уторак, 23. април 2024.

Jevrejski fanatizam - crvene junice



 

Gospod je rekao Mojsiju i Aronu: “Ovo je zahtjev zakona koji je Gospod naredio: Reci Izraelcima da vam donesu crvenu junicu bez mane i mane i koja nikada nije bila pod jarmom. … Ovo će biti trajna uredba i za Izraelce i za vanzemaljce koji žive među njima.” (Brojevi 19:1–2, 10)


Došle su sa drugog kraja sveta i čuvaju se pod strogom sigurnošću i odgajaju se po najstrožim pravilima. To su pet čistih crvenih junica bez mane, nikada nisu radile, rađale, nosile jaram. Izraelci su od 1987. godine dva puta kupovali crvene junice, ali se kasnije ispostavilo da one ne ispunjavaju potrebne uslove. Ovaj treći put junice su stigle iz Teksasa (SAD) i navodno odgovaraju verskim propisima.

Spaljivanje ovih životinja jedna od 613 jevrejskih zapovesti, kao i da potpuna obnova svih aspekata službe u Svetom hramu i oživljavanje potpune ritualne čistote kod Jevreja zavisi od pripreme crvene junice.

Tokom skoro 1.900 godina izgnanstva, jevrejski narod je žudio da se vrati u Izrael, da izgradi Treći hram u Jerusalimu i obnovi službu u hramu.Tri puta dnevno se Jevreji mole: „Neka se sveti hram obnovi brzo i u naše dane“.

Poduhvat vodi organizacija „Institut hrama“ koja se zalaže za gradnju Trećeg hrama u Jerusalimu. Postoje četiri glavne grane modernog judaizma. Dok reformisanj i rekonstruktivni Jevreji reinterpretiraju Toru i druge judaističke prakse u pokušajima modernizacije judaizma, konzervativni Jevreji prihvataju gotovo celu Toru. Ortodoksni Jevreji ( Institut hrama)idu još dalje i insistiraju na tradicionalnim ritualima

Treći hram se ne može izgraditi dok se Al Aksa, treće najsvetije mesto islama, ne uništi, a sveštenici koji će vršiti obrede u njemu i kompleks ne očiste i to vodom u koju je umešan i pepeo žrtvovane crvene junice.Danas su mnoge pripreme za Treći hram već završene, uključujući svete posude za bogosluženje i svešteničke haljine koje će leviti nositi u hramskim službama. Takođe, preko 500 mladića Jevreja, poreklom iz Levijevog plemena, obučeno je za hramske sveštenike da ispunjavaju svoje dužnosti obožavanja i žrtvovanja u Hramu.


Životinje koje mogu da se koriste u ovom obredu su nabavljene, dopremljene u Izrael i stekli su se uslovi za rušenje Al Akse i gradnju Trećeg hrama, dodaje se dalje. I smak sveta – jer gradnja Trećeg hrama, prema biblijskim proročanstvima, povezana je sa dolaskom Mesije, Isusa Hrista i krajem sveta.

Samu organizaciju Institut hrama, Al džazira opisuje kao manjinski ultranacionalistički pokret kojem se suprotstavljaju ona jevrejska učenja prema kojima se Treći hram može izgraditi tek nakon dolaska Mesije. Dodaju, takođe, da se članovi pokreta zalažu za obavljanje jevrejskih obreda u džamiji Al Aksa, kršeći dugogodišnju zabranu prisustva Jevreja u ovoj bogomolji.

O njima je 2016. pisala Jevrejska telegrafska agencija da su dobili određena sredstva iz budžeta izraelske vlade, „mada ona nisu značajna“, dok je „DŽeruzalem post“ pisao 2013. da je u protekloj deceniji Institut hrama od ministarstava kulture, obrazovanja i sporta dobio između 79.500 i 185.200 dolara (300.000 i 700.000 novih izraelskih šekela).

Izrael im je pomogao i u dopremanju junica u ovu zemlju, tvrdi Al džazira, pozivajući se na istraživanje jevrejske nevladine organizacije „Ir Amim“. One su uvezene kao kućni ljubimci, navodi se dalje, kako bi se zaobišla ograničenja na uvoz žive stoke u to vreme. Izraelsko Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja zaobišlo je propise kada je tražilo dozvolu za uvoz crvenih junica, naveo je „Ir Amim“ u izveštaju iz avgusta prošle godine.

Netanel Ajzak, generalni direktor Ministarstva za poslove i nasleđe Jerusalima, održao je govor u čast dolaska junica na aerodrom „Ben Gurion“ u septembru 2022. godine i priznao da ministarstvo finansira razvoj oblasti Maslinove gore gde je planirana je ceremonija. U dopremanju junica učestvovala je i jevrejsko-hrišćanska organizacija „Boneh Izrael“.

„Džeruzalem post“ izvestio je, takođe, o dolasku crvenih junica u Izrael, navodeći da će one biti smeštene na dve lokacije dok ne dođe vreme za obredno žrtvovanje. List je citirao teksaškog farmera Bajrona Stinsona koji je uzgojio junice.

„Biblija kaže da treba doneti crvene junice kako bi se očistio Izrael, i ja to možda ne razumem, ali samo radim ono što se u Bibliji kaže. Proročanstva su se ispunila, Jevreji su se vratili u Izrael i sada treba da sagrade hram. Ali to je kao kada kupujete veoma dobar automobil. Ako nemate ključ, ne možete nikuda s njim. Crvena junica je ključ da bi hram radio kako treba“, rekao je Stinson.

U izveštaju katarskog medija citira se i govor hrišćanskog propovednika Majka Semjuela Smita iz evangelističke hrišćanske grupe „Boneh Izrael“, u kojem on kaže da se posle 2.000 godina pojavila odgovarajuća crvena junica i da veruje da će njeno žrtvovanje biti obavljeno u proleće 2024. u periodu od Pashe (krajem aprila) do Pedesetnice (sredinom maja).

HAMAS

Ovaj razvoj događaja ima ne samo verske, već i političke implikacije, posebno zbog osetljivosti lokacije u Jerusalemu, gde su verska mesta judaizma i islama usko isprepletena. Crvene junice su navodno bile jedan od razloga za napad 7. oktobra prošle godine na Izrael koji je izveo Hamas nazvavši svoju akciju „Potop Al Aksa“. U govoru povodom 100 dana izraelskog rata u Gazi, portparol brigade Kasam Abu Obeida rekao je da crvene junice izazivaju zabrinutost, a da je potencijalna žrtva „odvratni verski mit usmeren na napad na verska osećanja čitavog jednog naroda“.

______________________________________________
IZRAEL .....
..kada pobliže pogledamo biblijsko poreklo
celog ovog debakla s junicama, videćete zašto je sve
to tako značajno. Dovoljno značajan da započne rat.
_____________________________________________


 Al džazira dodaje da je odbrana Al Akse važna misija za palestinske muslimane, kao i da su Palestinci decenijama strahovali od pokušaja Izraela da zauzme bogomolju, podignutu na mestu Solomonovog hrama. Sve veće prisustvo Jevreja u Al Aksi i česti napadi izraelskih snaga bezbednosti na palestinske vernike poslednjih godina samo su pojačali te strahove, ističe ovaj medij.

S druge strane, viši istraživač iz organizacije „Ir amima“ Aviv Tatarski nije toliko ubeđen da će do spaljivanja junice zaista i doći ovog proleća. On je za Al džaziru izjavio da je u jevrejskim verskim tekstovima mnogo detalja oko žrtvovanja i spaljivanja crvene junice dvosmisleno.
Za njega je, kako je istakao, prava opasnost od hramovnog pokreta to što „radi protiv muslimanske slobode veroispovesti“ i što je dosledno „pokušavao da stvori neku vrstu jevrejske kontrole“ nad Al Aksom, što podržava izraelska vlada, kako se dodaje.

Bez obzira na sve, on ne veruje da će se ceremonija sa crvenom junicom ili izgradnja hrama dogoditi uskoro. On je naveo da ne veruje da postoji dovoljno jaka podrška izraelske vlade za grupu koja želi da uništi Al Aksu, kao i da obred s junicom sada ne bi izazvao toliko pažnje široke jevrejske javnosti, donosioca odluka i važnih rabina, naveo je Tatarski, a prenela Al džazira.

„Ne potcenjujem opasnost od ovih grupa… (ali) izgradnja hrama znači potpuno drugačiji Izrael od današnjeg“, zaključio je Tatarski.

MISTERIJA CRVENE JUNUCE 

Rabini crvenu junicu smatraju jednom od najvećih misterija Tore. Čak se i oni pitaju kako je moguće da pepeo žrtvene životinje može očistiti od greha i nečistoće.

Štaviše, u očiglednom paradoksu, taj isti pepeo koji je pročišćavao takođe je učinio da svi uključeni u pripremu crvene junice – od osobe koja je sakupila pepeo do osobe koja je poškropila vodu – postane nečist do večeri.

Zapoved u vezi s crvenom junicom je takva misterija da je rabini svrstavaju u kategoriju chukkim — božanskih odredbi koje se ne mogu razumeti našim ograničenim ljudskim razumevanjem . Košer i zakoni o ishrani takođe se uklapaju u ovu kategoriju. 
 

Neki jevrejski mudraci veruju da je uredba o crvenoj junici povezana s grehom zlatnog teleta. Veruje se da crvena junica na neki način služi kao iskupljenje za strašne posledice što su Izraelci obožavali zlatno tele kada su izveli iz Egipta.

Poklonstvo zlatnom teletu , Nicolas Poussin

BIBLIJA

On ( hram)će podići zastavu za narode i sabrati prognane Izraelove; on će okupiti raspršeni narod Jude sa četiri strane zemlje.” (Izaija 11:12; vidi i Jeremija 23:3, 8; Jezekilj 28:25; Jezekilj 11:17; Zaharija 10:6–12; Psalam 147:2 )

Slava ove sadašnje [aharona—poslednje] kuće bit će veća od slave prethodne kuće,' kaže GOSPOD [YHVH] Svemogući. 'I na ovom mjestu daću mir', izjavljuje GOSPOD [YHVH] Svemogući.” (Agej 2:9)

Biblijski zakon se bavi nekoliko vrsta nečistoća koje imaju direktan uticaj na svakodnevni život, oosebno kada je u pitanju Sveti hram. Postoji nekoliko metoda za vraćanje čistoće, posebno uranjanje u vodu - ali Tora ekskluzivni protuotrov za nečistoću smrti smatra pročišćavanje prskanjem pepela crvene junice. Mnogi od hiljada koji su stigli u Sveti hram morali su da prođu ovaj proces pre nego što su mogli ući u Dvor.

Ti treba da čuvaš Izraelce odvojeno od stvari koje ih čine nečistima, kako ne bi umrli u svojoj nečistoti jer su oskvrnili moje prebivalište, koje je među njima.'" (Levitski zakonik 15:31)

Mišna, uči da je od Mosijevih vremena samo devet crvenih junica žrtvovano od vremena obožavanja Tabernakula do uništenja Drugog hrama 70. godine nove ere na Tisha B'Av [počinje uveče 28. jula , ove godine]. Od uništenja drugog hrama nije zaklana nijedna crvena junica. Rabin Maimonides (1135—1204) učio je da će desetu crvenu junicu žrtvovati sam Mesija ( Parah Adumah , poglavlje 3, § 4).

 

POSEBNI ZAHTEVI

1.Junica mora biti stara 3 ili 4 godine;

2. Mora biti savršena u svom crvenilu. To znači da će prisustvo samo dve dlake bilo koje druge boje učiniti nevažećim. Čak i kopita moraju biti crvena.

3. Takođe mora biti potpuno bez bilo kakvih fizičkih mrlja ili nedostataka, bilo unutrašnjih ili vanjskih.

4.Junuca nikada ne sme biti korišćena za obavljanje bilo kakvog fizičkog rada, ne sme se ni dodirnuti. Jedini izuzetak je vezivanje radi njene sigurnosti. Ali da joj se makar jednom stavi jaram, čak i da nije navikla da ore - to bi bilo dovoljno da junicu učini nesposobnom za upotrebu. Tako Sveto pismo kaže, "da se jaram nikada nije nastavio."( broj 19:2)

Životinja koja ispunjava ove i druge zahteve mogla bi se koristiti za ispunjavanje zapovesti o obezbeđivanju pepela za proces pročišćavanja. Ova junica mora biti dovedena na "Goru pomazanja", preciznu lokaciju na Maslinskoj gori, nasuprot istočnim vratima Brda hrama. Tu se junica mora zaklati i spaliti. Nakon toga, njen pepeo se meša sa prirodnom izvorskom vodom. To je rešenje, koje Tora naziva "vode posvećenja", koje se koristi za škropljenje nečistih.
Klanje crvene junice opisano je u Brojevima 19:1–10 . Sveštenik Eleazar je trebalo da nadgleda ritual izvan logora Izraelaca. Nakon što je životinja ubijena, Eleazar je trebao sedam puta poškropiti deo njene krvi prema prednjem delu šatora (stih 4). Zatim je ponovo napustio logor i nadgledao spaljivanje lešine crvene junice (stih 5). Kako je crvena junica gorila, svestenik je trebao u vatru dodati “nešto kedrovog drveta, izopa i grimizne vune” (stih 6).
Pepeo crvene junice potom je sakupljen i pohranjen “na svečano čistom mestu van logora”. Pepeo se koristio „u vodi za čišćenje; to je za očišćenje od greha” ( Brojevi 19:9) .). Zakon dalje govori o tome kada i kako se pepeo crvene junice koristio za pročišćavanje onih koji su došli u dodir s mrtvim telom: „Ko dotakne ljudski leš, biće nečist sedam dana. Oni se moraju očistiti vodom trećeg i sedmog dana; tada će biti čisti” (stihovi 11-12). Proces pročišćavanja uključivao je pepeo crvene junice na ovaj način: „Stavite malo pepela od spaljene žrtve očišćenja u teglu i prelijte ih slatkom vodom. Tada čovek koji je ceremonijalno čist treba da uzme malo izopa, umoči ga u vodu i poškropi. . . svako ko je dotakao ljudsku kost ili grob ili bilo koga ko je ubijen ili bilo koga ko je umro prirodnom smrću” (stihovi 17-18).

Zapovedi o crvenoj junici bile su još jedan predznak Hristove žrtve za greh vernika. Gospod Isus je bio „bez mane“, baš kao što je trebalo da bude i crvena junica. Pošto je junica žrtvovana “izvan logora” ( Brojevi 19:3 ), Isus je razapet izvan Jerusalima ( Jevrejima 13:11-12 ). I kao što je pepeo crvene junice očistio ljude od onečišćenja smrću, tako nas Hristova žrtva spasava od kazne i kvarenja smrti.

Ritual crvene junice kako je ustanovljen u Mojsijevom zakonu bio je prilično jednostavan; u intervalu od tog vremena, judaizam je dodao mnoge standarde i dodatne kriterijume. Talmudska tradicija govori o vrsti užeta kojim je crvena junica trebala biti vezana, smeru u kojem je trebala biti okrenuta prilikom klanja, rečima koje je izgovorio svestenik, nošenju sandala za vreme obreda, itd. Rabinska pravila nabrajaju mnoge stvari to bi diskvalifikovalo crvenu junicu od žrtvovanja: da je bila jahana ili naslonjena na nju, da je imala odevni predmet, da je na njoj ležala ptica, i da je imala dve crne ili bele dlake, između mnogih drugih stanja ne nalazi se u biblijskom tekstu.

Prema futurističkoj vremenskoj liniji eshatologije, u Jerusalimu će zaista postojati treći Božji hram. Isus je prorekao da će se tokom nevolje dogoditi skrnavljenje hrama ( Matej 24:15 ; up. 2. Solunjanima 2:4 ); da bi se to desilo, očigledno će morati da postoji hram. Pod pretpostavkom da oni koji posvete hram poslednjih vremena slede jevrejski zakon, trebaće im pepeo crvene junice, pomešan s vodom, za ceremonijalno čišćenje.

Poškropiću te čistom vodom i bićeš čist; Očistit ću te od svih tvojih nečistoća i od svih tvojih idola. Ja ću vam dati novo srce i staviti novi duh u vas; Uklonit ću od tebe tvoje kameno srce i dati ti srce od mesa. (Jezekilj 36:24–26; ​​vidi i Danijel 12:10; Isaija 1:18)

7 коментара:

Анониман је рекао...

Nisam znao, nisam! Dakle crvene junice su potaknule „Operaciju Al Aqsa Flood” i sada imamo apokaliptične krave koje izazivaju nevolje levo i desno, Tora, Islam, ima li normalnih sa obe strane?
XXX

Анониман је рекао...

Не постоји „пророчанство о црвеној јуници“, барем не што се Библије тиче. Бројеви 19. поглавље даје прописе за припрему „воде за очишћење“ по Мојсијевом закону, који захтева да пепео одговарајуће и припремљене црвене јунице буде прикладан. Овде нема ништа од пророчанства. Такође, ништа од овога нема у Новом завету. Ово питање је само детаљно описано у Мишни (јеврејски коментар закона), али не у форми пророчанства у њој. Свако пророчанство у ванбиблијској јеврејској књижевности не значи ништа са становишта библијског пророчанства – Божје пророчке речи верницима садржане су само у Библији.
Ј.Б.

Анониман је рекао...

Dakle, sa biblijske tačke gledišta kravice ne mogu da im operu silne grehe u Gazi.
XXX

Анониман је рекао...

Ни ти греси ни будући греси се не могу опрати.Павле у Посланици Јеврејима конкретно помиње чишћење црвене јунице као земаљски обред који се ни на који начин не може упоредити са жртвом очишћења Христовог: „Јер ако крв јараца и бикова и пепео [црвених] јуница пошкропљен на нечисте тело очишћaвa колико ће више крв Христова, који је принео себе кроз Духа Светога без грешке [тј. као јуница] Богу, да очисти нашу савест од мртвих дела да служимо Богу живоме!"
J.Б.

Анониман је рекао...

Mislim da razmišljanje o važnosti crvene junice nije samo u glavama ekstremnih Jevreja. Ovaj rat definitvno dokazuje da svi Jevreji smatraju potrebnim da na ovaj način nastave sa čišćenjem Gaze, obećane zemlje, po Bibliji, Tori, kako god ovo je religijski rat.
XXX

Анониман је рекао...

Rim je namerno sravnio Jerusalim i na tom mestu postavio rimsku koloniju da se ne bi obistinio njihov povratak. Svako ima pravo na svoje tumačenje Svetog pisma, ali zar nije napisano da niko osim Oca ne sme znati vreme Njegovog povratka!
Pesnik u prolazu..

Анониман је рекао...

Али постоји неколико проблема с тим. На првом месту, претпоставља се да „нам није суђено да знамо“ ствари које су забележене у Светом писму. Ово је наравно погрешан став, који је нанео много штете у историји Цркве. Можда ми заиста не знамо, то је зато што нисмо (или се нисмо потрудили) да то адекватно разумемо, а не зато што нам је Бог дао дозволу да превидимо истине које је пружио у својој Речи. Штавише, Исус је рекао апостолима пре своје смрти на крсту да ће им послати Духа Светога управо да би могли да „схвате“ сву истину Писма.
Господо, сада идем на заслужени одмор.
Ј.Б.

Постави коментар