петак, 9. март 2012.

Tragom vesti o hapšenju anonimusa u Srbiji

8175290804f59b981a5d43581530391_368x294

S vetska hakerska mreža Anonimous, onlajn zajednica pojedinaca koja vrši hakerske  napade na sajtove velikih  korporacija, udruženja, grupa, banaka, državnih institucije i istaknutih pojedinaca iz javnog života, postala je sve aktivnija i opasnija. Informacije o njihovim napadima stižu sa svih strana sveta. Da je aktivnost anonimusa “prevršila meru” ukazuju  upozorenja koja stižu  sa najviših instanci. Jedno od njih je stiglo direktno iz NATO’a  u kom se “ smatra hakersku mrežu Anonimuse za "pretnju" jer može da izvede kompjutersku blokadu sistema NATO.” 



P rilog nedavno objavljene emisije američke stanice CNN o Anonimusima, pod nazivom Hakerska grupa Anonimus želi revoluciju u SAD!  snimljen je bez ijednog sagovornika što CNN objašnjava strahom pojavljivanja u javnosti, pred kamerama, zbog mogućnosti od odmazde. A odmazda je jednostavna. Svaki pripadnik organa reda koji pretuče nekog učesnika protesta može biti siguran samo u jedno: računar će mu biti hakovan, a njegovi podaci objavljeni na Internetu.
- Nedeljama sam bila na njujorškim ulicama, i zaista se mogla osetiti tenzija između policije i pripadnika ove grupe, jer policija zna da je nadgledana i da će, ako se okrenu nasilju prema demonstrantima, postati žrtve hakerskih napada i da će njihovi podaci biti javno objavljeni – kaže Amber Lajon.
CNN dalje grupu Anonimus nazivaju „ratnim vazduhoplovstvom“ pokreta „Okupirajmo Vol strit“, I smatra da je njihov cilj opšta revolucija u Sjedinjenim Američkim Državama, poput onih koje se u poslednjih godinu da događaju u arapskom svetu. Pokret je označen kao "socijalistički" i kao takav predstavlja opasnost po državu i kapitalistički sistem.
Sve je više onih koji o anonimusima misle isto što potvrđuju sve učestalije vesti iz sveta o hapšenjima
pojedinaca i čitavih grupa.

Da podsetimo : ARAPSKO PROLEĆE JE IMALO SVOJE nalogodavce.
ap_poland_websites_attacked_26Jan12-878x582

POLICIJA SAD I BRITANIJE

Ovih dana je šestoro ljudi iz SAD, Irske i Velike Britanije uhapšeno je zbog sumnje da su kao članovi hakerskih grupa Lulsek (Lulzsec), Anonimni (Anonymous) i Antisek (Antisec) napadali kompjuterske službe širom sveta. Navodno ih je odao vođa Lulseka, Hektor Ksavijer Monsegur, koji je diskretno uhapšen još juna prošle godine. Među uhapšenima se nalazi i Džeremi Hamond, u hakerskom svetu poznat kao "Anarhaos", a u vezi sa decembarskom krađom mejlova agencije za strateška istraživanja Stratfor, koje sada objavljuje Vikil.

                          

T elevizija "Foks njuz" je javila da je jedan od anonimusa i Hektor Ksavijer Monsegur, poznat pod nadimkom "Sabu" te da je isti tajno sarađivao sa FBI-jem.
Kako se navodi, Monsegur (28) je samouki, nezaposleni kompjuterski programer bez formalnog obrazovanja; iz Njujorka je i živi od socijalne pomoći, a "pao" je kada je napravio početničku grešku: slučajno je otkrio svoju IP adresu, to jest identitet svog kompjutera - internet veze, nakon čega ga je neko prijavio FBI-ju.
Američki zvaničnici kažu da je Monsegurovim hapšenjem sprečeno više od 300 sajbernapada. Prema izveštavanju Foks njuza, FBI je slomio Monsegura tako što ga je ucenio njegovom decom, pa je on pristao da govori jer nije hteo ode u zatvor i time ih ostavi. Da nije priznao krivicu, suočio bi se sa maksimalnom kaznom od 124 godine zatvora.

ŠTA KAŽU ANONIMUSI

„Anonimni” su na sve strane demantovali sve navedeno o navodnom vođi krtici: „On je samo jedna osoba, suviše uplašena da bi postala revolucionarna. Nastavljamo borbu i pokazaćemo da je Sabu – u stvari niko.”

ap_britain_occupy_london_18Jan12-878x609

AKCIJA INTERPOLA

Nakon serije koordinisanih kompjuterskih napada izvedenih iz Argentine, Kolumbije, Čilea i Španije na kolumbijsko ministarstvo odbrane i na veb sajtove predsedništva", Interpol je sredinom februara pokrenuo akciju nazvanu Operacija Anmask” . Iz Liona je ubrzo stiglo saopštenje o hapšenju  25 članova hakerske grupe Anonimusi koji su svoje kompjuterske napade izvodili iz Argentine, Čilea, Kolumbije i Španije.

AKCIJA U SRBIJI

Da se i Srbija priključila svetu govori jučerašnja akcija. Juče su Srpski Anonimusi  oborili  Sajt Ministarstva pravde Srbije što je bio povod hapšenju prvih srpskih anonimusa.
Evo delova poruke koju su ostavili :
Dragi prijatelji,
dok naša politička, ekonomska i biznis elita sedi na Kopaoniku u hotelu Grand, krka i pije o našem trošku izigravajući srpski Davos, nama preti sunovrat u dubine bankrota. Još jedna pljačka poštenog naroda. Gora od rasta vrednosti evra sa 78 na 110 dinara, gora od inflacije, u nivou pljačke poznate kao stara devizna štednja. Tada narod nije znao sa sigurnošću ko ga pljačka, danas to znamo i samo na nama je da li ćemo to i da dozvolimo” .

8738257784f58bfff09f7e312577999_640x386

Navodeći da Savet za borbu protiv korupcije i Verica Barać prikupljaju podatke i dokaze o visokoj korupciji, Anonimusi tvrde da se na to niko ne osvrće.
“Mnogi od osumnjičenih danas sede na Kopaoniku i rade nam o glavama. U izveštajima se pominju razni, počev od biznismena Miroslava Miškovića i Milana Beka, pa do bivšeg i sadašnjeg premijera, Vojislava Koštunice i Mirka Cvetkovića
Zbog toga “Anonimusi” pozivaju na građanski bunt i traže da se predmeti konačno izvade iz fijoka. Oni se pitaju “ima li jedan pošteni policajac, pošteni tužilac, pošteni sudija da konačno kriminal bude kažnjen”. izvor

Stamenkovi'

Danas je tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković izjavio  da je pripadnik hakerske grupe "Anonimus Srbija" G.V. uhapšen zbog sumnje da je učestvovao u napadu na nekoliko sajtova državnih organa.
G.V. se sumnjiči da je izvršio krivično delo sabotaže, rekao je Stamenković i dodao da su saradnjom Posebnog tužilaštva za visokotehnološki kriminal i Odeljenja policije za tu oblast identifikovani članovi grupe "Anonimus Srbija".
"Pretreseni su stanovi i prostorije na određenim adresama i uhapšena je jedna osoba. Tokom pretresa nađeni su obimni dokazi koji ukazuju kako na odgovornost te osobe, tako i na postojanje krivičnog dela", precizirao je Stamenković.
Tužilac je naveo da se očekuje saslušanje osumnjičenog u policiji i da će tužilaštvo predložiti zadržavanje uhapšenog do sprovođenja kod istražnog sudije kao I da se nastavlja operativni rad u cilju otkrivanja svih članova grupe Anonimus Srbija koji su učestvovali u izvršenju ovih krivičnih.  
"Reč je, na osnovu dosadašnjih podataka i saznanja, o krivičnom delu računarska sabotaža za koju je zaprećena kazna do pet godina zatvora", precizirao je Stamenković. izvor

Nedugo posle ove informacije policija je dala dodatne informacvije. G. V. je "u dužem periodu napadao sajtove Vlade Srbije, parlamentarnih političkih partija, akademskih institucija, preduzeća i druge. U nizu akcija, među kojima su najveću pažnju javnosti izazvale one potpisane pseudonimom "Džon d riper", on je uništavao, brisao i menjao podake na stranicama ovih institucija. G. V. je pronalazio slabosti u zaštiti sajtova, a zatim ih koristio da bi pristupio bazama podataka i preuzimao imena i šifre administratora. Jedna od njegovih najpoznatijih akcija bio je napad na sajt Tužilaštva za visokotehnološki kriminal. Tada je objavio administratorske šifre za ovaj sajt, pa je nekoliko sati svaki korisnik interneta mogao da ostavlja poruke na ovoj stranici.

Revolucija ili lopovluk i kriminal , ili i jedno i drugo

Zadnja vest zvaničnika je da je Pančevac obarao određene internet sajtove po naredbi osoba iz kriminogene sredine. Da li je  pitanju ubeđenja i privrženost borbi „Anonimusa“ ili je mladi Pančevac zapravo dobijao novac od raznih naručilaca, navodno i kriminalnih grupa doznaćemo uskoro.Jedno je izvesno, optužnica je podignuta po osnovi :

računarske sabotaže
neovlašćenog pristupa zaštićenom računaru
neovlašćenog pristupa računarskoj mreži
neovlašćenog pristupa elektronskoj obradi podataka
pravljanja i unošenja računarskih virusa...
pravljenje, nabavljanje i davanje drugom sredstava za izvršenje krivičnih dela protiv bezbednosti računarskih podataka.

Dovoljno da bude prema oceni Stamenkovića na pet godina, i bude opomena svim budućim hakerskim napadima. Milan Antonijević, direktor Komiteta pravnika za ljudska prava građana, kaže da tužilaštvo ovom vešću želi da dokaže da je efikasno i da radi svoj posao, iako to nekada i nije baš tako.
"Zaista je čudno da tužilaštvo sa ovom vešću izlazi baš u danu kada je zbog zastarelosti predmeta Marko Miloševića oslobođen odgovornosti za prebijanje nekadašnjih Otporaša u Požarevcu 2000. godine. Koliko mi je poznato Anonimusi nisu uništili podatke institucija čije su napade obarali, a recimo nama je pre deset meseci sajt bio hakovan i uništeni svi podaci, a samo smo jednu izjavu dali i ništa drugo nije urađeno povodom tog slučaja", rekao je on.




ŠTA KAŽU ANONIMUSI

Neki mediji su, navodno iz izvora bliskih srpskim "Anonimusima", javili da uhapšeni Pančevac nije deo njihove ekipe, ali da je cenjen među stranim hakerima, pa i među članovima globalne mreže "Anonimusa". Na serverima preko kojih komuniciraju svetski "Anonimusi" pojavile su se najave da će se ova grupa osvetiti za hapšenje G. V. rušenjem vladinih sajtova, a među prvima na udaru mogao bi da se nađe MUP Srbije.
 To isto je potvrđeno i na sajtu Piratske Partije.

" G.V. je slobodan strelac - bez konjice i vazdušne podrške, omladinac koji je prekinuo æutanje. Sada je nepovratno “deo mreže anonymous hakera“ zbog èijeg hapšenja likuju oni koji mu nisu dorasli. “Razbijena je lokalna mreža najveæe hakerske grupe na svetu” – srpski sajber policajci su iz domaæeg blata iskopali dijamant inteligencije i zatvorili ga stavivši mu oznaku disident.
Da podvuèemo: svaki anonymous je slobodan strelac. “Mreža anonymous-a” ne postoji. Postoji ideja. Ideju je nemoguæe ubiti. Ovo je još jedna pobeda te ideje.
G.V. je jedan od nas. Biorazgradivom bojom je ispisao parolu na državnom sajtu. Integritet podataka nije narušen, štete nema osim jasne poruke koju svaka vlada treba ozbiljno da shvati, uzme u obzir i šmekerski se zahvali na povratnoj informaciji."


Nakon hapšenja usledila je akcija obaranja internet sajta Višeg suda u Beogradu. Na sajtu je postavljena  karikatura s poznatog internet sajta „9GAG“ kako drži čašu vina u ruci i prateći tekst u kome piše sledeće: „Ovo što ste uradili nikada se neće zaboraviti, fx0 je bio jedan od nas. Nećete se tako lako izvući!“ Hakerska poruka na naslovnoj stranici Višeg suda u Beogradu je čak i potpisana sa „fx0 voli te kišobran, izdrži“, nakon čega je ostavljena i poruka: „A poruka za muriju i sudove: ‚Mogu samo ..itd

ŠTA KAŽU STRUČNJACI

Prema Milanu Kovačeviću, beogradskom stručnjaku za informatičku tehnologiju i Internet administratoru,

-Na početku je raširena ideološka forma o borbi protiv globalizma i nepravde, koja je zbog velikog planetarnog nezadovoljstva brzo prihvaćena, naročito kod mladih ljudi. Posle centralnih “Anonimusa”, finansiranih od tajnih službi, širom sveta okupile su se manje nezavisne podgrupe “Anonimnih”, uglavnom mladih ljudi sa istom ideologijom.
Kovačević ukazuje da se “Anonimni”, tako, nekada bore protiv političara, nekada protiv banaka i korporacija ili za slobodu Interneta...

- Ipak, hakerskim napadima većina se sama otkrije, zbog čega je u poslednje vreme uhapšeno mnogo članova “Anonimusa” širom sveta - kaže Kovačević. - Šteta koju naprave nije toliko velika i ona se toleriše, ali se zato ubrzo otkriju grupe počinilaca, posle čega slede hapšenja.
Kovačević, kao i većina stručnjaka u ovoj oblasti, smatra da će napada na sajtove i hapšenja hakera, poput ovog u Srbiji, biti i dalje, sve do uvođenja kontroverznog AKTA sporazuma, koji, po mnogima, označava kraj slobode na internetu.

A kada se sporazum usvoji kroz zakon, dobićemo takozvani uniformisan internet, koji će provajderima omogućiti da blokiraju pristup određenim sajtovima, aplikacijama i skidanju fajlova, odnosno da filtriraju celokupan saobraćaj. U toj varijanti, ističe Kovačević, hakerski napad će biti teško izvodljiv, ali ne i nemoguć

SAJT ANONIMUSA


anonimusi

Na sajt Anonimnih Srbija danas se više ne može slobodno pristupiti. Pristup je moguć samo registrovanim članovima.Aktivan je drugi sajt. Nalog Anomnimnih na Fejsbuku, gde je noćas postavljena slika oborenog sajta Ministarstva pravde Srbije, nije više aktivan.

I za kraj slike anonimusa ,naravno ..vidite sami na stranici Telegrafa


                  ko su anonimusi-
                   POSLEDNJE UPOZORENJE ANONIMUSA         


BEZ POLITIČKOG INTERESA

 "Anonimni" tvrde da iza njihovih akcije ne stoji politički interes nijedne stranke. - Mi se ne borimo za vlast, već za građansku kontrolu vlasti - tvrde. - Ne sumnjamo u to da će se pojaviti informacije da nas finansiraju razne službe, politički subjekti ili podzemlje, tako da u startu demantujemo i apelujemo na novinare da ne iznose neproverene podatke. Uzmite u obzir i da svako može da stavi masku i da se predstavi kao "anoniman". Zbog toga, nemojte odlučivati o podršci "anonimnima" kroz neku akciju ili saopštenje, već se odlučujte za svaku akciju anonimnih pojedinačno.

- Današnji politički sistem poziva na dobronamernu kritiku, a to znači da je poželjno kritikovati objektivne okolnosti poput svetske ekonomske krize - objašnjavaju naši sagovornici. - Mi smo kritikovali sistem zbog korupcije, i zapitali se da li postoji neki pošteni policajac, tužilac i sudija i odgovor sistema je bio munjevit. Istog momenta počinje satanizacija "anonimnih" kroz senzacionalističke tekstove po medijima. U ratu protiv korupcije, istina je na strani anonimnih, i to su građani prepoznali. Imamo ogromnu podršku, koja se vidi na društvenim mrežama, blogovima i uopšte na internetu.
 -Lepljenje plakata na izlogu, što sajt u stvari jeste, bez ikakve fizičke štete trebalo bi da bude najviše prekršaj - smatraju "anonimusi". - Ranije su ljudi koristili megafone, plakate i transparente da bi izrazili nezadovoljstvo i naterali nadležne da ih saslušaju i shvate ozbiljno. U 21.veku difejs veb sajtova ima sličan cilj - to je savremeni oblik izražavanja nezadovoljstva. Svakako, moramo da naglasimo da čovek može biti uhapšen, ali i da je ideja imuna na rešetke
                         
                                                    home-icon[6]

7 коментара:

Анониман је рекао...

Pišeš,brišeš,pišeš..hehe...Društvo se smeje do suza.Ne možeš ti da ćutiš.Ako staneš dokle si došla biće dobro inače...direktno za Galapagos za vek vekova.
Peđa i ostali

Анониман је рекао...

Nije u redu sunarodnika.
pozdrav
Z.

L2 је рекао...

Šta Vam je bree..Udarili ste mi na mail.Samo sam konstatovala da je žaba digla nogu.Blago da ne može blaže.
A neko mora nešto i da opovrgne.Zar ne.Bolje nezavisni nego zavisnici.

Анониман је рекао...

Internetski zavisnici su manji problem od političkih.Vidiš kako ovi mutiraju.Efikasni su u svakom sistemu.Ne pomaže ni jedan lek.
Peđa

Анониман је рекао...

Pomaze,pomaze.Zato su se i uzbunili.Vidis da su hakeri podvedeni pod terorizam.Sada su svetski neprijatelj No.1. a borba protiv takvih je prioritet bilo koje zemlje.Imamo nov, brz i efikasan tip borbe 21.veka i istu takvu brzu protuakciju.
pozdrav
Z.

Анониман је рекао...

Pomaže?? Gde ti živiš? Brza i efikasna borba može samo prsa u prsa.Ona bi mogla da se sprovede jasnim programom i nekolicinom predloženih akcija.Ako se pojave sa nečim sličnim biće to znak da ih je neko pridobio.To bi razbilo pokret.Priklonili bi se svako po svojoj volji nekoj od postojećih političkih stranaka,ili pokreta,a internetske akcije bi zadržali kao propagandno sredstvo.U realnosti je možda već tako.Nas dvojica smo neinformisani.
Peđa

L2 је рекао...

Sudeći po razvoju događaja dugo nagoveštavani cyber rat je u jeku.Naravno da ne mislim na Srbiju već svet.Ovo je tek početak borbe između
države i pojedinca. Pravo na cyber kriminal ima
dakako samo država.Ona ne podleže zakonima,jer sve što čini je u ime svih građana.I zato mi je blago rečeno muka od tiranije zajednice kojoj smo MI pojedinci dali tu vlast.Muka mi je od izbora( na njih odavno ne idem)na koja se narod tako uporno odaziva a posle kaje,gunđa,pa uz sve još kritikuje one koji se u njihovo ime bune,dobijaju batine, leže po zatvorima.

Peđa,ne moramo mi biti uopšte informisani,niti upućeni u detalje.Dovoljno imamo mozga da znamo šta se dešava i na osnovu ovoga što dopre do nas.Čitajte šta se dešava u Britaniji!!! Sve u ime terorizma.UŽAS. Nama su ovde pripremili elektronske zdravstvene kartone.Bio bi to zadnji potez udarca na našu intimu. Samo da su nam još izvrnuli unutrašnjost i sve bi znali o nama. I ovako znaju.Još uvek mi ne ide u glavu cifra koju su potrošili za ceo projekat. Sreća pa predlog nije prošao,što ne znači da u nekoj suludoj varijanti političkih ludaka neće biti ponovo aktuelizovan.
Kretene treba skidati na vreme, elegantno bez krvi.Ali narod sumanuto izlazi da glasa ZA SVOJE.Kojeg li slepila.

Постави коментар