недеља, 28. април 2024.

Robert Challe

Robert Challe (17. avgust 1659. – 25. januar 1721.) bio je francuski kolonijalista, putnik i pisac, iako nikada nije objavljivao pod svojim imenom, što objašnjava njegovu opskurnost sve do njegovog ponovnog otkrića 1970-ih. Njegova dva najpoznatija dela su : Les Illustres Françaises , anonimno objavljeno u Hagu 1713. godine, prevedeno na engleski od Penelope Aubin 1727. pod naslovom The Illustrious French Lovers; koje su istinite Istorije ljubavi nekoliko kvalitetnih francuskih osoba i Journal d'un voyage fait aux Indes Orientales , objavljen nakon njegove smrti 1721.

Challe je rođen u Parizu , kao najmlađi od petero dece iz drugog braka izvesnog Jean Challea, malograđanina i maloljetnog državnog službenika. Imao je dva brata i dve sestre. Bio je inteligentan dečak i dobar učenjak, a čini se da mu je život bio ugodan sve do smrti njegovog oca 1681. Uticaj njegove majke, koja je, izgleda, više volela svog najstarijeg sina, uzrok je da se prema njemu nepravedno postupa očevom voljom, te je dobio samo jednu desetinu imanja. Nakon smrti oca ušao je u nasilni spor sa svoja dva starija brata, potukao se sa jednim od njih i povredio ga. Suočen ili sa zatvorom ili izgnanstvom, izabrao je ovo drugo i otišao u Novu Francusku .

Uz finansijsku pomoć ujaka, isprva je kupio denice u Compagnie de pêches sédentaires de l'Acadie , a kasnije je osnovao vlastitu trgovačku kompaniju koja se bavila dabrovom kožom, krznom i drugom robom u Chédabouctouu, Acadia (danas deo Nove Scotia, Kanada ). Njegovo je bogatstvo naglo naraslo 1688. godine, međutim, kao rezultat napada engleskih pirata iz Salema njegov posao je propao. Zarobljen je i jedno vreme je bio zatvoren u Bostonu, zatim u Londonu odakle ga je spasio Saint-Évremond. To je izazvalo kod njega prezir prema Britancima, koji je, po svemu sudeći, bio jednak s njegovim prezirom prema jezuitima . Bio je primoran da se vrati u Francusku, sletevši u La Rochelle .

U martu 1690. potpisao se kao ecrivain de navire , odnosno blagajnik ili računovođa, na brodu koji je plovio iz Lorienta, u zapadnoj Francusko, za Pondicherry , Indiju, i druga odredišta na Dalekom istoku. Mnogobrojne avanture broda kojim je plovio, L'Ecueil , sa posadom od 350 ljudi opisane su u dva toma Journal d'un voyage fait aux Indes Orientales . Plovilo, jedno od flote od šest, bilo je u vlasništvu Compagnie des Indes Orientales i bio je naoružani s 38 topova. Bio je to trgovacki brod, istovremeni i u diplomatskoj misiji u Kraljevini Sijam . Na povratku u Francusku, brod se zaustavio na ostrvu Ascension , a zatim je krenuo dugim zaobilaznim putem preko Atlantika do Antila, gde je napravio dugo zaustavljanje. Vratio se u Port Louis u Francuskoj tek u avgustu 1691.

Godine 1692. Challe se ponovo pojavljuje kao ecrivain de navire , ali ovog puta na brodu francuske mornarice Le Prince . Učestvovao je u bici kod Barfleura protiv Engleza i Holanđana. Challeova mornarička karijera bila je, međutim, kratkog veka, otpušten je 1693. ili 1694., pretpostavlja se zbog korupcije.

Vrativši se u Pariz, istraživao je biblioteke u potrazi za heterodoksnim tekstovima, što ga je navelo da napiše hronološke ploče, koje nisu pronađene, ali koje su morale biti optužba protiv papstva prema onome što je pisao novinarima u The Hague Literary Journal . Od 1695. nadalje, koncentrisao se na pisanje, oslanjajući se na svoje prethodne avanture kao kolonijaliste i pomorca. Nije zarađivao sovoljnk za život. Objavio je rad o Don Kihotu, kao i Les Illustres i Journal .

Policija ga je 1717. godine osudila zbog buntovnih primedbi u pariškom kafiću i zatvoren je u čuveni zatvor fr:Chatelet (Pariz) . Nakon što je pušten na slobodu, prognan je iz Pariza i nastanio se u Chartresu .

Umro je, siromašan i slomljenog duha, 25. januara 1721. godine. Celu svoju karijeru pisca proživeo je u takvoj diskreciji da je celokupno njegovo delo, koje je rekonstruisano tek sedamdesetih godina ostalo anonimno ili pisano rukom.


 


DELO

Robert Challe je autor polimorfnog dela. Počeo je lepljenjem Servantesa u Nastavku Don Kihota pre nego što je napisao Les Illustres Françaises , “najlepši roman kraja vladavine Luja XIV” prema Noémi Hepp [ 1 ] . Napisao je Poteškoće o religiji koje je predložio ocu Malebrancheu, a koje je dopustio da tajno kruže. Počeo je pisati svoje memoare (nedovršeni rukopis u BnF-u) dan nakon smrti Luja XIV. On je 30 godina prepravljao i dovršavao svoj Dnevnik putovanja u Istočnu Indiju od strane eskadrile od šest plovila kojom je komandovao g. Du Quesne, od 24. februara 1690. godine, do 20. avgusta 1691. godine koji se pojavio anonimno dan nakon njegove smrti.

Uprkos manama i pristrasnostima, nemoguće je ne biti impresioniran Challeovom blistavom političkom inteligencijom, između ostalog u pogledu situacije u Kanadi , a posebno u Akadiji . Mnogo pre osvajanja , Challe je predvideo katastrofalan ishod francuske kolonijalne politike i jasno razabrao neke od faktora ovog neuspjeha.

 


1. Čuvene Francuskinje . Istinite priče (1713), Moderna reizdanja: ur. Frédéric Deloffre i Jacques Cormier, Ženeva, Droz, 1991. Kritičko izdanje Jacquesa Cormiera: Pariz, Classiques Garnier, 2014. - izd. 1720 (Google Books)

2.Nastavak priče o vrednom Don Kihotu od La Manče (1713). Nastavak prevoda Don Kihota Françoisa Filleaua de Saint-Martina čiji ovaj nastavak čini šesti tom, ur. recenzija Jacquesa Cormiera i Michèle Weil, Ženeva, Droz, 1994.

3. 1713.
Dnevnik putovanja u Istočnu Indiju od strane eskadrile od šest plovila kojom je komandovao g. Du Quesne, od 24. februara 1690. godine, do 20. avgusta 1691. godine(3 sveske, 1721). Reissue, Frédéric Deloffre i Jacques Popin izd. : Pariz, Mercure de France, coll. Vraćeno vrijeme, 2002. Dnevnik putovanja, tom 1 [ arhiva ] (Digitalizovana knjiga)
Dnevnik putovanja, tom 2 [ arhiva ] (Digitalizovana knjiga)
Dnevnik putovanja, tom 3 [ arhiva ] (Digitalizovana knjiga)
4. Poteškoće oko vere koje je ocu Malebrancheu predložio gospodin... vojni oficir u mornarici (1982).
Izdanje: Poteškoće oko vere predložene ocu Malebrancheu. Robert Challe , novo izdanje, prema potpunom i vernom rukopisu Staatsbibliothek iz Minhena Frédérica Deloffrea i Françoisa Moureaua , Ženeva, Droz, 2000. Tekst ovog dela koji su prepisali Jacques-André Naigeon i drugi pojavio se u 18 stoljeću. u nekoliko izdanja / oblika.


5. Memoari; Kompletna korespondencija; Izveštaji o Acadiji i drugim radovima. Robert Challe , izdao Frédéric Deloffre, sa zv. Jacques Popin, Ženeva, Droz, 1996. Memoare je nepotpuno uredio Augustin-Thierry (1931) pod naslovom Un colonial au temps de Colbert. Memoari Roberta Challesa, pisca kralja.

6. Galantne i komične francuske priče , Barbier greškom pripisuje Challeu ovaj roman Sublignyja, (Adrien-Thomas Perdoux de), prvi put objavljen 1671. pod naslovom La Fausse Clélie ili Histoire françoise galante et musicale , ( sic u jednini ). U to vreme Challe je imao dvanaest godina, što čini apsurdnom ideju da mu se pripiše pisanje ove zbirke! Prosper Marchand aludira na ovu priču u svom komentaru o Challeu iz 1748. godine i citira neka izdanja ovog teksta iz kojih je Challe kasnije mogao crpiti inspiraciju.

_____________ 1. Nova Francuska ( francuski : Nouvelle-France ) bila je teritorija koju je Francuska kolonizovala u Severnoj Americi , počevši od istraživanja zaliva Svetog Lovre od strane Jacquesa Cartiera 1534. godine i završavajući cesijom Nove Francuske Velikoj Britaniji i Španiji 1763. Pariskim ugovorom. izvor 1 izvor 2 

Нема коментара:

Постави коментар