinkarnacija Dalaj Lame i preimenovana Jetsun Jamphel Ngawang Lobsang Yeshe Tenzin Gyatso ("sveti Gospodine, nežna slava, suosećajan, branitelj vere, Okean mudrosti").  Tako je pronađena četrnaesta inkarnacija Chenreziga, Bodhisattve samilosti za koga se veruje da treba da vodi narod Tibeta duhovno i politički tako što se u svakom pokoljenju reinkarnira kao Dalaj Lama.

Tenzin Gyatso je počeo  monaško školovanje u dobi od šest godina. U dvadeset i petoj, imao je  završni ispit u Jokhang hramu u Lhasi.  Prošao je s odličnim uspehom i bio je nagrađen Lharampa stupnjem, što je najviši, Geshe stupanj (otprilike ekvivalent doktorat u budističkoj filozofiji).
 
                     
izvori
- Kristina Šijanec,Geografski obzornik,
- Slobodan Maldini, Mekleod Ganđ..
- 123himachal.com

3 коментара:

Анониман је рекао...

Brdo religija potvrdjuje staru narodnu " mnogo baba, kilava deca". Kilava deca su vernici. Ne treba operisati brojkama, dovoljne su reci i slike smusenih vernika, njihovog divljanja sirom planete. Religije su deo haosa nastalog kao rezultat preosetljivosti na svoje, to jest animoziteta prema tudjem. Korporativni mocnici su se izvestili u koriscenju pogodnosti netrpeljivosti po principu " zavadi pa vladaj" . Krug se zavrtio i tesko ce se zaustaviti. Lepe price o istocnjackim religijama su mantre za poslednje utopiste. Ko je posetio MLGanj uverio se sa koliko zudnje monasi i monakinje upiru oci u Zapad. Duhovnost uzmice tamo gde bi trebao da bude njen neprikosnoveni izvor.
Dobro nam dosla.
Z.

Анониман је рекао...

Kratko rečeno, sve je to mlaćenje slame. U teoriji su religije bajke, u praksi su ispolitizirane. To je srž problema. Sve ostalo je periferno. Dalaj Lama je dobar primer spoja duhovnog i političkog.
Pedja
I ja ti želim dobrodošlicu

L2 је рекао...

Što bi ti nekada rekao, vredi ali u laboratorijskim uslovima...
Hvala na dobrodošlici ( obojici ). Dobro Vas našla.

Постави коментар