уторак, 8. март 2011.

PRESTANITE DA SLAVITE



SVIM ŽENAMA SVETA NE ŽELIM SREĆAN 8 MART



Kada se uverimo u nepostojanje apsolutnog mira, nadam se da ćemo krenuti u potragu  za prirodnom lepotom življenja u pokretu, zaboraviti na joge, meditacije, spiritualizacije, new age recepte. 
Drage moje danas dobih dosta e'mailova, i svaki je bio na svoj način  lep, tanan i bogat kao čipka. Raširilo se ispred mene carstvo ženskih duša, zaslepilo me bljestavilom, ugostilo  radošću i nekom setnom tugom. Današnji je dan posvećen tim dušama, sutra je već neko drugi na redu.
Nije li to otužna slika ispraznog sadržaja tradicionalnih navika. Neću da se uključujem u praznovanje posvećenih dana. Hoću da praznujem svaki dan. Ne moram ni da praznujem, hoću da svaki dan bude  ISTI.  Dan treba da proleti  između dva treptaja oka, da jedri raspetim jedrom jednim morem, različitim vremenom. Šta god da donese  lepše je nego fiktivno posvećenje nečega čega nema.

Pijanka  nije povodom 8. marta, već u  čast "jedne" emancipacije. Dobila sam je preko e'maila sa preporukom da je priložim uz  8 martovsku čestitku. Prilažem. 
 Život je samo jedan, i svako od nas njegov je deo,  bilo u cvetu, letu ptice,  kosi žene, mišici muškarca. A mi poričemo jedinstvo,razdvajamo, porazom uma dotičemo njegovo dno, valjajući se u blatu, dižući se tu i tamo iz njega, umivajući se a nikad ne uspevajući biti umiveni. 
Drage žene, ne slavite 8 mart. Ni dane borbe protiv ovog i onog. Dosta više zatupljivanja, bajki, bratstva i jedinstva,  a posle toga krvi do kolena. Napišimo novi manifest protiv tih par ljudskih gluposti koje nas ukopaše  zauvek. Samo je jedna tačka tog manifesta SLOBODA UMA. Sve ostalo je u funkciji toga, i znanje i imanje. Biti, imati, hteti..Želi slobodu, čini ono što ti omogućava da budeš slobodan, imaj ono i onoliko koliko je potrebno za slobodu. Bez mudrovanja, smotavanja u zamršena klupka pravila života.
Milijana pozdrav. Podjednako uživaj  u tišini, kao i u buci, trci, strci, u tuzi, jadu i čemeru. Može se sve to veruj mi.

20 коментара:

SFINGA је рекао...

Davnih sedamdesetih, 8. marta, učiteljica je posle silnih čestitanja i primljenih poklona izjavila: neka ustanu oni učenici koji mi nisu doneli poklon! Ustalo je nas troje-četvoro. Mislim da veće poniženje u životu nisam doživela. I neću ga nikada zaboraviti. I ne samo to, već i slike masovnih sindikalnih histerija, uličnih prodavaca cveća i drangulija, organizovanih šverc-tura sa bundama... Valjda me je to još od ranih dana opredelilo u životu.

Prosto, setih se.

Анониман је рекао...

Nisam hteo da ti pozelim srecan 8 mart.Pretpostavljao sam kakav imas odnos prema zenskom danu.Manifest je nadam se i za nas muskarce,inace nista od njega.
Kada bi gledali svoje sopstvene zivote iz prikrajka ko zna kakvu bi stekli predstavu o sebi.Ja bi zevao od dosade u posmatranju nasih dnevnih trivijalnosti.Nije samo vanjski izgled merilo stanja.On je forma.Izvanjsko je upecatljivo,vidi se.Unutrasnjost je sakrivena.Ako je unutra bogatstvo,onda je forma nebitna.Mislim da ces se sloziti.Izgled je u tom slucaju varka,trivijalnost obmana, bogatstvo sakriveno.Krijemo bogatstvo zato sto mislimo da nece biti shvaceno,ni prihvaceno.To je nesloboda.Tamnica.Da bi zena izasla iz nje mora biti hrabra.Drage moje mnogo kasnite.U tome je Vas problem.
Pozdrav,
Z.

SFINGA је рекао...

CITAT: "Krijemo bogatstvo zato sto mislimo da nece biti shvaceno,ni prihvaceno.To je nesloboda.Tamnica.Da bi zena izasla iz nje mora biti hrabra.Drage moje mnogo kasnite.U tome je Vas problem."

Ah, baš me zanima tvoje mišljenje, da li je otkrivanje unutrašnjeg bogastva pred svima i svakome hrabrost, ili stvar slobodne odluke proizašle ne samo umom već i osećajem, i intuicijom.

Ako je tako, odakle onda pretpostvka (biću fina, da ne upotrebim izraz "tvrdnja") da smo kao žene u strašnom zaostatku. Ako napravimo malu analizu, žene su, generalno, u prednosti jer imaju razvijeniji emotivni deo bića u odnosu na muški svet. Prosto, to je zbog jačine mučkog ega koji mu inače obezbeđuje samopoštovanje i samopouzdanje. Podvlačim: generalno! Svaki slučaj je izuzetak za sebe.

Um je hladan, a srce je toplo. Jedno bez drugoga ne mogu, kao što ni muškarci ne mogu bez žena i obratno. Sve je stvar spoja, i međusobnog odnosa. I u tome je velika tajna otkrivanja bogastva, tek jedno u drugome.

A da je 8. mart ofucan, moraćemo se svi složiti. Uostalom, istorijski gledano nije slučajno ni napravljen.... opet ona moja stara: dajte narodu hleba i igara....

Анониман је рекао...

Sfinga:
ovo je dokaz nasih razlika u asocijacijama. Nemam vremena da pronadem stihove.Mislio sam na jednu zenu i slobodu voljenja.A primer je univerzalan.
Globalno,zena u svetu je u zaostatku.Ovo je ipak svet muskaraca.

Ne poznam slobodu,osim slobode
Da budem zarobljen u nekome,
..............
Luis Cernuda
potrazite dalje
Z.

SFINGA је рекао...

Nadam se da Liv neće smetati ova naša diskusija.
Dragi gosodine Z:
Neverovatna je istina da svi mi biramo sebi partnera, ne slučajno, već prema potrebama koje unutar nas treba da vode nekom razvoju ljubavi, pa prema tome i nas samih. Ali samo tog trenutka izbora. Problem je u različitom konceptu pojama "vezanosti", jer veza i postoji da bi se prevazišla i pretvorila u sasvim drugačiji oblik ljubavi. Ako bi se zadržavali na starim granama onda ne bi mogli napredovati... a kako će onda i čovečanstvo ići napred?

Problem nastaje kada muškarac i žena, duboko u sebi, nesvesno jedno drugo ne prihvataju, ne razumeju, ne osećaju. Oni samo žele ispunjenje sopstvene praznine, onog dela koji im ne dostaje, da bi se mogli osećati slobodni i sigirni u sebe. A to je jedna vrsta egoizma, koja je nesvesna. Danas je pojam slobode potpuno preokrenut.Žene hoće svoja prava, ulaze u svet muškaraca, poistovećuju se sa njima, a na taj način im se svete. feminizam je više štete naneo ženama, nego što to one misle.

I ispada da su u ovom svetu muškaraca zarobljeni i žene i muškarci. U tom kontekstu, svi su u zaostatku. Niko ne dobija. A počećemo svi da dobijamo, ako se bar malo svako od nas onom drugom približi. Zar ne?!

Gneralno, Žena danas razvija um, ali muškarcima fale emocije. Imaju ih. Ali ih teško oslobađaju. Jer ne možemo preskočiti neke stepenice. Moramo postupno sazrevati. Moramo osloboditi emocije, pa tek kasnije i razum, i um, da bi stekli slobodu, i pravo poštovanja različitosti, osobenosti i individualnosti. Ako je pojam individualnosti da svako radi što mu je volja, onda smo zbilja blizu civilizacijske kataklizme. Biće novo carstvo.

A pesničke reči čine samo odraz naše čežnje, za celinom sopstvenog bića. A celina se postiže clim: i telo i emocija, i um i duh. I moraju se izživeti. Ali bi bilo strašno kada bi ta čežnja vladala nama zauvek. Sve što nad nama vlada, govori nam da smo u zatvoru. Fatalizam ljubavne čežnje, divan, opijajući, božanski osećaj beskraja nepostojanja. Donosi više muka i patnji od ljubavi koja iz njega proizilazi. A mi bi da se on ponovo vrati. Nažalost, moramo svi napred. I žene i muškarci.

***
Ne poznajem slobodu, osim slobode
da budem zarobljen u nekome,
čije ime ne mogu čuti bez uzbuđenja,
zbog koga zaboravljam sebe u tom jadnom postojanju,
za koga sam danju i noću ono što želi,
a moj duh i telo plove u njegovom duhu i telu,
kao izgubljeno drvlje što ga more diže ili topi,
slobodno, sa slobodom ljubavi,
jedinom slobodom koja me ushićuje,
jedinom slobodom za koju umirem.

Ti opravdavaš moje postojanje,
da te ne poznajem ne bih živeo,
da umirem ne znajući te, ne bih umro, jer nisam živeo.

SFINGA је рекао...

http://www.inter-caffe.com/majra/komadic-koji-nedostaje/

Liv, evo i za tvoje verne pratioce bloga.
baš se uklapa u ovu diskusiju

**** ***
***** *****
*********
*******
*****
***
*

SFINGA је рекао...

pokušaću ponovo da izvedem ovu moju umetničku impresiju!!!

....................
.....**.....**......
...*****...*****....
..*******.*******...
...*************....
.....*********......
......*******.......
.......*****........
........***.........
.........*..........
....................
....................
....................

L2 је рекао...

Pesma je divna.Moram priznati da nikada nisam čula ni za pesnika, ni za pesmu.Poeziju obožavam, ali evo, ovog ću trenutka da konstatujem koliko sam nepravedna. Jednostavno ne pratim tokove. Obuzeti smo prozom. To je istina.
Z. iznenadio si me.Neverovatno.Tebi ne priliči javljanje na blogu. Trebala bih uputiti izvinjenje.Ispravicu tu grešku.

Draga Sfinga,sta bih ja bez tebe.Malopre sam došla pa nisam videla reakciju.I ne bih da nisam dobila fotku koju sam stavila. Smejem se.Neko za emancipaciju neko protiv. Ja sam te shvatila, od slova do slova.Javiću se posle, ako mi se bude javljalo..haha..Moram da idem.

Анониман је рекао...

Sfinga,
Ne poznam slobodu,osim slobode
Da budem zarobljen u nekome.

I ispada da su u ovom svetu muškaraca zarobljeni i žene i muškarci. U tom kontekstu, svi su u zaostatku. Niko ne dobija.

Oni koji su zarobljeni slobodnom ljubavlju su slobodni.U tome je poenta.Oni nisu u zaostatku, u gubitku,vec u dobitku.
Z.

SFINGA је рекао...

Prednosti sučeljavanja mišljenja face to face su daleko ispred ovog oblika komunikacije...

Dragi Z: U pravu si (ja pređoh na ti???) sa tačke gledišta onih koji imaju razvijenu ličnost i dostignuće malo višeg oblika slobode. A to je pre svega činjenica da takvi ljudi mogu i umeju da žive bez onog drugog, sami sa sobom. Ne mislim bukvalno, da žive odvojeno, već da ne uslovljavaju svoju i materijalnu, emotivnu i duhovnu egzistenciju onim drugim. U suprotnom, se javljaju frustracije, koje su u neverovatnom procentu sve više prisutne u celom svetu. Danas niko ni sa kim nije u stanju da živi, razvodi su postali neminovna pojava, muškarci i žene su u mnogome zamenili uloge, što defakto utiče na prirodu seksualnosti, koja je osnovni pokretač, ne samo života, već i razvoja emotivnog, intelektualnog i duhovnog dela čoveka. I danas je to teško spojivo i sve teže omogućava harmoniju, ne samo parova, već i pojedinaca unutra njih samih. U tom kontekstu, svi smo zarobljeni.

Ne ulazim u lične konotacije, pričam generalno sa aspekta današnjeg sveta. Ono što gledamo oko sebe, čak i nas same u kontekstu prilagođavanja ovom svetu, samo nam govori da je haos veći, vreme se ubrzava, i ne možemo pratiti ubrzano pojačavanje opštih frekfencija planete. U tom okviru je ponekad teško biti svoj. Samo oni hrabri, samosvesni, i itelektualno-duhovno razvijeni imaju šansu. Ali i njima je veoma teško da sretnu svog para da bi mogli sebe da izraze. Jer čovek se uvek ogleda u očima drugog, i razvija tek u susretu sa onim drugim. EGZISTENCIJALNI SUSRET. I tu se slažemo da je ta vrsta neminovnosti veoma bitna.

Ja očigledno pokušavam da JASNOM upotrebom REČI, koja imaju svoja JASNA ZNAČENJA, vodim polemiku u prepisci. Jer zančenja reči zavise i od intonacije, mimike, našeg trenutno emotivnog raspoloženja.... A u pisanom obliku, moraš biti majstor da bi se stekao pravi utisak. Otuda moja opširnost. (Doduše, to je više svojstveno ženama). A možemo i da se igramo...

A ta sloboda... Evo jedan haiku stih

"Prodreš li u suštinu stvari, izbićeš na trag sreće. I čemu, onda, sputavati tela prolaznim imenima?"

Počesmo od trivijalnosti 8. marta, a odosmo daleko.... Izgleda da sam JA otišla predaleko...hehehe

Pozdrav. SU

SFINGA је рекао...

Zaboravih....

I nemoj da se opet žališ da si zanemaren...hehehe

SU

Анониман је рекао...

SU,
Je li to neko novo ime? Ja se izrazavam kratko i jasno.Slobodna ljubav je po meni jasna sintagma.To nije brak,niti zajednicki zivot u bilo kom vidu.To je samo ljubav.Zasto ljubav bespotrebno opterecujes? I sama citiras:

"Prodreš li u suštinu stvari, izbićeš na trag sreće. I čemu, onda, sputavati tela prolaznim imenima?"
Prirodna lepota je uvek lepa.Od nje ne pravimo problem.A od ljubavi ocekujemo sve.Da bude paznja,nezna,da traje vecno.Pazljiv sam jer je to deo moje kulture,a ne iz ljubavi.Da li sam nezan? Nekoj dovoljno,nekoj nedovoljno,jednoj u pogresan cas.Vecne ljubavi nema.
Nadam se da razumes.Sve sto si rekla mozes reci u par recenica.Ali ti komplikujes stvari, kao i vecina zena. Mi to gledamo jednostavnije.
Nisam zanemaren.Nemam tu vrstu problema.Javljam se iz postovanja i simpatija prema dami.I damama.Sada Vas je vise.
pozdrav
Z.

SFINGA је рекао...

"Nisam zanemaren.Nemam tu vrstu problema.Javljam se iz postovanja i simpatija prema dami.I damama.Sada Vas je vise."

Hvala na komplimentima. Našalila sam se malo na onu tvoju izjavu od pre neki dan. Pa zar ne osećaš razlike u tonalitetima?

Citat: "A od ljubavi ocekujemo sve.Da bude paznja,nezna,da traje vecno..."

Lepo zboriš, ova rečenica je puko opterećivanje ljubavi. Jer je poistovećena sa OČEKIVANJEM. Jer je poistovećena sa romantičarskom predstavom ljubavi....A tome su, istina, više sklone žene, ali i muškarci. A ljubav je ono što dajemo, što osećamo i nosimo u sebi, i što nas čini čovekom, pre svega. I nadam se da ovim shvataš moj lični stav, a ne da me projektuješ u masu žena koje očekuju....i komplikuju....

Diskusija je ipak bila u kontekstu 8. marta, koji je socijalni "fenomen" u šta svakako spada i brak, kao jedan oblik udruživanja života i ljubavi. Kao deo slobodne volje, a ne društveno prihvatljive norme (koja je 90% prisutna). I dobar je okvir za objašnjenje fenomena muško-ženskih ispoljavanja.

SU je od mog pravog imena Suzana... Iz poštovanja prema LIV i njenim vernim pratiocima... Toliko o vernosti, poštovanu i istini... E, to je ljubav!

Анониман је рекао...

Dobra slika.

Анониман је рекао...

Suzana,Suzan,
razumemo se mi dobro. Javi se kada budes zarobljena i osetis slobodu.Interesuje me kako ces onda misliti.
pozdrav
Z.

SFINGA је рекао...

Evo javljam se.... hehehehe

I što je zanimljivo, naučila sam da osetim kad samu sebe ubacujem u zatvor.... Svi oni drugi su zanemarljivi, jer im mi potpomažemo....
I sve ovo pričam iz perspektive ličnog iskustva i znanja koja iz toga proizilaze... Silne pročitane knjige ništa ne vrede ako znanje ne osetiš u stomaku... Onda znaš da je tvoje, a ne usvojeno...

Veruj mi, ako možeš...
Ako ne,... šta da ti kažem, nego da se potrudiš da zavoliš žene onakve kakve jesu... A to ćeš uspeti tek kad zavoliš one, od sebe samog skrivene, delove tvoga JA.

Pozdrav
SU

SFINGA је рекао...

Liv, izvini što smo se gospodin Anonimni Z. i ja malo zaigrali. Ali, verujem da i ovo daje dinamičnost tvom, inače dinamičnom, razigranom i lepršavom blogu, počev od tema, tvog stila pisanja, i nezaobilazne muzike, koja izvire iz tvog razigranog duha

veeeeliki pozdrav
SU

SFINGA је рекао...

Oprosti, Z,
Morala sam da se vratim na temu, u slučaju da te nisam najbolje razumela.
Da li ti opet misliš:

"Ne poznam slobodu,osim slobode
Da budem zarobljen u nekome."

???

Анониман је рекао...

He..he.Ti me lepo zasmejavas.Mislio,nego sta.U slobodnoj ljubavi si jedino osloboden od svega.Ostaje samo ljubav.Nemoj opet da pogresis.TVOJA ljubav.
pozdrav
Z.

SFINGA је рекао...

auuuu, odlepršah ja kao ptica ka prolećuuuu
lep je osećaj kad nekog zasmeješ, jel da???

Постави коментар