уторак, 5. јун 2012.

Dobro jutro Nova Evropo !





Kako bi pripremili Alchajmera, političari vežbaju da sve zaborave.

Fernando Arabal

     Bitka je izgubljena. Bez najminimalnije demokratske kontrole Brisel na zadnja vrata uvodi centralističku upravu.
       Jutros se stanovnici EU opraštaju od svojih nacionalnih država koje su, uzgred budi rečeno, izgubile poodavno i postaju provincije.Još par koraka i  biće ostvaren Hitlerov san, jedna Evropa. Bez ijednog ispaljenog metka, bez mnogo bunta, stvoriće se četvrto carstvo.

1.    jedna moneta
2.    jedna zastava
3.    jedna himna
4.    jedan predsednik (art I-22).
5.    dan obeležavanja rođenja
6.    jednu vojsku
7.    jedan ustav (art I-1).

    Mnogi još nisu protrljali oči, no to ne znači da se ubrzo neće rasaniti. Korak po korak Brisel oduzima poslednje nadležnosti nacionalnih država oduzimajući im definitivno suverenitet. Još donedavno  Brisel se u ovoj bitci znao povući, ili zaustaviti na po kojoj kozmetičkoj korekciji. Shodno tome  kritike nacionalnih lidera i vlada ostajale su na diplomatskom nivou, između četiri zida. Tek bi ponešto iscurelo zahvaljujući po kojem opozicionaru, ili retkom pametnom i hrabrom članu Evropskog Parlamenta.Čvrsto rešen da stvar istera do kraja, ovoga puta  Brisel je svima pokazao zube.


OSTVARUJE SE EVROPSKI IDEAL


      Jadni Evropljani tek sada shvataju suštinu priče o nužnosti ekonomskog povezivanja zaradi ostvarenja ideala slobodnog tržišta. Konačno im do mozga dopire svest da postaju BRAĆA, DRUGOVI, da je borba oko lokalne vlasti marginalna, a bačene pare na  neprofitabilne projekte infrastrukture tipa puta od mesta A do mesta nigde, bilo putovanje od nacionalnih država do Velike države Evrope.Ko bi se do sada, na nacionalnom nivou, usudio potpisati jedan takav realno veliki projekat, unapred osuđen na propast? Evropejci još uvek misle NIKO. Oni još uvek nisu svesni da su njihove sopstvene zemlje, tj ONI, zajedno sa EU išle istim korakom unutar svojih granica. Novac se itekako prelevao u nepotrebna rasipništva, samo su vremenom Evropejci navikli na domaće gluposti, za koje su se sami izborili. Svi su oni radili po istom pravilu : lako su davali (rasipali) tuđi novac. A za to vreme su bili zauzeti oko uređivanja baštica, trčanjem, saunama, ispijanjem hladnog piva, gledanjem ovaca, krava, lama kako mirno pasu, tu i tamo slušanjem nameštenih vesti, poluglupih političara. Nije čudo da se sve ovo dešava u vreme kada narod Evrope bulji u TV ekrane, navija, slavi, pije. Dovoljno je hleba i igara.

      Oni koji su stvar odavno prepoznali znaju da je proteklih godina bio na delu roll model kojim je masa usmeravana kako bi njena reakcija bila predvidiva, i lakše manipulisana. I sada se stiglo u završnu fazu u kojoj evropski san mora biti dosanjan. Evrofili traže od ovo malo neuspavanog naroda da zažmuri i ne pravi neprilike. Uostalom većina će uz privremeno stezanje kaiša biti izdašno i dalje nagrađena kojekakvim socijalnim beneficijama.


EVROPA U DVE BRZINE

VASPITNO POPRAVNI ŠAMARI PRE DISKUSIJA I USVAJANJA

   Na udaru su svi oni koji se ponašaju protivno Briselskim stavovima i odlukama. To su pre svih Nemačka i Holandija. NEKO je Briselu jako dunuo u jedra. Nećemo da pogađamo, nikako insinuiramo, ipak ne verujemo u slučajnosti kada je u pitanju ovako visok nivo odlučivanja. Pogotovo ne verujem ni inteligenciji ni moći smešnog patuljka čudne, da ne kažem kontroverzne biografije, Herman Van Rompuy, pa ni ostalim marionetama koji navodno marljivo “pišu” mastersplan, zapravo desetogodišnji plan za koji se pretpostavlja da  najverovatnije uključuje prethodno odbačeni plan podele Evrope na zemlje sa dve brzine, od kojih bi prva (17 zemalja) bila brzo čvršće  integrisana (fiskalno, finansijski –banke i politički).
    Može li iko da zamisli njih nekolicinu za stolom, sa papirima, kompjuterima, s m e š n o. No, plan je svakako u toku, ali onaj od pre koji se ispisuje (razrađuje) u nekim drugim prostorijama, od nekih drugih ljudi, takođe marioneta, koji će se isprintati i podneti pod nos  po kojem parlamentarcu da bi ga malo omirisao,  a naravno zemlje bezpogovorno sprovele. I tu će biti kraj. Kraj već jeste.




Hajde da spomenem koja to grupa ( institucije) zvanično stoji iza plana.

       Herman Van Rompuy, Mario Draghi (predsednik Evropske centralne banke) José Manuel Barroso(predsednik Evropske komisije) i Jean-Claude Juncker predsednik Evropske grupe .( prva prezentacija je predviđena za 28 juni, u glavnim crtama, ceo plan će biti predstavljen krajem godine)
           Kreditna kriza je, kako je poznato, izbacila na videlo , ranjive tačke bankarskog (finansijskog) sistema . ECB, Evropska banka je donela niz mera kako bi očuvala sistem. To nije bilo niti je ovog momenta dovoljno. Niti je dovoljno novaca koji bi se upumpao posrnulim državama. Stoga je logično da Eu kuca na vrata  svih država, što praktično znači na vrata svih građana EU.  Sredinom prošle godine , prema ovdašnjem finansijskom analitičaru David Owen van Jefferies-u  samo su tri banke bile kreditno sposobne De Duitse Bundesbank, Centralna banka Luxemburg i De Nederlandsche Bank. Finansijsko uporište se sada najverovatnije seli u Frankfurkt, a političko u Brisel.
       Vizionari globalizacije lagano stižu do svog cilja.

HOLANDIJA i NEMAČKA

          Ogorčeni lideri holandskih partija su se već izjasnili protiv. No, ko njih uopšte pita. Rutte situaciju stišava rečima da sada nije momenat da se vode strukturalne diskusije (?!?) već da se rešavaju  problemi.  Istina on apeluje na rešenja unutar zemalja. Na taj način bi posrnule zemlje povratile poverenje i tek bi povratkom u normalno stanje bila stvorena platforma za eventualnu dalju saradnju sa njima. Taj isti  Rutte je vrlo žestoko uzvikivao da se euro mora spasiti po svaku cenu, pre toga još žustrije da se Holandija mora vratiti Holanđanima, da narod mora paziti na komuniste jer su oni ti koji će vratiti diktaturu, Politbiroe.. Ne zna čovek da li da se smeje ili plače, ili da se ćutke prekrsti od čuda neviđenog.
         Na identičan način se oglasila i crno-žuta koalicija iz Berlina . Nekadašnji glavni ekonom ECB banke  Jürgen Stark je godinama upozoravao da će proširenje EU  dovesti do njene nestabilnosti. Mada se ovo upozorenje pokazalo istinitom Eurofili  insistiraju na daljem proširenju. Nemačka i Holandija ostaju i dalje glavni nosioci plaćanja ovog ceha. Merkelova “ uslovno” pristaje. Hans Michelbach, finansijski ekspert partije CSU je apsolutno protiv stvaranja  Evrope po uzoru na SAD. Ovaj potez po njemu  uvdi plansku ekonomiju, poništava demokratiju i  Evropu  će još više podeliti .

14 коментара:

Анониман је рекао...

Ne uzbudjavam se.
pozdrav
Z.

Анониман је рекао...

NAROD BEZ POŠTENOG I JAKOG VOĐE SU OBIČNA STOKA I GLUPA MARVA - DOK SE NE POJAVI NOVI TITO, ILI NEKO KAO CASTRO, CHAVEZ I SL. NEMA SREĆE U EVROPI I NA BALKANU.

Анониман је рекао...

Evo članka iz Washingt Posta. Otrkiće američkog novinara, dva moguća rešenje,raspad ili konfederacija? Da nije napisao ne bih znao. A deo o Jugoslaviji je biser.

http://www.washingtonpost.com/opinions/yugoslavias-lessons-for-europes-disunion/2012/05/28/gJQA2YmTxU_story.html

Peđa

L2 је рекао...

@anonimni,
Vi očito niste ništa shvatili.Za vas nema nade pa Vam i ne treba objašnjavati.
No, svako ima pravo da misli,odnosno ne misli.

L2 је рекао...

Peđa,
pročitala sam ovaj članak.
Jugoslavija i Sveto rimsko carstvo su mu uporište poređenja na kom gradi teoriju da je na ovim prostorima nemoguće ostvariti tip američke zajednice.

"Kratkotrajnim nastojanjima europskih političara kojima prikrivaju nered, isti zanemaruju tektonske sile koje su se urotile protiv Europe, zanemarujući da su slične sile razorile Sveto rimsko carstvo i Jugoslaviju."

Ko garantuje da će Amerika ostati ovakvom sa jednom nulom više? Ja se ne bih usudila. Meni lično nedostaje isticanje glavnog uzroka, izvora ideje Evrope kao jedinstvene zemlje, uzroka ekonomske krize itd. Dakle imamo jedan površan tekst,napisan za američku populaciju verovatno sa ciljem da se objasne unutarevropski odnosi naroda. to ga i dovodi do zaključka o francusko-nemačkom pokretaču svega na ovim prostorima. Što je,naravno, daleko od istine.

L2 је рекао...

Z.
ja bih se na tvom mestu malo uzbuđavala.Čisto zbog zdravlja, hahaa..Čoveče živimo u istorijskim vremenima, a ti mrtav ladan. Strašno!!!!

Анониман је рекао...

A ti unutarevropski odnosi nemaju nikakvog upliva na Evropu!!!Jesi sigurna?
Peđa

L2 је рекао...

Nemam pojma zašto se mnogi poštapaju sa međunarodnim odnosima. Šta misle Nemci o Grcima, i obratno, ko koga mrzi, a ko voli,itd. A ko se to voli na ovoj kugli zemaljskoj i kakve to veze ima sa ekonomijom i životom uopšte.
I Soroš ( moram da ga spomenem)u govoru na Festivalu ekonomije u italijanskom gradu Trentu govori o političkom balonu a ne finansijskom, da bi na kraju objašnjenje sveo na finansijski problem, na banke.

To što su Slovenci tokom rata prodavali oružje Hrvatima i muslimanima se može shvatiti, a kako protumačiti prodaju između Hrvata i Srba? Iz ljubavi!!
Pa zar Sarkozi i Merkelova nisu bili idealan par uprkos tradicijskom rivalstvu zemalja.

Dakle stvarno ne razumem!!!!

Анониман је рекао...

L2 šta tu ima da se ne razume? Zar još uvek mislite da ekonomija i život može biti odvojen od politike i njenih manipulacija. teorija idealnog je jedno, a praksa drugo. medijski prostor je postao glavno poprište za vojevanje. kao što ste i sami rekli svi su jedni drugima prodavali oružije. i šta je u pozadini? interesi, ali kakvi?

ko je ikad pitao malog čoveka šta misli, želi ili mu je potrebno za normalan život? bez obzira što je dobio pravo takozvanog demokratskog glasa i staus građanina! veliki eksperimentišu jer im se može. a mi mali smo deo ekperimenta. takva je trenutna raspodela snaga. mačka i miš oduvek imaju svoju igru. samo je pitanje količine straha koji vlada među mačkama i među miševima.

Pašić je svojevremeno rekao čuvenu rečenicu: spasa nam nema, ali propasti nećemo.

ni ja se ne uzbuđavam. ponekad se pitam da li sam otupeo na ovakve i slične vesti ili sam došao u fazu: u se i u svoje kljuse!? mislim da je to mnogo bolje za zdravlje. haha

123

L2 је рекао...

123
u pravu ste.Moje reći odvojene od mene ( za one koji me nikada nisu upoznali) deluju uznemiravajuće. A ja sam mirna. Apsolutno, nepristojno mirna nad nesrećom tolikih ljudi,nad monstruoznom igrom sila. Živim u svom svetu, ali pratim sve što se dešava. ne želim da izgubim kompas. Istok mora ostati na istom mestu, za ostale me pravce baš briga, haha...
Zato ste mi se dopali, jer kosite travu i vidim Vas u Božijem miru sa sve kosilicom, mirisom u nozdrvama, plućima napetim od svežeg zraka .. Vi ste živi, ne pripadate izumrlim lešinama koje hodaju oko nas, izgubljenim, posrnulim spodobama koje prose malo sreće od drugih ne imajući sebe u sebi.
Dragi moj Vi niste otupeli, vi ste se preporodili.

Objašnjenje:
ne razumem kakve veze ima da li su Grci lenji ili nisu, da li ih neko voli ili ne voli. Život se kotrlja drugim tračnicama. Eto, to je suština mog nerazumevanja.

Анониман је рекао...

Mudrice,da te sad vidim.Šta je sa verskim ratovima?
Peđa

Анониман је рекао...

123
Ja mislim da nema malih već spretnih, sposobnih, pametnih, osvešćenih, i suprotno.Koliko prosečno inteligentnih ljudi uspe bez diplome,bez elementarnih znanja.Ne uzdignu se uvek do vrha kao mnogo "pametnih" i "stručnih". Pozicija meni nije merilo veličine.
Manipulacija je problem.A da kažemo da nije!Ljudi manipulišu na svim nivoima.Veću štetu može da nanesu prvi komšija, žena, rod rođeni, nego vlast.Ako si spretan i bar malo pametan izbeći ćeš i jedno i drugo.
Bolest,rat i nepogodu ne možeš nikako, heheee..
Ti si, što reče Li, svoj na svome.U se i u svoje kljuse. Bogami i ja.
Peđa

L2 је рекао...

Ljudi moji politika i ekonomija su uvezane u čvor. To je jedno, slast. Ja dajem malu prednost ekonomiji. Politika mora imati pun stomak i ona se hrani ekonomijom, kao lišaj drvetom.

Prethodni tekst o kriminalu daje slikovit primer kako ekonomija usmerava politiku.Kada bi postojala idealna država,na šta upozorava 321 ( da malo obrnemo)onda bi to bila pobeda politike. Nažalost,život nije idealan, njega usmeravaju interesi( svakako ekonomsko'politički, dakle uvezano).

Peđa

Verski ratovi su jedan od mnogih istorijskih ambijenata u kome su vladali isti principi odnosa koji vladaju i danas. Nije SAMO religiozna netrpeljivost bila povod. U tom slučaju bi se i poslednji rat u Jugi mogao okarakterisati kao izraz nacionalizama ( do čega nalažost polaze neki istoričari i teoretičari). Ja sam na tom ispitu pala( položila) kod magisterija. Tvrdila sam da su u 19 veku na delu bili nacionalizmi. Po njihovoj teoriji nacionalizam ne može da dovede do progresa, pogotovo ne do ideje ujedinjenja i da ne razrađujem dalje problem.
Isto se dešava i danas. I kolaju iste teorije. Poput onog Amera, Evropa se ne može ujediniti jer se narodi mrze?!?
Ili,suprotno, pobune nacionalnih partija su negativne, to su negativni nacionalizmi. Nacionalistička (nacionalna) partija je negativna tek onda ako se ideja urušava na planu sloboda drugih. Tu je podjednako negativna kao islamski i svi drugi religiozni fundamentalizmi i sve političke ideologije i naravno ekonomske teorije koje narušavaju slobodu pojedinca.

Ako je nacionalni bunt, uzmimo za primer bunt protiv ideje ujedinjenja Evrope koja vodi diktaturi itd.ta vrsta nacionalnog bunta je pozitivna. Hoću svoje, poštujem tuđe! Hoću da sam sređujem odnose u svojoj kući. Šta je tu loše.
Druga je stvar što takvih nacionalističkih(nacionalnih, patriotskih) stranaka nema. Imamo samo nosioce naprednih nacionalnih ideja.

Анониман је рекао...

vidi ovaj komentar u vezi duga,kako sam se nasmejao

kome smo zapravo dužni ?? ako su u govnima gotovo sve zemlje sveta(samo 4 na planeti nisu nikome dužne), ko je taj koji nam je do sada davao novac i ko ga ima da i dalje daje??? ... kada se zbroji sve što smo dužni ispada da je celi svijet u minusu nekih 57 triliona milijardi dolara !!! ... jebote neznam ni napisati toliki broj .. :)) možda su to vanzemaljci, ja sumljam na deda mraza, on dođe svake godine, sere tu po grdovima i selima, mota se oko dece i verojatno pokrade lovu samo mi ne vidimo na koji štos :))) ili su to goblini ili .. možda vi imate ideju ???


heeeeeeeeeeeee,

Peđa

Постави коментар