среда, 24. април 2024.

Palestina...budi strpljiv, budi jak, budi..budi..

                                                ORWELOVA   DISTOPIJA I JEZIK
                                               Okeanija :  Sto vredi za jedne ne vredi za druge 

Slobodni svet nam govori da je reč genocid neprikladna (jer implicira da nema otpora s druge strane). Ista stvar je i za etničko čišćenje. „Slobodni“ smo da koristimo sledeće: masovna ubistva, krvoproliće, masakr, pokolj, kasapljenje, ubijanje, desetkovanje, krvoproliće… ” (21.11.2023.) . 

___________________________________________________________

 NOVOGOVOR : Najvažniji cilj novogovora je korištenje reči 
koje umanjuju strahote i nepravdu koje čine manipulatori ili 
SUPROTNO /S/

 _____________________ ______________________________________

 Nakon početka izraelske ofanzive na Gazu i četiri meseca, Mazen Kerbaj je gotovo svakodnevno crtao rat. Slike i reči, sastavljene poput plakata, kroz autorove strepnje i faze pokolja.

2006. godine kada je Izrael bombardovao Bejrut, i u zimu 2008-2009, tokom prethodne operacije u Gazi, libanski ovaj umetnik je počeo da crta rat i smrt, dan za danom. Kerbaj se 2015. godine sa porodicom preselio u Berlin i upravo iz tog egzila, koji nije pogodovao podršci Palestincima, pratio je ofanzivu. Udaljenost na taj način dodaje osećaj derealizacije koji on izražava na mnogim crtežima u ovoj seriji.

Čini se da razmere trenutnog masakra nameću novu gramatiku reprezentacije. Bez traka, bez slikanja, bez često tragično smešnih grafičkih elaborata na koje je navikao. Ovde prevladava tekst, a slike su svedene na minimum znakova, često vrlo grafičkih, gotovo sve u istom formatu i uvek crno-bele. Posteri napravljeni od simbola i ikona, za lepljenje na elektronske zidove.
______________________________________________________
SIRENJE DEMOKRATIJE 

 Da bi “ osigurale demokratiju u svetu ” Sjedinjene Države su se 
uključile u Prvi svetski rat kada je rasna segregacija crnaca na jugu 
bila pedantnija od budućih nacističkih zakona Nirnberga. Kastinski
 terorizam u Americi, politički i represivni sistem je opstao do 1960-ih.
__________________________________________________________
 

Datumi su datumi objavljivanja na Instagramu.

Nikada nisam mislio da ću videti nešto gore od tela ubijenog deteta, sve dok nisam video snimak oca koji nosi ostatke sina u plastičnoj vreći za smeće ” (17. oktobar 2023.) .
Hej !” Ja sam WCNSF (*) (*) Ranjeno dijete bez preživjele porodice — Ranjeno dijete bez preživjele porodice ” (19. oktobar 2023.) . ( 1 )
Genocid Ako ga ne vidite, podržavate ga !" » (23. oktobar 2023.) .
Ostaćemo ovde” To nije politički slogan. Ovo je pesma u horu palestinskih doktora koji odbijaju da napuste svoje pacijente nakon što je izraelska vojska naredila njihovu evakuaciju iz bolnice ” (25. oktobra 2023.) .
Od Gaze do sveta: da li nas stvarno vidite ? » (4. novembar 2023.) .
Dok crtam, Gaza se briše ” (19. januara 2024.) .
Ostaci.” Nakon povlačenja iz područja u kojima su bili stacionirani, izraelski vojnici za sobom ostavljaju stvari koje izgledaju kao limenke i zapravo su male bombe koje eksplodiraju kada ih pokušate otvoriti. U mestu gde 80 % stanovništva gladuje. » (3. februar 2024.) .
Budi strpljiv... Budi jak... Budi nada... Budi voljen... Budi ponosan... Budi otporan... Budi nepobediv... praštaj .. Budi hrabar... Budi velikodušan.  Budi iskren..... Budi skroman.... Budi nepobediv...  Budi miran...Budi neustrašiv..... Budi snalažljiv...... Budi odlučan..... Budi obrazovan.... Budi hrabar.. .. Budi tvrdoglav.... Budi prijateljski raspoložen.....Budi prkostan.... Budi  otporan. ... Budi pravedan....Budi lep...Budi vecan..Budi...Kao Palestinac. » (26. februar 2024.) .

Нема коментара:

Постави коментар