петак, 27. јул 2012.

Olimpijske igre - London 2012


Ja čujem da jedan Mit Romni želi znati da li smo mi spremni! Mi smo spremni!.....


Večeras je otvaranje Olimpijskih igara u Londonu koje će trajati od 27 jula do  12 avgusta.  Ceremonija otvaranja ( autor britanski reditelj Deni Bojl) trajaće tri sata. Pretpostavlja se da će prenos pratiti oko milijardu ljudi.Šta će iz bogate Engleske tradicije biti prikazano svetu, videćemo.  Za razliku od Francuza, ili Amerikanaca, Englezi nikada nisu bili skloni velikim projektima. Kada je npr. London 1666. napola nestao u velikom požaru Christopher Wren je sačinio  plan gradnje koji je vrlo brzo završio u kanti za otpatke. Trgovci i srednji sloj su želeli grad brzo ponovo izgraditi, nažalost London  nije imao razumevanja niti  jednog Hausmann’a,  Corbusier’a ili Berlage’a . Metropola nije idejno obnovljena ali je uprkos tome organski izrastala.

Ovoga puta su Britanci, koji  u takvim situacijama inače kasne, završili projekat na vreme. Donešena je odluka da se igre delomično održe na starim sportskim terenima poput teniskog kompleksa Wimbledon i stadiona Wembley, a da se  građevine novog Olimpijskoga parka izgradi u četvrti Stratford i tako preporoditi taj istočni deo Londona.

Wembley-Wimbledon

Wembley matični stadion engleske nogometne reprezentacije je nogometni hram koji je izgrađen na mestu nekadašnjega legendarnog stadiona, previše dotrajalog da bi se popravak i obnova isplatili, iako je bio prirastao srcu navijačima i gradskim posetiteljima. Otvoren je 2007. i već je bio poprištem brojnih značajnih sportskih nadmetanja.
Posebno je prepoznatljiv po 134 m visokom čeličnom luku iznad stadiona koji je s dužinom od 317 m i najduži samostojeći luk na svetu pa ima i svetlosnu signalizaciju za niskoleteće avione.
Kapacitet mu je 90.000 sedećih mjesta pa je Wembley drugi najveći evropski stadion (iza stadiona Camp Nou u Barceloni), a ujedno i najveći na svetu po broju natkrivenih mesta. Ima 40.000 četvornih metara krova, od čega se 13.722 može pomicati prema istoku, zapadu i jugu. Glavni je razlog gradnje pomičnih krovova bio u izbegavanju sena kako bi trava mogla bolje rasti. Stadion su projektovali Foster and Partners i HOK Sport Venue Event, a glavni je projektant Angus Campbell nastojao je travnjak u celosti izložiti suncu između 15 i 17 sati.
Ono što je Wembley za nogomet, to je Wimbledon za tenis.

stadion Wembley

tereni Wimbledona


Hampton Court,Hyde Parku,Serpentine.

 Biciklističke trke održaće se  jugozapadno od Londona, oko palače Hampton Court s čuvenim vrtnim lavirintom The Maze koju nazivaju engleskim Versaillesem. Trijatloncima će  borilište biti u Hyde Parku, a plivačku će deonicu odraditi na jezeru Serpentine. Inače nekada je to  jezero vodom napajala reka Westbourn, a danas postoji samo zahvaljujući pumpanju vode iz Temze.

Earl's Court, Exhibition Centre

Dvorana Earl's Court u zapadnom Londonu najstarija je građevina u kojoj će se održati neka od sportskih olimpijskih takmičenja. Izgrađena je 1937., obnovljena 1991., a na Olimpijskim igrama 1948. u njoj su se održale boksačke i gimnastičke igre. Sada će se u njoj odigrati odbojkaški turnir, a potom joj je sudbina vrlo upitna. Najjerovatnije će se rušiti, a na tom će se mestu graditi apartmani i novo konferencijsko središte.
U Exhibition Centre  – Izložbenom centru koji je konferencijsko središte uz reku Temzu, nedaleko od aerodroma luke London City-a, održaće se brojna takmičenja u boksu, mačevanju, džudu, stonom tenisu, teakvandou, dizanju utega i hrvanju.  Ova dvorana, koju još nazivaju i North Greenwich Arena (posebno je zanimljiva po tome što je smeštena na nultom meridijanu), biti jedno od središnjih olimpijskih borilišta.U njoj će se održati  takmičenja u umetničkoj gimnastici i košarci.



Olimpijski park

N a mestu gdje se planirao izgraditi Olimpijski park najpre je trebalo sanirati tlo na kojem su nekad radile tvornice za preradu nafte te proizvodnju tekstila, lakova i sapuna. Očišćena zemlja ( 800.000 tona) iz koje su odstranjene sve štetne hemikalije, vraćena je na područje Lower Lea Valleya.
U sedam godina se industrijski teren grada izmenio u jedan veliki gradski park sa predivnim baštama, blistajućim stadionom, čistim kanalima, i najvećim  McDonald's na svetu sa 1500 mesta.Možda sve ovo i ne treba da čudi jer kada su u pitanju novac i sport, hrana i cirkusi, London je u tome prvi.

Novi mostovi  


Jedna od zaboravljenih londonskih reka dobila je novi most, naime most premošćuje reku Lea koja prolazi pokraj novoga Olimpijskog parka, a projektovali su ga irski arhitekti iz studija Heneghan Peng Architects. Projekt je zaista poseban jer meša nepomični deo čelične konstrukcije (koji će tu ostati i nakon Olimpijskih igara 2012.) sa šarenim gumenim dodatkom koji će omogućiti bolju pešačku propusnost tokom igara.
To nije najlepši londonski most, ali je svakako najšareniji jer su mu boje povezane s krugovima Olimpijskih igara. Za izradu nepokretnoga čeličnog dela mosta (koji poput slova “Z” zapravo povezuje dva postojeća mosta preko reke Lea) bilo je potrebno oko 125 tona čelika, a šareni središnji deo koji je proširio celi prostor ostat će u upotrebi do kraja Paraolimpijskih igara.
U blizini Olimpijskog parka i drugih olimpijskih borilišta izgrađeno je za potrebe Igara više od 30 novih mostova koji premošćuju reke i dokove u istočnom Londonu.

šareni most



Košarkaška dvorana

Olimpijska košarkaška dvorna jedna je od najvećih privremenih građevina ikada izgrađenih za Olimpijske igre. Zajednički su je projektovali Sinclair Knight Merz, arhitekt australskog porekla i engleski projektant Wilkinson Eyre, a može se rastaviti i ponovno sastaviti. Nakon Igara će se razmontirati i preneti na novu lokaciju. Građevina je završena 2009., točno 15 meseci nakon početka gradnje, u predviđenom roku i s planiranim troškovima.
Dvorana može da primi 12.000 posetilaca, visoka je 35 m i dugačka 115 m. Za gradnju je utrošeno 1000 tona čeličnih profila preko kojih je presvučeno 20.000 m2 bele reciklirane ekološke PVC membrane. Svaki upotrebljeni element pridonosi njezinom lakom rasklapanju. Prema novinskim izveštajima čini se da će razmontirana dvorana biti ponuđena sledećoj zemlji koja će organizovati Olimpijske igre 2016. godine

košarkaška dvorana


Centar vodenih sportova
G raditeljski najambiciozniji projekt Olimpijskih igara u Londonu je centar vodenih sportova koje je projektovala Zahe Hadid. To se potvrdilo i nakon što je novi centar dobio krov jer je sinusoidno oblikovana građevina svojim glatkim linijama uistinu prava atrakcija. Motiv je vode jasno istaknut i direktno se nadovezuje na obližnju reku. Poput velikog vala iz zemlje se uzdiže 160 m dug krov (širok 90 m) koji prekriva dva bazena – jedan olimpijskih dimenzija i manji od 25 m. Konstrukciju krova od aluminijskog pokrova tešku 3000 tona pridržavaju tri armiranobetonska stupa, a podovi, bazeni i betonski tornjevi za skokove pokriveni su sa više od 850.000 keramičkih pločica.



unutrašnjost plivališta






Građevina se nalazi na jugoistočnom delu olimpijskog parka pokraj glavnog ulaza, na prostoru 11 srušenih industrijskih hala. Krasi je jedinstven sklad, lepota i originalnost pa je već ocenjena kao pravo remek-delo. I ta će se građevina nakon završetka Igara prilagoditi novim potrebama, pa će se, tribine sa 17.500 sedišta smanjiti na 2500, a to će omogućiti odstranjivanje dve klinaste konstrukcije sa svake strane. Potom će građevina biti lepša jer klinovi kvare njezine glatke linije i sprečavaju pogled na ulaz u olimpijski park.

Vidikovac

U konkurenciji za najzanimljiviju građevinu londonskih Olimpijskih igara je i poseban kružni vidikovac, nazvan ArcelorMittal Orbit. Toranj je  115 m visok, a oblikovao ga je kipar Anish Kapoor zajedno s projektantom Cecilom Balmondom.  Podseća na „voz smrti“ ili kakvu sklupčanu dizalicu, a visinom bi trebao sličiti pariškom Eiffelovom tornju. Gradio se od spleta neprekinutih čeličnih crvenih cevi. Cena je 1400 tona gvozdene konstrukcije gotovo 30 miliona funti, a smešten je pokraj Olimpijskog stadiona. Na njegove će se promatračnice moći popeti i do 600 posetilaca na dan.





                                                  ORGANIZACIONE PRIPREME
Ko je ovih dana posetio London imao je osećaj vojnog udara!!! Na ulicama Londona je hiljade vojnika (za vreme Olimpijade biće ih 18.200 - više nego što ih je momentalno u Avganistanu); na Temzi u blizini Greenwicha pluta najveći brod ratne mornarice, jurišni helikopteri kruže iznad grada,  na krovovima zgrada su snajperisti i protivraketni sistem. Prve bezbedonosne pripreme su prošle izuzetno dobro. No, poslednjih nedelja problemi su narasli. Hronični transportni problemi pokazali su se ponegde nepremostivim. Gužve na ulazu za medije već su ovih dana bile  nepodnošljive, a red se protezao nekoliko stotina metara. Slični problemi su i sa prevozom iz centra Londona. Tokom igara planirano je  4.000 dodatnih polazaka vozova .Broj redara za bezbednost iz angažovane firme G4S pokazao se nedovoljnim. Pojedini nisu bili voljni obavljati nenajavljene poslove  pretresanja koji nisu bili naznačeni u ugovorima.  Nije ovo prvi put da Olimpijske igre protiču sa velikim bezbednosnim snagama. Zbog mogućih teorističkih napada  mere su u Londonu pooštrene, i u zadnji čas su pored vojske unajmljeni novi ljudi. Privatne agencije su angažovale veliki broj mladih  koji nikada nisu imali dodira sa ovom vrstom posla. Website www.thestudentroom.co.uk  je pun priča  o  solicitaci razgovorima  sa smešnim detaljima.  Broj snaga sigurnosti se popeo sa planiranih 10.000 na oko 23.000 ljudi.
Englezi su vični odlasku na sporstke terene i piknike sa svojim vikendskim korpicama sa hranom i pićem. Sve je to ovoga puta zabranjeno. Na stadion se može poneti jedan sendvič i eventualno jabuka.  Na ulazu posetioci će biti kontrolisani kao na aerodromima. iz straha od teorirstičkih akcija zabranjeni su unosi tečnosti ( više od 100ml),.Pribori za jelo i sl. su potpuno isključeni. Hrane i pića biće dovoljno na punktovima sa prilično prihvatljivom cenom.

KORPORATIVNI POLICAJCI

U blizini 40 olimpijskih borilišta zabranjeno je služenje frita kako bi se osigurao monopol  McDonaldsa.  Prodavci hrane mogu izbeći zabranu prodaje prženih komprića  samo ako ih budu služili sa ribom u sklopu tradicionalnog britanskog jela - fish and chips. Nametnuta pravila sponzora u vezi ishrane i marketinga uopšte već su proglašena kao “najrepresivniji zakon o oglašavanju istoriji Olimpijskih igara". “Ni jedan brend do sada nije imao ljude koji šetaju ulicama predstavljajući njihove oče u uši, štiteći time interese korporacija”, izjavio je  Pol Džordan, ekspert za zaštitu brendova. I zaista gotovo 300 ljudi je raspoređeno širom Velike Britanije sa ciljem sprečavanja da male firme i kompanije koriste “marketing iz zasede” ili ilegalno povezivanje sa Igrama na račun zvaničnih spozora. Obučeni u ljubičaste kačkete i majice, ovi “eksperti za trgovinu i marketing” koji rade za Olimpijska služba za isporuke (ODA) imaju pravo da na osnovu specijalnog zakona ulaze u radnje i kancelarije i podnose sudske naloge sa kaznama do 20.000 funti.  
Organizatori Olimpijade su upozorili kompanije i male firme da tokom Igara njihovo oglašivanje ne sme da uključuje reči kao što su “zlato”, “srebro”, “bronza”, “leto”, “sponzori” ili “London”. Zabranjeno je čak isticati broj “2012”. 
Mediji su upozoreni da u izveštajima sa olimpijskih borilišta ne smeju da pominju brendove piva ili pivare koji nisu zvanični sponzori dok je ugostiteljskim objektima i restoranima rečeno da ne reklamiraju jela za koja bi se moglo pomisliti da imaju veze sa Igrama.

  POSLOVNI LONDON
Z a vreme igara život poslovni London  se takođe pripremio. Mnoge firme su odbrile  rad od kuće . Svi očekuju da će se život odvijati bez velikih  izmena. Pa ipak su neke stvari izmakle kontroli. Pojedini stanovnici u apartmanskim kompleksima u blizini Greenwich Parka dobili su otkaze kirije od 1 jula na dalje. To što su neki od njih tu živeli godinama nije omelo vlasnike da im otkažu kiriju jer se očekuje enormna zarada od iznajmljivanja takvih apartmana. Da bi izbegli bilo kakve neprijatnosti mnogi od vlasnika su naprosto podigli kirije, pa su iznajmljivači bili prinuđeni potražiti nova prebivališta. Pojedini stanovnici Londona su odlučili otići na godišnje odmore kako bi mogli iznajmiti sopstvene stanove.



'

'Let the Games begin.'


N akon svih priprema i zamešetanija večeras  IGRE POČINJU. Favoriti, outsijderi, bolji, lošiji, sportisti svih vrsta i kvaliteta  već su pristigli. uz njih rekordan broj predstavnika država.  Jedna stvar ostaje centralna - lepota duela , pre svega između potvrđenih sportskih heroja i novih izazivača. 
Ko će zapaliti vatru po tradiciji se ne zna. Ovaj detalj ostaje nepoznat i do zadnjeg golica pažnju. Po nekima je najveće iznenađenje bio  Mohammed Ali,  1996 u Atlanti.  u to vreme on je već bio star i bolestan. Zbog bolesti je bilo veliko pitanje kako će uspeti da mirno stoji. 
Evo još nekoliko  interesantnih cifri vezanih za ovogodišnje igre:



OS28 werkboek.inddAxo Plot-HOK-A-XX-XX-XX-XXXX-000X_A1


1) Od ukupno 11 miliona karata,  6,6 miliona je namenjeno tržištu u Velikoj Britaniji . 75% je prodato u Britaniji,  Ostatak je podeljen između MOO-a (5 posto), sponzorima (8 posto) i nacionalnim olimpijskim odborima (12 posto).Cene se kreću od 30 dolara za strandardna mesta na regularnim takmičenjima do 3.000 za najbolja mesta na ceremoniji otvaranja. Više od 500.000 gledalaca dnevno  se očekuje na takmičenjima;
2) London očekuje dva miliona posetilaca izvana. U tu svrhu je planirano 20 miliona trajektnih prevoza.
3) 9.3 milijardi funti (11,6 milijardi eura) je potrošeno ( podatci organizacije Igara ). To je četiri puta više od iznosa predviđenog 2005 kada je prihvaćena ponuda.  Udvostručeni su iznosi za ceremonije otvaranja i zatvaranja  i  za sigurnost . Trošak za sigurnost je 553 miliona funti (690 miliona),za ceremonije  81 milion funti (101 miliona). Oko 1,4 milijarde funti od ukupnog budžeta Olimpijskih igara  dolazi od sponzorskih ugovora. Globalni partneri Međunarodnog olimpijskog komiteta, njih 11, među kojima su Coca-Cola, Visa i Proctor & Gamble su priložili 700 miliona funti dok je drugih 700 miliona došlo od sponzorskih partnera Igara u Londonu 2012., među kojima su Adidas, BT, EDF i Lloyds TSB.



media_xl_617002


4) Stadion koji je izgrađen za potrebe Olimpijade u Londonu 2012, biće centralno mesto Igara, gde će se odviti ceremonija otvaranja i zatvaranja, kao i sva atletska takmičenja. Olimpijska mesta novim stadionima i dvoranama uvek pokušavaju nadmašiti graditeljska dostignuća gradova u kojima su održane prethodne Olimpijske igre. Mnogi od tih stadiona,kao  Ptičije gnezdo u Pekingu prema  posle igara su premalo u upotrebi. Na iskustvu pekinškog stadiona projektanti su londonski odlučili izgraditi tako da će se upotrebljavati i nakon održanih Igara. Stoga je tvrtka Populous tribinu s 80 000 sedišta zamislila tako da se nakon Olimpijskih igara može smanjiti na samo 25.000. Stadion se već sada planira za  održavanja Svetskog prvenstva u atletici 2017. godine.

 Izgradnja  stadiona trajala je tri godine a ugrađeno je 10.000 tona čelika. Visina strukture je 53 metra, tri metra viša od Nelsonovog stuba .Na vrhu krova nalazi se 14 svetlećih kupola koje pokrivaju 70 metara iznad sportskih terena.Tokom iskopavanja odatle je uklonjeno 800.000 tona zemlje.Uz građevine je dvadesetak metara visok metalni ovoj koji štiti 108.500 m2 konstrukcije. Stadion je s tri strane okružen kanalima s vodom, a do njega se dolazi s različitih strana preko pet novoizgrađenih mostova.

5) Velodrom, koji je projektovao slavni britanski projektni biro Hopkins Architects, ima 6.000 mesta  za sedenje i trenutno je najbolji velodrom na svetu. Elipsasta traka za trčanje biće najbrža biciklistička traka na svetu. Svaki gledalac, bez obzira na to u kom delu se nalazi, može videti čitavu stazu. 17 kilometara čeličnog kabla iskorišćeno je za pravljenje dvocevne strukture krova . To je dvostruka visina Mont Everesta.

6) 12.000 kvadratnih metara iznosi  krov iznad vodenog centra koji je projektovala  svetski proslavljena arhitektica britansko-iračkoga porekla Zaha Hadid. Krov je  jedan i po puta je veći od terena Wembley-a. Deset miliona litara vode potrebno je da se ispune tri bazena;

7)U izgradnju svih objekata je bilo uključeno 46 000 radnika.  U globalu za igre je angažovano 200.000 ljudi,  od čega 100.000 uz ugovor, a 70.000 volontera.

                                                    IZGRADNJA






8) u spisak učesnika upisano je 10 490 sportaša, ( 26 olimpijskih sportova, 29 disciplina, 302 takmičenja). Oni će proći kroz 5.000 doping testova;   
9) u Igrama će biti korišćeno milion sportskih rekvizita , uključujući 26,400 teniskih loptica, 600 košarkaških lopti i 6.000 ciljeva za strelaštvo;
10) 4.700 medalja je napravljeno i za Olimpijske i Paraolimpijske igre. Na prednjoj strani svake medalje odslikan je Nike, grčki bog pobede, dok je na poleđini utisnut logo Olimpijade 2012. Ime sporta napisano je na rubu. Medalja je teška 400 grama, a medalja za prvo mesto sadrži i 1,2 procenta zlata;
Dat de Olympische Spelen anno 2012 veel meer ...

11) 2000 - je  daždevnjaka premešteno u obližnji Vodeni prirodni rezervat.
12) zasađeno je približno 4000 stabala, više od 100.000 stabljika drugog raslinja i zelenila za travnjake;
13) 12.875 km putovao je olimpijski plamen  od Olimpije u Grčkoj do stadiona u Stratfordu u Londonu;   
14) predviđena su  34 olimpijska mesta, uključujući devet u Olimpijskom parku.  U njima je raspoređeno  10.000 privremenih WC-a ;
15) u olimpijskom selu distribuiraće se 150.000 kondoma (100.000 prezervativa je distribuirano tokom Olimpijskih igara u Pekingu 2008);
16) predviđa se 14 miliona jela  tokom Igara, za koja je nabavljeno  232 tona krompira, više od 100 tona mesa, 75.000 litara mleka i 330 tona voća i povrća. McDonalds je postavio najveći  svetski restoran i očekuju prodaju  50.000 Big Mac’a,  180.000 porcija frita i 30.000 milkshakes;
17) 200.000 ljudi je učestvovalou organizaciji igara.

 Zvanični video Olimpijskih igara u Londonu 2012!

Poznati sportisti, muzičari i glumci u „trci po Londonu“




izvori:  Velika Britanija
             Gradimo
             Šetnja kroz olimpijski park


3 коментара:

Анониман је рекао...

Šta misliš o cirkusu ceremonije otvaranja?
Peđa

L2 је рекао...

Nemam pojma šta si ti očekivao????
Ja nisam očekivala umetničku i estetsku autonomnost manifestacije, premda bi se tako nešto moglo očekivati od ovog kulturnog centra. Eksperiment te vrste bio bi ispad iz standardnih šema koje su uspostavljene poslednjih godina.

Po meni je promašena glavna tema : sport; lično se gnušam romantičarsko-mitskog prikazivanja (engleske) istorije, koja je,i kada ne pretenduje da bude dokumenat,okrutna, ekspanzionistička,izrasla na sili koja je i danas na delu i čije smo razorne moći dnevni svedoci. Muka mi je od jeftinog propagandnog podilaženja, pseudoumetničkog koketiranja sa masama, plitkim političkim i etičkim porukama, i najzad zaista ne razumem posezanje za retrogardnim,scenografskim rešenjima mrtve soc.ideologije pa, bogami ne razumem ni užasni holivudski kičeraj.

Taj sudar vampira iz prošlosti kvaziumetnosti dovodi me do pitanja u čemu je razlika između socrealističkog sleta i ovog hepeninga? Stari je to metod stvaranja superspektakla na eklektičkom principu citata, kolaža i montaža. Ovakvi spektakli jesu po sebi ograničavajući. Toga sam itekako svesna jer sam bila autor nekih. Onog momenta kada umetnik-autor prihvati projekat sa naručenom idejnom linijom teško da može i da pomisli na sopstvenu umetničku ikonografiju. Ni velikim umetnicima to ne bi uspelo. Oni obično nisu skloni kompromisima, pokušavaju da se izbore za umetničku slobodu upravo svojom originalnošću, no istorija je ipak puna dela takvih stvaralaca koji su pod određenim političkim okolnostima morali da se priklone šablonskom izrazu i stereotipovima epohe. Nemam pojma kom sloju umetnika pripada britanski reditelj ( pod uslovom da u kvalitet ne ubrajamo Oskara) tek sigurno je raspon njegovih mogućnosti bio sužen. Mogu da uvažim ta ograničenja, ali ne mogu da prihvatim ukupni očajni utisak,simulaciju delova slavne engleske prošlosti i sadašnjosti koja je, bojim se daleko od istine i lepog. Ona je upečatljiv primer još jedne laži i odustva elementarnog ljudskog dostojanstva u vreme tragičnog istorijskog vrhunca vladavine te iste anglo-saksonske poluge moći.
Čemu ponovo performans koherentne političke filozofije? Svet će ga dakako prihvatiti jer on suštinski ne prekoračuje granice savremenog globalističkog pozorišta, tj. uključuje se u društvenu stvarnost sasvim prirodno, organski, kao što su se uključile Coca-Cola, Paris Hilton, visokobudžetni filmski projekti, sve što je pristiglo iz tog " zapadnjačkog kulturnog smeća" a ostali svet "nevoljno" primio.

Masa je oduvek uživala u ritualima a zahvaljujući upravo globalizaciji opus tradicionalnih svečarenja samo je proširen sapunskim holivudskim, turskim i južnoameričkim, i ostalim sr... Masa je dobila ono što priliči njenom kulturnom nivou. Tako joj i treba. Treba je kontinuirano izrabljivati i u predasima, pružiti nekoliko sati raznoraznih ceremonija poput ove sa idiličnim pašnjacima, ovcama koje pasu, kočijama, dimom koji kulja iz fabričkih tornjeva, uredno uniformisanim radnicima, gospodom zahvaljujući kojoj je omogućen sav taj progres čovečanstva, uz najsavremenije vizuelne efekte, uz muziku za sve generacije i dobi, u izvedbi hiljada entuzijasta "umetnika", posebno dece, naše budućnosti...i sve to treba da kod te iste mase izazove emocije, nostalgično sećanje na "lepu" istoriju koja nas je dovela do ovakve "prelepe" sadašnjosti.

Do koje mere je superspektakl otišao slikovito govori scena sa kraljicom i Đems Bondom u helikopteru!!! Da li je ta fantastična scena trebala da prikaže vitalnosti monarhije čak i u toj dobi ( dakako samo evropske ). Nije li ova scena vrhunac mediokritetsva !! Ja zaista ne vidim razliku između socrealističkih sletova i ovog hepeninga? Uostalom dovoljno je uporediti ceremoniju 2008 i ovu iz 2012.

Анониман је рекао...

Konfekcija dakle!
Šapnuću ti, nisam odgledao ni petinu!!
Šta je tebe nateralo, hehee...?
Peđa

Постави коментар