среда, 28. август 2013.

Sirija - vaspitno bombardovanje
ODMERAVANJE SNAGA ZAPADA I ISTOKA

Sirija je predposlednji prostor  na geografskoj karti  sa kojim treba da se sklopi mapa nove podele sveta koju od 1945. godine igraju Amerikanci i Rusi.  Momentalno, kao najužarenija  tačka, ona  je prva vest na stranicama medija. Na CNN-u je od deset prvih vesti na traci osam vezano za Siriju .Vest o vojnoj intervenciji očekuje se svakog časa. Američki ministar obrane, Chuck Hagel, koji se odmah založio za ideju da se s napadom krene što pre, rekao je kako su američke snage u regiji "spremne" ( možda već u četvrtak).
Juče su se vojni predstavnici  deset zapadnih i bliskoistočnih zemalja okupili  u glavnom gradu Jordana kako bi raspravili detalje napada. Sastanak je vodio američki general Martin Dempsey, onaj isti  koji je nedavno upozorio da bi svaka vojna akcija van humanitarnih okvira, obezbeđivanja „nesmrtonosne“ podrške i bilo kakva organizacija odbrambenih struktura sa saveznicima zahtevala stotine scenarija, hiljade vojnika i milijarde dolara.

1939.g. Hitler je napao Poljsku isceniravši upad poljskih komandosa na teritoriju Nemačke i napad na nemačku radio stanicu. Ovaj metod postao je najomiljenije sredstvo zapadne fašističke politike.Tako je bilo kada je Vijetnam  potopio američki razarač u vodama Južnog Vijetnama (razarač nije ni postojao), kada je irački lider Sadam Husein imao hemijsko i biološko oružje za masovno uništenje, ( koje nikada nije pronađeno), kada su Srbi izvršili masakr civila u selu Račku, tako je i sada kada je Asad upotrebio hemijsko oružje .....

                                    POBUNJENICI SA HEMIJSKIM ORUŽJEM
 19 januara 2013 koju britanski Daily Mail  je objavio vest koja je kasnije obrisana

AMERIKA PLANIRA DA LANSIRA HEMIJSKO ORUŽJE NA SIRIJSKI NAROD PA DA ZATIM ZA TO OKRIVI ASADA
U.S. 'backed plan to launch chemical weapon attack on Syria and blame it on Assad's regime'TRENUTNO  ....

 u vodama oko Sirije nalaze se 4 američka , 4 britanska ratna broad,  admiralski brod HMS Bulwark, nuklearna podmornica USS Toledo ( ??? neprovereno- ) nosač helikoptera i dve fregate koje se nalaze ispred Albanije. Francuska avijacija je stacionirana u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a prema pisanju britanskog lista The Guardian  tokom jučera[njeg dana u britansku  bazu Akrotiri na Kipru stigli su C-130 transporteri i avioni Eurofighter Typhoon. Vašington ima punu podršku svojih saveznika. Ne treba sumnjati da će oni biti ti  koji će prednjačiti u rešavanju i ovog spora, jer Amerika se koliko toliko pridržava svoje nove strategije da više nigde ne bi trebala da bude" američka vojna čizma na tlu ili pilot iznad  teritorije"(  Linkoln P. Blumfild ). Sudeći po zadnjim pripremama ipak će ih biti : ubačene specijalne snage,  male grupe komandosa ( 8-12, maskirane, govore lokalne jezike) će voditi "pobunjenike", i navoditi avijaciju.
brod klase Arleigh Burke - u proseku 45 krstarećih raketa


Francuski list " Figaro " je doneo vest da se odred od oko 300 boraca takozvane Slobodne armije Sirije , koji je prošao vojnu obuku pod rukovodstvom instruktora CIA - e , kao i izraelskih i jordanskih komandosa , kreće se ka Damasku.
Prva grupa pobunjenika je prešla jordansko sirijsku granicu - 17 . avgusta , druga - dva dana kasnije .
" Figaro " se pozvao na podatke francuskih stručnjaka, koji kažu da su sirijski pobunjenici obučavani nekoliko meseci u vojnim kampovima u Jordanu.


Ohio klasa ( u zavisnosti od klase, američke podmornice mogu nositi u rasponu od oko 12 pa do čak 154 krstareće rakete).


DRUGA STRANA

 Izraelski vojni radio tvrdi da ruski  brodovi odlaze ( Rusi opovrgavaju). Prema drugim izvorima ruski brodovi u Mediteranu su dobili naredbu da idu za Tartus. Na sličan način se nagađa o Hezbollahu. Navodno se i njihove snage  povlače iz Sirije i vraćaju  u Libanon. Iranska strana je precizna : oni jasno daju na znanje da podrška sa njihove strane neće izostati. Prethodnih par dana raspoređene su  rakete dugog dometa. 

VRSTA INTERVENCIJE

Barack Obama je dobio  „detaljan pregled raspona potencijalnih opcija“ od svojih glavnih savetnika.
Prema pisanju Washington Posta, američka vlada ne želi sukob punog inteziteta. Odustalo se od sveobuhvatne vojne intervencije  i namera je da se intervencija ograniči na dvodnevno granatiranje Sirije. Ove mere bi, prema izjavama iz kruga administracije,  trebale da imaju vaspitni karakter. Znači li ovo da je Amerika konačno shvatila da ni jedan rat ne može da dobije, niti može da podnese enormne finansijske troškove ?

Ako se Obama odluči na davanje kratke opomene  Damasku, prema vojnim analitičarima verovatno će izabrati jednu od sledeće ČETIRI vojne opcije , ili  neku kombinaciju.

klikni na vecu mapu ovde


1.   Napad sa krstarećim raketama Tomahavk

 Ovu vrstu napada koristili su Obamini prethodnici Džordž Buš Mlađi i Bil Klinton, takođe  u svrhu " davanja lekcije". Plan za tu vrstu operacije protiv Asada je već odavno u arhivi Pentagona.
Tokom poznate Operacije Pustinjska lisica u 1998 ,  kada su SAD bombardovale Irak, jer nije u potpunosti sarađivao sa inspektorima UN, SAD je ispalio 415 Tomahavks raketa na 97 vojnih ciljeva. To je bilo više nego  tokom Zalivskog rata 1991. Cena po komadu : 600 hiljada dolara .

Američki brodovi ( raspoređeni na Mediteranu)  imaju po 360 raketa na brodu , uključujući i krstareće rakete Tomahavk . Kao mogući ciljevi su, svakako Damask, predsednička palata, i svi vojni punktovi kao  Ministarstvo odbrane, vojne komande, kasarne Republikanske garde, skladišta oružja, avione na tlu, ali i infrastrukturu koja je od važnosti Alavitima u severozapadnoj Siriji.

 2 . Uništavanje Vazduhoplovstva i raketne baze Vojske 

Asad  bi mogao da preživi napad krstarećim raketama. Ono što bi njega i njegove generale  pogodilo daleko više je uništenje  vazduhoplovstva . Plašeći se uspostavljanja zone zabrane letova nad zemljom ( Rusija I Kina su uložile veto na uvođenje ove vrste sankcija)  prve godine  Asad je jedva koristio avijaciju, ali od druge polovine 2012. godine, sirijska avijacija počinje intenzivno da pruža podršku sopstvenim kopnenim snagama.   17. jula, SAA je pojačala dejstvo uvodeći u borbu i jurišne helikoptere kao i helikoptere topovnjače. To je bio prvi put od izbijanja sukoba da se u neposrednoj vatrenoj podršci koriste takve letelice. 24. jula, Sirijsko vazduhoplovstvo je po prvi put od izbijanja sukoba izvelo vazdušne udare po pobunjenicima, koristeći školske avione L-39 Albatros.
Od septembra u borbenim dejstvima sve češće upotrebljavaju se borbeni avioni MiG-23BN. Od tada kompletna avijacija učestvuje u svakodnevnoj borbi u Homsu , Hami , Alepu i Damasku.

Zbog sve češćeg odgovora avijacije, pobunjenici odlučuju da napadnu vazduhoplovne baze pešadijom. Tako su napadnute vazduhoplovne baze Abu Ad Duhur, Šajrat, Tijas, Taftanaz, Minah, Komanda vazduhoplovnih snaga u Damasku, kao i još neke vazduhoplovne baze.

Datoteka:B-2 Spirit 050404-F-1740G-001.jpg
 
B-2
Amerikanci će najverovatnije koristiti samo nuklearne bombardere B-2 Spirit (stelt), jer jedino oni mogu da zaobiđu  radare i PVO. 
Onteresantno je to da je  načelnik Generalštaba Dempsi u pismu Kongresu odbacio ove prve dve opcije.
 
3. Napad na skloništa hemijskog i biološkog oružja

U obrazloženju ove opcije navodi se podatak da je sirijski arsenal ogroman  ( jedan od najvećih u svetu).To umanjuje šanse za ovu opciju. Prema Pentagonu, u ovoj akciji bi trebalo da učestvuje oko 80 hiljada vojnika.  Bombaški napadi su neprihvatljivi , zbog opasnosti od širenja opasnih materija .    SAD znaju tačno gde se oružje drži. Problem je da je oružje ne padne u ruke pobunjenika .4.  Laka i jeftina verzija zone zabrane letova

Obama bi mogao da se odluči za  može uvođenje zone zabrane letova, na primer, preko južne Sirije.  U tom slučaju je suvišna veća vojna intervencija.  Dempse ovu opciju smatra neefikasnom i skupom. Ona bi  SAD koštala milijardu dolara mesečno. Ratno vazduhoplovstvo i mornarica bi morali da rasporede stotine aviona iznad i oko Sirije .
 . Bila bi to  akcija za stvaranje sigurnih zona uticaja za pobunjenike I moguće mesto za njihovu obuku.  U pismu Kongresu  Dempse zapravo iznosi stav da : " upotrebom vojne sile Amerika ne resave  istorijske , etničke , verske i plemenske uzroke sukoba koji su povod ovog rata".U slučaju intervencije Dempse će svakako morati da se opredeli za jednu od navedenih opcija, ili za kombinaciju nekih od njih._______________________________________________
                                                                     '
 
'Eagles martyrdom''

 ...na FB stranici  jednog sirijskog medija piše da se 13 sirijskih pilota prijavilo i tražilo odobrenje od strane Ministarstva Odbrane da im odobre formiranje squadrona ''Eagles martyrdom'' . U slučaju napada eskadron bi pokušao izvesti kamikaza napade na brodove  kako bi sprečili veću štetu po Sirijsku stranu.

_________________________________________________________


SIRIJSKA AVIJACIJA

"Ratno vazduhoplovstvo Sirije broji oko 60.000 pripadnika, a od aviona i helikoptera poseduje 150 aparata mig-21, 110 aviona mig-23, 40 migova-29, 36 migova-25, 20 aviona Su-24, 40 letelica Su-20, 36 helikoptera tipa Mi-24, 55 "gazela", oko 100 helikoptera Mi-8, Mi-17, 50 tipa Mi-25, 16 mornaričkih helikoptera Mi-14 i pet Ka-25...

Damask ima i specijalnu komandu protivvazdušne odbrane koja ima pod sobom 60.000 ljudi svrstanih u 21 brigadu sa 400 raketa SA-2/-3, oko 200 raketa SA-9, 48 projektila SA-5 i 60 SA-8. Sistem S-300 PMU-1 tek treba da bude isporučen Siriji.

Brojčano i tehnički gledano Sirija je vojnički jaka, ali njene su slabosti, pre svega, u nedostatku kvalitetno obučenih pilota, slaboj elektronici borbenih aviona, nedostatku kvalitetnog sistema "avaks", u bespilotnim letelicama." (
Lazanjski Miroslav)

                                      KAKO JE LAKO POČETI RAT
 

12 коментара:

 1. Најсмртоносније америчко оружје: демократија.
  J.Б.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Na kraju svih analiza dolazimo do zaključka da ustvari krupan kapital u rukama moćnika kreira mapu sveta,a da su tu pojedine zemlje samo izvršioci naloga. Ideologija tržišta, danas je najveća hegemonija.
   saša

   Избриши
 2. "Walid al-Moallem, konferencija za novinare, Damask, 27.8.2013.:

  "Sirijske oružane snage nisu upotrijebile kemijsko oružje, niti jedna zemlja na svijetu ne bi upotrijebila oružje za masovno uništenje protiv vlastitog naroda. Sirija je predana radu s UN inspekcijskom misijom te osiguravanju njihove sigurnosti.

  Sirija je odmah dala dopuštenje UN timu da povede istragu, nije bilo nikakvog zadržavanja. Poručujem američkom državnom tajniku Johnu Kerryu kako mi ne opstruiramo rad UN inspektora.

  Uvjeravam stanovnike Damaska kako je cilj vojske osigurati njihovu sigurnost te kako napredak ne bi bio zaustavljen, a oni - Zapad i SAD - neće zaustaviti put Sirijske Arapske Vojske prema pobjedi.

  Kategorički odbacujemo informacije američkih dužnosnika o uporabi kemijskog oružja. Mi transparentno surađujemo s UN istražnom misijom i predani smo otkrivanju istine.

  Od samog početka bili smo sumnjičavi prema predanosti SAD-a glede mirovne konferencije u Ženevi. Našim ruskim prijateljima smo rekli - vama vjerujemo, ali ne vjerujemo SAD-u jer oni ne žele političko rješenje, što je jasno, jer Izrael ne želi političko rješenje - žele nastavak nasilja i terorizma.

  U telefonskom razgovoru s Kerryijem, rekao sam mu kako će se istraga obaviti s UN timom te je naš razgovor završio prijateljski. Dogovorili smo se kako ćemo ponuditi sve što treba kako bi osigurali sigurnost UN tima. Posebno smo naglasili kako ćemo paziti na sigurnost na prostoru koji se nalaze pod kontrolom sirijske vojske.

  ОдговориИзбриши
 3. Britanski MVP William Hague ističe kako je vojska 'uništila dokaze'. Pritom zaboravlja kako to nije moguće, jer se ovi prostori nalaze pod kontrolom militantnih skupina.

  Ako zemlje koje planiraju izvesti vojni napad na Siriju vjeruju kako će takav napad utjecati na vojne operacije u Ghouti, onda se varaju. Naše vojne operacije na prostoru al-Ghoute imaju jasan cilj spriječiti invaziju na Damask i zaštititi civile koji žive u gradskim četvrtima koje se nalaze na meti terorističkih raketnih napada.

  Uopće ne želim komentirati izjave turske vlade koja poručuje kako će biti "dio koalicije" koja će se boriti protiv Sirije, no vjerujem da će nešto o tome imati za reći prijateljski nam turski narod. Turska vlada je izgubila ravnotežu nakon događanja u Egiptu.

  Jordan također neće dobiti ništa od toga da napadne Siriju. Sirija već dvije godine jako trpi zbog Jordana, no unatoč tome Damask nije počinio niti jedan napad protiv Jordana jer nam je stalo do sigurnosti jordanskog naroda.

  Pozivam ovom prilikom stanovnike Jordana da ne dopuste raspad susjednih odnosa naših dvaju država jer sigurnost Jordana je usko vezana uz sigurnost Sirije.

  Vojne akcije SAD-a i njihovih saveznika rade se primarno u interesu Izraela, a sekundarno u službi Al-Nusra Fronta. No, vojni napadi neće utjecati na pobjede Sirijske Arapske Vojske.

  Po pitanju Rusije (op.a. izjave da Rusija "neće ići u rat")... što ste očekivali da bi jedan ministar vanjskih poslova trebao reći tom prilikom? Zar ste mislili da će Lavrov reći kako Rusija ima interes započeti globalni rat na svojem teritoriju?

  Što se tiče mogućeg napada. Možda se desi, a možda je riječ o psihološkom ratovanju. U svakom slučaju, danas živimo u vremenu koje se približava društvu divljine. Oni (Zapad) nam pričaju o međunarodnom zakonu, a oni su ti koji ga krše.

  Razlog zašto se sada kreće s napadima je zbog toga što vojska ostvaruje pobjede u al-Ghouti. (na pitanje novinara) Nemamo informacije o američkim ili izraelskim oficirima prisutnim na tom prostoru.

  Što se tiče masakra protiv civila u okolici Latakije, UN Vijeće Sigurnosti šuti po tom pitanju. Nismo ni očekivali ništa od UNVS-a, ali upravo radimo pravnu dokumentaciju o tim masakrima od strane terorista.

  Glede kemijskog oružja, sirijska TV je prikazala video snimke na kojima se u Turskoj pripremaju kemijski materijali. Oni koji su teroristima u Siriji dostavili ove materijale odgovorni su počinjeni kriminal.

  "Sirija je ranije pozvala ruske prijatelje da odu u Khan Al-Assal kod Aleppa i dokumentiraju što se tamo dogodilo... odradili su dobar posao, prikupili uzorke i poslali izvještaj u UN. Čak i 5 mjeseci nakon sirijske žalbe, istražni tim smatra kako nema potrebe ići tamo te ističu neka svjedoci dođu u Damask. Ovo su jasne francusko-britanske opstrukcije istrage"

  Advance

  ОдговориИзбриши
 4. Komentari su izlišni!
  Pedja

  ОдговориИзбриши
 5. Dobro došla.
  XXX

  http://rt.com/op-edge/us-war-iran-begins-syria-096/

  ОдговориИзбриши
 6. Bravo za govor George Galloway-a.Trebalo bi ga objaviti.
  Kap razuma u ludilu.
  Z.

  ОдговориИзбриши
 7. Na CNN- u brišu komentare....heheeeee.Dolazi masa pameti.
  Pedja

  ОдговориИзбриши
 8. Mislim kao Henry Kissinger.
  "Balkanizacija" je najbolje rešenje za krizu( ne Sirije već Amerike).
  pesnik u prolazu

  ОдговориИзбриши