петак, 3. август 2012.

Otkrivena najstarija spiralna galaksija

  nature11256-f1_2



 P re trideset godina mislili smo da postoji samo jedna galaksija, naša. Danas se susrećemo sa cifrom od 200 milijardi, znajući da ni ona nije konačna.  Astronomi ne praktikuju iznositi tačan broj jer su galaksije  dinamične, sudaraju se, stapaju, menjaju, a neke su skrivene iza oblaka prašine pa se i ne vide. Uostalom ako Vas interesuje kako se uopšte došlo ido ove cifre pročitajte  tekst Koliko ima galaksija i kako to znamo. Krajem januara prošle godine Hubble je registrovao novu galaksiju rekordne udaljenosti  13,2 milijardi svetlosnih godina. (UDFj-39546284  ).Prethodni rekord  držala je galaksija  UDFy-38135539 sa 13,1 miljardu svetlosnih godina  a pre nje   A1689-zD1 sa 12,8 miljardi svetlosnih godina.  Otkriće je  nametnulo pitanje : dokle? Gde je granica našeg prodora u prošlost kosmosa? Da bismo videli neki stariji objekat, gotovo sa početka vremena, moraćemo da pričekamo Džejms Veb, novi svemirski teleskop koji bi trebao da se postavi u orbitu do kraja ove decenije.
(vidi post: Teleskop James Webb )


450x281-images-stories-univerzum-galaksije-2012-UDFj-39546284_-UDFj-39546284



  UDFJ-39546284 je markirana  mutna flekica markiranu na fotografiji. Snimljena je širokougaonom kamerom Svemirskog teleskopa Habl  Da bi stigla do nas svetlost ove tufnice putovala je 13,2 milijarde godina. To je galaksija u ranoj mladosti koja još nije razvila svoje spiralne krake. Nju nastanjuju mlade plave zvezde i verovatno da danas više ni jedna od njih ne postoji. Ali umesto njih u međuvremenu sigurno su nastale nove. Ova galaksija je 100 puta manja od Mlečnog puta. Nešto jasniju predstavu možete steći sa donjom šemom.



prve galaksije



D onja  strelica pokazuje vremensku udaljenost do Velikog praska a on iznosi 13,7milijardi svetlosnih godina. Sledeća strelica prikazuje vremensko-prostornu udaljenost ili takozvano ultraduboko područje ( Ultra Deep Field) i njenu minijaturnu verziju vidite na donjoj fotografiji.





                                                      UDF-HST


T o je do danas najdublji čovekov prodor u svemir. Skoro do samog njegovog početka, do Velikog praska. Kako je snimljen taj deo? “ Dakle, od septembra 2003. pa do sredine januara naredne godine Hubble  teleskop je snimao usko područje u sazvežđu Fornax (usko znači tek 13-milioniti deo ukupne površine neba! ..Inače sa ovom fotografijom teoretski je dosegnut razmak od 13,4 milijarde svetlosnih godina. Teleskopom je namerno slikano pusto područje, bez bliskih zvezda i drugih objekata koji bi samo smetali vidiku. Na kraju je dobijena Ultra Deep Fieldova, jedna od najdragocenijih fotografija ikada snimljenih. Na toj fotografiji se vide ( najsitnije tačkice )  galaksije nastale svega nekoliko stotina miliona godina nakon Velikog praska. /izvor o UDF /



                       60991693    


                                   NAJSTARIJA SPIRALNA GALAKSIJA                                          
                                                            BX442


D akle, ako ste primetili deo prethodnog teksta, najstarija galaksija UDFj-39546284 NIJE RAZVILA SPIRALNE KRAKE. Tri milijarde godine NAKON Velikog Praska, galaksije  nisu imale prostora i vremena da formiraju spiralni oblik kakav  nam je poznat. Uprkos mišljenju da je to nemoguće, naučnici sa UCLA, univerziteta u Sjedinjenim Državama i Kanadskog Toronto Univerziteta, pronašli su prošlog meseca  baš to – savršenu spiralnu galaksiju koja je stara čitavih 10,7 milijardi godina! Nature “Činjenica da je ova galaksija postoji je zapanjujuća", rekao je David Law, vodeći autor studije  Instituta u Torontu. "Trenutna teorija smatra da  takav 'Grand-dizajn' spiralne galaksije jednostavno ne postoji na tako ranoj skali u istoriji svemira". A ova galaksija ima sasvim dobro oblikovane spiralne krakove. Kompjuterske simulacije koje je izvela Charlotte Christensensu potvrdile su da je prelepa spiralna galaksija BX442 sa tri grane nastala na veoma čudan način –manja  “patuljasta” galaksija koja orbitira oko mnogo veće centralne je svojom gravitacijom izvajala ovu spiralu. Da bi objasnili ovaj fenomen naučnici su putem OSIRIS spectrografa sa WM Keck Observatory’e koja se nalazi na Havajima na mrtvom vulkanu Mauna Kea , snimili i izanalizirali od preko 3600 lokacija unutar ove galaksije da bi stvarno potvrdili njenu udaljenost i starost. Ono što je najzanimljivije je da ovaj savršeni spiralni oblik predstavlja veoma mali deo života ove galaksije, i posle samo 100 miliona godina provedenih u spiralnom obliku ona  se promenila u nešto totalno drukčije. Imali smo sreće da smo dovoljno udaljeni od BX442 da bi videli ovaj stadijum njenog života. Ova galaksija može pružiti podatke o formiranju spiralnih galaksija uopšte.

 


                                                                                                                 

                                                     ARHIVA ASTRONOMIJA     
                                                                                                                    

2 коментара:

Анониман је рекао...

“Činjenica da je ova galaksija postoji je zapanjujuća"....Mene čudi da naučnike može da zapanji bilo šta.Šta ako su dosadašnji teleskopi nesavršeni pa galaksije nisu mogle biti otkrivene? Ima toliko pitanja i sigurno još mnogo zapanjujućih stvari koje sadrži svemir?
XXX

Анониман је рекао...

BX442 je pronadjena pre.Proslog meseca je izasao tekst u kome je otkrice potvrdjeno. Pretpostavljalo se da je u pitanju iluzija dve nepravilne galaksije koje u preseku daju izgled spirale. Astronomi su proucili razlicite delove BX442 koristeci teleskop Keck II (laser adaptivne optike AO) i to je bilo presudno za konacan rezultat.

pozdrav
Z.

Постави коментар