уторак, 12. фебруар 2013.

Asteroid 2012 DA14~ susret za dva dana

   
 
 
 
   Asteroid 2012 DA14, čiji se prolazak u neposrednoj blizini Zemlje očekuje 15. februara, neće ugroziti našu planetu… Ovaj asteroid su prvi opazili španski astronomi amateri ,23. februara 2012. godine sa opservatorije La Sagra u Španiji, i  shvatili da je asteroid promenio pravac kretanja. 


„Asteroid je gorko otkriće. On je u ovakvoj orbiti već više od tri godine i 2012 DA14 je prešao preko putanje Zemlje već nekoliko puta,“ otkrio je svemirski analitičar Sergey Noroenkov iz ruske akademije nauka..Čini se da s otkrivanjem opasnosti iz svemira još uvek jako veliku ulogu igra čista slučajnost, dok obrambeni planovi za očuvanje planete postoje samo kao skice.

Asteroid bi se mogao raspasti na male komadiće kada uđe u atmosferu. U takvom slučaju većina njegovih komada nikada ne bi došla do površine planete. No ako celi asteroid udari o planetu, jakost udara će nalikovati onoj koja se dogodila 1908. godine za vreme Tunguske eksplozije kada je uništeno preko 2150 kvadratnih kilometara šume u Sibiru. ( kako se procenjuje 80 miliona stabala ) To je gotovo veličina države Luksemburg. Udar tela prečnika oko 45 metara u Zemlju oslobodio bi energiju ravnu 2,5 megatona TNT. U Tunguskom događaju oslobođeno je između 3 i 20 megatona TNT. Pre 49 000 godina u područje današnje Arizone, SAD, pao je metorit prečnika 45 metara i izrio krater Baringer, odnosno Meteorski krater, prečnika 1186 metara i dubine 183 metara.


  


 
Koliko je realna opasnost od udara asteroida 2012 DA14, prečnika od oko 50 metara, ili, otprilike, polovine fudbalskog igrališta, o Zemlju? Predviđa se da će ovaj asteroid biti najbliže Zemlji 15. februara u 20 časova i 25 minuta po našem vremenu, toliko blizu da će se naći unutar prstena u kome se nalaze meteorološki i komunikacioni sateliti.

Ta visina je  upadljivo manja od visine na kojoj Zemlju obleću ovi geostacionarni sateliti. Oni su od površine Zemlje udaljeni oko 35 800 kilometara (ISS se inače nalazi na oko 410 km, a teleskop Habl na oko 560 km). To će biti najbliži susret Zemlje i nekog drugog kosmičkog tela ovih dimenzija u poslednje tri decenije – susret sa objektom ove veličine u proseku se dešava na oko 1000 godina.

U tom trenutku, asteroid 2012 DA14 naći će se na oko 27.700 kilometara udaljenosti od Zemljine površine. Mada je potvrđeno da ne postoji ni najmanja mogućnost da ovaj asteroid svoj put okonča sudarom sa našom planetom, ovo je jedinstvena prilika za istraživače da osmotre neki asteroid sa izuzetno male udaljenosti. Asteroid će prilikom prolaza pored Zemlje biti suviše bled da bi se video golim okom i njegova magnituda će iznossiti 7,4 (pri dobrim osmatračkim uslovima vide se nebeski objekti do 6-te magniude /što je objekat sjajniji to je njegova magnituda manja/). Međutim, asteroid će moći da se uoči dvogledom ili manjim teleskopom. Najbolja mesta za posmatranje ovog asteroida u prolazu biće Indonezija (najbliži prolaz), zatim Istočna Evropa, Azija i Australija.


 450x324-images-stories-suncev_sistem-asteroidi-2012DA14-2012DA14-orbite 450x417-images-stories-suncev_sistem-asteroidi-2012DA14-2012_DA14-putanja
O kakvom je asteroidu reč?
Naučnici prate ovaj asteroid od februara 2012. godine. Procenjuje se da je njegov prečnik 50 metara: do ove procene je došlo merenjem sjaja asteroida, a pošto se ne zna kolika je reflektivnost površine, prečnik može da bude do dva puta manji ili veći od navedenog. Što se sastava i oblika tiče, ovo je najverovatnije stenoviti asteroid nepravilnog oblika.
Kolika je uopšte mogućnost da planeta bude uništena u sudaru sa asteroidom?
Iako ovaj prolazak izaziva veliku pažnju javnosti, do sada su detektovani i bliži susreti asteroida sa Zemljom, ali nijedan od objekata nije bio veći od deset metara. Na približno istom rastojanju kao 2012 DA14 u budućnosti će proleteti i asteroid Apofis, 13. aprila 2029. godine, i moći će da se vidi golim okom.

NASA je sastavila listu najopasnijih objekata koji prolaze blizu Zemlje (NEO: Near Earth Objects), a za najozbiljnijeg „kandidata“ za uništenje sveta u poslednjih desetak godina smatra se Apofis, asteroid čije ime dolazi iz antičkih legendi i znači upravo to – uništitelj.
 „Apofis je bliski asteroid iz porodice tzv. NEO asteroida koji svakih sedam godina prolazi blizu naše planete“, objašnjava prof. dr Milan Ćirković, naučni konsultant CPN-a i naučni savetnik Astronomske opservatorije u Beogradu. Poslednji prolazak iz januara 2013. godine u potpunosti je otklonio svaku mogućnost da 2029. godine Apofis udari u Zemlju. „Verovatnoća da se to desi prilikom narednog bliskog prolaska, 2036. godine, sada je manja od 1:1.000.000“, smatra Ćirković. „Iz toga sledi da je verovatnoća pogibije bilo kog pojedinačnog ljudskog bića od sudara sa Apofisom daleko manja od verovatnoće smrti u saobraćajnoj nesreći ili u kupatilu“.

Ćirković objašnjava da iako bi Apofis, veličine oko 300 metara po dužoj osi, potencijalno mogao da izazove lokalna razaranja uporediva sa najvećim cunamijima ili zemljotresima, on jednostavno nije dovoljno veliki da izazove istinsku globalnu katastrofu, čak i kada bi – što nije slučaj – u predvidivoj budućnosti udario o Zemlju. O tome da asteroidi ipak nisu uvek tako bezopasni, govori i priča oko koje se još lome naučna koplja, a seže daleko u prošlost: procenjuje se da je pre 65 miliona godina asteroid udario u Zemlju snagom koja je bila milijardu puta jača od atomske bombe bačene na Hirošimu. Ogromni asteroid, koji je udario u Zemlju na području današnjeg Meksika i izazvao takozvanu nuklearnu zimu, najprihvatljivije je objašnjenje za istrebljenje dinosaura.
Posledice prolaska
Asteroid koji će 15. februara proći pored Zemlje,  neće izazvati ovakvu katastrofu. Međutim, da li će prolazak asteroida 2012 DA14 ipak imati neke posledice na našu planetu?

Igor Smolić, spoljni saradnik CPN-a sa Instituta za fiziku, kaže da će ovaj prolazak više uticati na sam asteroid, jer je njegova masa suviše mala da bi izazvao bilo kakve posledice na Zemlji. Međutim, Zemlja će značajno promeniti orbitu asteroida, te će period vremena orbitalnog kretanja asteroida sa 366 dana biti smanjen na 317 dana, a moguće je i da zbog plimskog dejstva Zemlje dođe do promene u rotaciji asteroida.

Nakon prolaska 2012 DA14, ove godine nas očekuju još dva važna bliska susreta sa malim telima u Sunčevom sistemu. Desetog marta biće moguće posmatrati kometu koja će proći na vrlo maloj udaljenosti od Zemlje, a potom 29. novembra i prolaz komete INOS, najsjajnije komete viđene na zemlji u poslednjih sto godina.

Ovi astronomski događaji mogu da se prate narednih meseci i na specijalnom sajtu Centra za promociju nauke za praćenje NEO, na adresi: neo.cpn.rs.

izvori :  časopis Astronomija, Nacionalna geografija Srbije

___________________________________________

Analitičari tvrtke Deep Space Industries su asteroid procenili na oko 200 milijardi dolara.
Teorijska procena mase asteroida je dobiJena kroz procenu vrijednosti MOGUĆEG raketnog goriva koje se nalazi na njemu na 65 milijardi dolara, a preostali iznos - je vrednost metala i minerala.
Deep Space Industries planira da kroz 2 godine počne iskopavanja na nebeskim telima. Ona planira lansirati minijaturnu bespilotnu letilicu, za istraživanje i proučavanje asteroida ", pogodnih za industrijsku proizvodnju." Ipak, ostaje nerešeno pitanje prebacivanje izvađenog materijala na Zemlju
.
izvor
__________________________________________

DODATAK 20.februar

Zemljina gravitacija je naterala asteroid 2012 DA14 da promeni svoju orbitu. Pre se nalazila van orbite okretanja Zemlje oko Sunca, a posle približavanja na minimalnoj udaljenosti od 27.700 km, ušla je u taj krug, rekao je zamenik direktora Pulkovske astronomske opservatorije Aleksandar Devjatkin.

Asteroid 2012 DA14 će ponovo proći pored Zemlje 2046. godine

                                    
                                         
                                                                          arhiva
                                                                     ASTRONOMIJA
                                                                        FIZIKA

 

1 коментар:

Анониман је рекао...

smrt asteroidima,meteorima,sloboda narodu
Jovo B.

Постави коментар