среда, 18. јануар 2012.

CENZURA INTERNETA - protest u Americi protiv SOPa i PIPa





Danas je u Americi  internet protest. Web stranice bi trebale postaviti ANTICENZURA oznake i proglase..Ovim postom se  pridružujem Amerima u borbi protiv cenzure interneta.



  
                          


B lokada će trajati 24 časa i izraz je protesta protiv nacrta zakona o kojima se danas raspravlja u američkom Kongresu. U pitanju su  nacrti  zakona SOPA (Stop Online Piracy Act) i Protect IP kojima se predviđaju mere filtriranja svakog veb sajta za koga se sumnja da podstiče ilegalno preuzimanje sadržaja. Ukoliko uprkos protestima, SOPA bude usvojen, on će omogućiti vlastima da cenzurišu ili ugase bilo koji sajt na kom se nalazi neki ilegalni sadržaj.




"Zakoni su upereni protiv sajtova koji sadržajem krše autorska prava i predviđaju mogućnost da sud naloži pretraživačima da uklone linkove vezane za te sajtove, zabrani oglašivačima da se na njima reklamiraju, te naloži provajderima da blokiraju pristup ovakvim sajtovima. Predlozi zakona takođe predviđaju kazne do pet godina zatvora za vlasnike čiji sajtovi za šest meseci objave 10 streaminga bez autorskih prava, dok će imunitet biti zagarantovan onim internet servisima koji budu dobrovoljno preduzeli mere protiv ovakvih sajtova."   izvor
    




                              GOOGL SE PRIDRUŽIO PROTESTU


Pridruživši se desetinama web servisa koji danas protestuju protiv dva kontroverzna nacrta zakona, SOPA i PIPA, Google je cenzurisao svoj logo (vidljiv samo korisnicima koji pristupaju webu iz SAD-a). Na službenom blogu Google u vrlo jednostavnim crtama objašnjava zašto se pridružio protestu.

"PIPA i SOPA daju zakonodavcu mogućnost da cenzuriše web. Predložene mere neće pomoći u borbi protiv piraterije, a web kompanije će stradati," kaže se dalje u blogu.
"Iako Google u načelu podržava borbu protiv piraterije, SOPA jednostavno nije način da se to napravi," zaključuje Google.


                                           WIKIPEDIJA

C rna stranica sa porukom "Zamislite svet bez slobodnog znanja" dočekala je danas Internet korisnike koji su pokušali da pristupe engleskim stranicama "onlajn" enciklopedije slobodnog pristupa "Vikipedije"."Vikipedia" je ovog vikenda obeležila 11 godina postojanja, trenutno postoji u verzijama na 280 jezika i ima preko 20 miliona članaka. ( izvor )


                                      FACEBOOK

Mark  Zuckerberg

The internet is the most powerful tool we have for creating a more open and connected world. We can't let poorly thought out laws get in the way of the internet's development. Facebook opposes SOPA and PIPA, and we will continue to oppose any laws that will hurt the internet.

The world today needs political leaders who are pro-internet. We have been working with many of these folks for months on better alternatives to these current proposals. I encourage you to learn more about these issues and tell your congressmen that you want them to be pro-internet.

You can read more about our views here
: https://www.facebook.com/FacebookDC?sk=app_329139750453932


                                                            
Podršku je iskazao i   najveći svetski proizvođač softvera Majkrosoft. Danas su, u znak protesta, sa radom prestali i sajtovi "Redit" i "Boing Boing", blogerska platforma Wordpress'a.

                          


Protestu više desetina velikih američkih internet sajtova, predvođenih Vikipedijom, pridružila se, u znak solidarnosti, i Piratska partija Srbije.

Нема коментара:

Постави коментар