четвртак, 11. април 2019.

Raspeće Julija Asanža




Politički zatvorenik u srcu tzv. demokratskog Zapada,  novinar na kog bi se zapadni mediji TREBALI ugledati pre nego što drže predavanje drugim zemljama o slobodi govora i slobodi medija...

Tekst je napisan pre jutrošnjeg sramnog hapšenja. 

Chris Hedges
( zabeleška o autoru na dnu teksta )

Utočište Juliana Assangea u ekvadorskoj ambasadi u Londonu pretvoreno je u malu trgovinu užasa. U poslednjih sedam meseci bio je uglavnom odsečen od komunikacije s vanjskim svetom. Njegovo ekvadorsko državljanstvo, koje mu je dodeljeno kao tražitelju azila, u postupku je opoziva. Njegovo zdravlje je narušeno. Uskraćena mu je medicinska pomoć. Njegovi napori za pravnu naknadu paralizovani su obuzdavajućim odredbama, uključujući ekvadorske naredbe da ne može javno objaviti svoje stanje unutar ambasade u borbi protiv ukidanja njegovog ekvadorskog državljanstva.

Australski premijer Scott Morrison odbio je posredovati u ime Assangea, australijskog državljanina, iako nova vlada u Ekvadoru, koju vodi Lenín Moreno - koji naziva Assangea "nasleđenim problemom" i preprekom za bolje odnose s Washingtonom, čini život osnivača WikiLeaksa u ambasadi nepodnošljivim. Gotovo svakodnevno, ambasada uvodi oštrije mere za Assangea, uključujući i to ga da teraju da plaća medicinske račune, postavljajući nejasna pravila o tome kako se treba brinuti za svoju mačku i zahtevajući da izvršava niz ponižavajućih kućnih poslova.

Ekvadorci, neskloni tome da izbace ​​Assangea nakon što su mu dodelili politički azil i državljanstvo, nameravaju učiniti njegovu egzisteniciju tako neugodnom da on pristane da napusti veleposlanstva i bude uhapšen od Britanaca i izručen Sjedinjenim Državama. Bivši predsednik Ekvadora, Rafael Correa, čija je vlada odobrila izdavanje političkog azila, opisuje trenutne životne uslove Assangea kao "mučenje".

Njegova majka, Christine Assange, izjavila je u nedavnoj video pritužbi:

Uprkos tome što je Julian višestruko nagrađivani novinar, mnogo voljen i cenjen zbog hrabrih otkrića o ozbiljnim, visokim zločinima i korupciji u ime javnog interesa, on je sada sam, bolestan, bolno ušutkan u samici, odsečen od svakog kontakta i muče ga  u u srcu Londona. Moderni kavez političkih zatvorenika više nije Londonski toranj, već ekvadorska ambasada.
"Evo činjenica, Julian je pritvoren skoro osam godina bez optužbe. Tako je, bez optužbe. U proteklih šest godina vlada Ujedinjenog Kraljevstva odbilo je njegov zahtev za pristup osnovnim zdravstvenim potrebama, svežem zraku, vežbanju, suncu za vitamin D i pristup pravilnoj stomatološkoj i medicinskoj nezi, zbog čega mu se zdravlje ozbiljno pogoršalo. Njegovi doktori nakon pregleda upozorili su da su njegovi uslovi pritvora opasni po život. Sporo i okrutno ubistvose događa pred našim očima u ambasadi  u Londonu".

Godine 2016., nakon temeljite istrage, Ujedinjeni narodi su odlučili da su Julianova zakonska i ljudska prava povređena u više navrata", rekla je ona.


Ilegalno je pritvoren od 2010. godine. I oni su naredili njegovo trenutačno puštanje na slobodu, siguran prelaz i naknadu. Vlada Ujedinjenog Kraljevstva odbila se povinovati odluci UN-a. Američka vlada je odredila Julianovo hapšenje prioritetnim. Žele zaobići njegovi zaštitu u SAD-u u skladu s Prvim amandmanom optužujući ga za špijunažu. Ništa ih neće zaustaviti da to učine. "

"Kao rezultat američkog pritiska na Ekvador njegov azil je sada pod direktnom pretnjom. Američki pritisak na novog predsednika Ekvadora rezultovao je da je Julian postavljen u strogu i tešku izolaciju u poslednjih sedam meseci, lišen bilo kakvog kontakta sa svojom porodicom  i prijateljima. Samo su ga njegovi advokati  mogli videti. Pre dve nedelje stvari su se znatno pogoršale. Bivši predsednik Ekvadora, Rafael Correa, koji je s pravom dao politički azil Julianu zbog američkih pretnji njegovom životu i slobodi, javno je upozorio kada je američki podpredsednik Mike Pence nedavno posetio Ekvador da je dogovoreno da se Julian preda SAD-u. On je izjavio da je zbog političkih troškova proterivanja Juliana iz njihove ambasade bio previsok, plan bio da ga  mentalno slome. Novi, nemogući, nečovečni protokol proveden je u ambasadi da ga muče do one tačke gde će se slomiti i biti prisiljen da ode".

Assange je nekad bio slavljen i tražen od nekih najvećih medijskih organizacija na svetu, uključujući The New York Times i The Guardian, zbog informacija koje je imao. No, jednom kada je otkrio materijal koji dokumentujhe američke ratne zločine, od kojih je većinu pružila Chelsea Manning, i kad su ga ti mediji objavili, on je bio gurnut u stranu i demonizovan. Procureli dokument Pentagona koje je pripremio Cyber ​​Counter Intelligence Assessment Branch od 8.januara 2008, otkrio je crnu propagandnu kampanju kako bi diskreditovali WikiLeakes i Assangea. U dokumentu se kaže da bi klevetnička kampanja trebala uništiti "osećaj poverenja" koji je "centar gravitacije" WikiLeaksa i ocrniti reputaciju Assangea. Uglavnom je to delovalo. Assange je posebno oklevetan zbog objavljivanja 70.000 hakovanih e-mailova koje pripadaju Demokratskom nacionalnom odboru (DNC) i višim demokratskim službenicima. Demokrati i bivši direktor FBI-a James Comey izjavili su da su e-mailovi kopirani s računa Johna Podeste, šefa kampanje demokratske kandidatkinje Hillary Clinton, od strane ruskih vladinih hakera. Comey je izjavio da su poruke verovatno dostavljene WikiLeaksu putem posrednika. Assange je izjavio da e-mailove nisu dostavili "državni akteri".

Demokratska stranka - pokušavajući prebaciti krivicu svog poraza u izborima na rusko "mešanje" umesto groteskne nejednakosti prihoda, izdaje radničke klase, gubitka građanskih sloboda, deindustrijalizacije i korporativnog državnog udara koji je stranka pomogla orkestrirati - napada Assangea kao izdajnika, iako nije državljanin SAD-a. Niti je on špijun. Nije vezan nikakvim zakonom s kojim sam upoznat da bi čuvao tajne američke vlade. Nije počinio zločin. Sada su priče u novinama koje su nekad objavljivale materijale iz WikiLeaksa usredotočene na njegovo navodno nemarno ponašanje - što se ne vidi tokom mojih poseta njemu - i kako je on, prema rečima The Guardiana, "nepoželjan gost" u ambasadi. Bitno pitanje prava izdavača i slobodnih medija je zanemarena u korist lažnog atentata na karakter.

Assange je dobio azil u ambasadi 2012. kako bi izbegao izručenje Švedskoj kako bi odgovorio na pitanja o navodima za seksualni prekršaj koji su na kraju odbačeni. Assange se bojao da će, nakon što bude u švedskom pritvoru, biti izručen Sjedinjenim Državama. Britanska vlada je rekla da, iako više nije tražen za ispitivanje u Švedskoj, Assange će biti uhapšeni zatvoren zbog prekršaja uslova jamstva ako napusti ambasadu. ,

WikiLeaks i Assange su više učinili kako bi otkrili tamne mahinacije i zločine američkog carstva od bilo koje druge novinske organizacije. Assange je osim razotkrivanja zverstava i zločina počinjenih od strane vojske Sjedinjenih Država u našim beskrajnim ratovima i otkrivanja unutrašnjeg delovanja kampanje Hillary Clinton, javno objavio hakerske alate koje koriste CIA i Agencija za nacionalnu sigurnost, njihove programe nadzora i njihovo uplitanje u strane izbore, uključujući i u francuske izbore. On je objavio zaveru protiv britanskog laburističkog vođe Jeremy Corbyna od strane laburističkih članova parlamenta. I WikiLeaks je radio brzo kako bi spasio Edwarda Snowdena, koji je otkrio opsežnii nadzor američke javnosti od strane vlade, od izručenja u Sjedinjene Države pomažući mu da pobegne iz Hong Konga u Moskvu. Snowdenova otkrića također su pokazala da je Assange bio na američkom "popisu ciljeva za poteru".

Ono što se događa Assangeu trebalo bi prestraviti medije. Pa ipak, njegova se situacija susreće s ravnodušnošću i podrugljivim prezirom. Jednom kad ga izguraju iz ambasade , biće mu suđeno u Sjedinjenim Državama zbog onoga što je objavio. Ovo će postaviti novi i opasan zakonski presedan koji će Trumpova administracija i buduće administracije upotrebiti protiv drugih izdavača, uključujući one koji su deo rulje koja pokušava linčovati Assangea. Ćutnja o tretmanu Assangea nije samo izdaja njega nego i izdaja same slobode  medija Skupo ćemo platiti za ovo saučesništvo.

Čak i da su Rusi obezbedili Podestine e-mailove Assangeu, trebao ih je objaviti. Ja bih. Izložili su praksu političke mašine Hillary Clinton koje su ona i demokratsko vodstvo nastojali sakriti. Tokom dve decenije kad sam radio u inostranstvu kaodopisnik, rutinski su mi donosili ukradene dokumente organizacija i vlada. Moja jedina briga bila je jesu li dokumenti krivotvoreni ili pravi. Ako su važeći, objavljivao sam ih. Oni koji su mi dostavljali tajni materijal, uključivali su pobunjenike Farabundo Marti National Liberation Front (FMLN); salvadorska vojska, koja mi je nekoć davala FMLN dokumente s krvavim mrljama pronađene nakon zaseda; sandinistička vlada Nikaragve; izraelska obaveštajna služba Mossad; Savezni istražni ured; Središnja obaveštajna agencija; pobunjenička skupina Kurdistanske radničke stranke (PKK); Organizacija za oslobađanje Palestine (PLO); francuska obaveštajna služba, Opšta uprava za vanjsku sigurnost ili DGSE i srbijanska vlada Slobodana Miloševića, kojem je kasnije suđeno kao ratnom zločincu.

Doznali smo iz e-mailova koje je objavio WikiLeaks da je Zaklada Clinton primila milione dolara od Saudijske Arabije i Katara, dva najveća financijera Islamske države. Kao državni sekretar, Hillary Clinton je vratila svojim donatorima odobravanjem 80 milijardi dolara prodaje oružja Saudijskoj Arabiji, omogućujući kraljevstvu da provede razarajući rat u Jemenu koji je pokrenuo humanitarnu krizu, uključujući rasprostranjenu nestašicu hrane i epidemiju kolere i ostavljajući blizu 60.000 mrtvih. Doznali smo da je Clintonova dobila 675.000 dolara za govor u Goldman Sachsu, što je tako veliki iznos koji se može opisati samo kao mito. Doznali smo da je Clintonova rekla financijskim elitama u svojim unosnim govorima da želi "otvorenu trgovinu i otvorene granice" i verovala je da su čelnici Wall Streeta bili najbolje pozicionirani za upravljanje gospodarstvom, izjava koja je izravno proturečila njezinim obećanjima u kampanji. Doznali smo da je Clintonova kampanja radila na uticanju na republikanske preliminarne izbore kako bi se osigurala da Donald Trump ne bude republikanski kandidat. Doznali smo da je Clintonova unapred dobila informacije o pitanjima preliminarne debate. Doznali smo, jer je 1.700 od 33.000 e-mailova došlo od Hillary Clinton, da je ona bila glavni arhitekt rata u Libiji. Doznali smo da je verovala da će rušenjem Moammara Gadhafija ispolirati svoje kvalifikacije kao kandidata za predsednika. Rat koji je zahtevala ostavio je Libiju u haosu, uočen je uspon moći radikalnih džihadista u onome što je sada propala država, uzrokovan je masivni egzodus migranata u Euvropu, doznali smo da su libijske zalihe oružja zaplenjene od pokvarenih milicija i islamskih radikala širom  regije, a rezultat je 40.000 mrtvih. Da li su ove informacije trebale ostati skrivene od američke javnosti? Možete se protiviti, ali ne možete sebe onda zvati novinarom.

Oni nameštaju mom sinu kako bi dobili izgovor da ga predaju SAD-u, gde bi se suočio s veštačkim  suđenjem", upozorila je Christine Assange.

U proteklih osam godina, on nije imao pravilan pravni postupak. Bilo je nepošteno u svakom pojedinom krugu s mnogo iskrivljavanja pravde. Nema razloga za misliti da će se to promeniti u budućnosti. Američka velika porota za WikiLeaks, koja donosi nalog za izručenje, održana je u tajnosti od strane četiri tužitelja, ali bez odbrane i bez suca. Pogodba o izručenju Velike Britanije - SAD-a omogućava Velikoj Britaniji da izruči Juliana u SAD bez odgovarajućeg osnovnog slučaja. Jednom kad je u SAD-u, Zakon o autorizaciji nacionalne obrane omogućava neograničen pritvor bez suđenja. Julian se vrlo lako može držati u zalivu Guantanamo i mučiti, osuditi na 45 godina zatvora maksimalne sigurnosti ili se suočiti sa smrtnom kaznom. Moj sin je u kritičnoj opasnosti zbog brutalnog, političkog progona od strane nasilnika na vlasti čije je zločine i korupciju on hrabro otkrio kada je bio glavni urednik WikiLeaksa".


Assange je sam. Svaki dan mu je sve teže. To je po planu. Na nama je da prosedujemo. Mi smo njegova poslednja nada, i posljednja nada, bojim se, za slobodu medija.

"Moramo prosedovati protiv ove zaglušujuće brutalnosti", rekla je njegova majka

Pozivam sve vas novinare da sada ustanete jer je on vaš kolega, a vi ste sledeći. Pozivam sve vas političare koji kažete da ste ušli u politiku kako biste služili ljudima da ustanete sada. Pozivam sve vas aktiviste koji podržavate ljudska prava, izbeglice, okoliš i protivite se ratu, ustanite sada jer je WikiLeaks služio cilju za koji ste  zagovarali, a Julian sada pati zbog istog tog pored vas. Pozivam sve građane koji cene slobodu, demokraciju i pošten pravni proces, odbacite vaše političke razlike i ujedinite se, ustanite sada. Većina od nas nemaju hrabrosti naših zviždača ili novinara poput Juliana Assangea koji ih objavljuju kako bismo bili upoznati i upozoreni na zlouporabe vlasti".

________________________________

O autoru

Chris Hedges je kolumnista Truthdiga, novinar koji je dobitnik Pulitzerove nagrade, najprodavaniji pisac New York Timesa, profesor na kolegijskom studiju koji je ponuđen državnim zatvorenicima u New Jerseyju od Univerziteta Rutgers i zaređenog prezbiterijanskog sveštenika. Napisao je 12 knjiga, uključujući New York Timesov bestseler Days of Destruction, Days of Revolt (2012), u kojoj je koautor karikaturistom Joeom Saccom. Njegove druge knjige uključuju Wages of Rebellion: The Moral Imperative of Revolt, (2015) Death of the Liberal Class (2010), Empire of Illusion: The End of Literacy and the Triumph of Spectacle (2009), I Don't Believe in Atheists (2008) i bestseler American Fascists: The Christian Right and the War on America (2008).


12 коментара:

Анониман је рекао...

Demokratski fasizam na delu! Bravo za covecanstvo posrnulo u licemerstvu.
Z.

Анониман је рекао...

Bio je poslednja nada slobodarskom svetu. Demokratska zver je ponovo pokazala svoju snagu, levica J.Amerike svoje slabosti.
Pesnik u prolazu

Анониман је рекао...

Pogledajte zbog cega je bio uhapsen .

https://m.youtube.com/watch?ebc=ANyPxKoBqM8MtNuJeXPuS9liOm1ksi04cybAyhfBlRx1ppQ6mlBVM_4KhP7twwty-BB96xfS9TEfHIhoiqv8VP1fej-rEDJvaA&v=5rXPrfnU3G0
Pesnik

Анониман је рекао...

Razotrkivanje Googla

“Koenov svet se izgleda sastojao od niza ovakvih događaja: neprekidne večernje sedeljke za ostvarivanje uzajamnog uticaja između elita i njihovih vazala, pod svetim imenom ‘sektora građanskog društva’. Tokom poslednjih četrdeset godina nastalo je more tink-tenk organizacija i političkih NVO čija svrha je, kada se uđe u njihovu srž, da izvršava političke zadatke preko posrednika”, piše Asanž. “Ne radi se samo o istaknutim neokonzervativnim grupama poput Spoljnopolitičke inicijative (Foreign Policy Initiative). Tu su i besmislene zapadne NVO poput Fridom hausa (Freedom House), u kojoj su naivnim ali dobronamernim karijernim neprofitnim saradnicima ruke vezane tokovima političkim fondova i koji osuđuju svaku vrstu ne-zapadnog kršenja prava, dok okreću glavu pred svojim domaćim slučajevima. To je neprekidni krug konferencija građanskog društva, u kome aktivisti iz razvijenog sveta stotinama puta godišnje lete širom Zemljine kugle. (…)”.
o g a v n o.
pesnik u prolazu

Анониман је рекао...

Prisustvujemo ključnom trenutku novog preoblikovanje/ porobljavanja budućnosti ljudi, naroda.Tako nam i treba!
XXX

L2 је рекао...

Ćutim i patim!

O piratskom kapetanu iz ranog osamnaestog stoleća, Hauelu Dejvisu (Hovell Davies), sačuvanaje uspomena da je svoju posadu nakon borbe prizivao pameti: oni nisu postali pirati zbog naklonosti prema tuči, već da bi se osvetili krvožednim trgovcima i okrutnim zapovednicima brodova . Kapetan Semjuel Belami (Samuel Bellamy), sa nadimkom “Govornik”, pokušao je 1716. godine da nagovori jednog kapetana zaplenjenog trgovačkog broda na saradnju, da pređe na stranu pirata. Nije došlo do sporazuma, pa Belami drži govor:
“Meni je žao to što Vi nećete ponovo da preuzmete Vašu jedrilicu; meni nije stalo do toga, da bilo kome pričinim štetu, ako od toga neću imati koristi; do đavola sa jedrilicom, moramo je potopiti, a Vi ste je mogli učiniti korisnom. Uprkos tome, Vi ste jedan licemeran pas, isto kao i svi oni koji prihvataju da budu potčinjeni zakonima, a od njih su bogati ljudi načinili svoju vlastitu zaštitu – jer ti kukavni psi nisu imali hrabrosti da na drugačiji način brane ono što su stekli svojim nepoštenjem – ali neka ste svi vi zajedno prokleti: moja kletva se odnosi na tu gomilu prepredenih mrcina i na Vas koji ste sebe stavili u službi kretena pilećeg srca. Vi od nas pravite nitkove, bez najmanje uzdržanosti, a pritom je jedina razlika to što Vi pljačkate siromašne pod skutom zakona, a mi uzimamo od bogatih pod zaštitom naše vlastite hrabrosti. Nije li bolje da postanete jedni od nas, umesto da radi zaposlenja pritrčavate tim varalicama?”
Kada je kapetan na to odgovorio da mu savest ne dopušta da krši Božije i ljudske zakone, Belami nastavlja:
“Vi ste proklete mrcine-savesti, a ja sam slobodni princ, i ja imam puno pravo da celom svetu objavim rat, kao što bilo ko drugi ima pravo da na moru ima stotine brodova a na kopnenom bojištu stotine hiljada ljudi; a moja savest kaže: ah, zbog čega diskutovati sa tako plačljivim psetom koji bilo kojem pretpostavljenom dozvoljava da ga prema trenutnom raspoloženju počisti preko palube.”

Toliko od mene.

Анониман је рекао...

Iako to službeno niko neće da potvrdi, jasno je da je Lenin Moreno zapravo prodao Juliana Assangea za kredit Međunarodnog monetarnog fonda od 4,2 milijarde dolara. Nakon preuzimanja vlasti, Morano odmah uzima oko pola milijarde dolara kredita od Međunarodnog monetarnog fonda, ali to očigledno nije bilo dovoljno da kupi socijalni mir u zemlji.

Samo nekoliko sati nakon što je London uhapsio Asangea ministar privrede Ekvadora,Richard Martinez, saziva konferenciju za medije, zajedno s drugim predstavnicima vlade.

Za zadovoljstvom objavljuje kako je Međunarodni monetarni fond Ekvadoru odobrio zajam od 4,2 milijarde dolara, što je deo šireg paketa pomoći za potporu vladinom programu "privrednih reformi". MMF bez saglasnosti Sjedinjenih Država nikome ne može dati kredit, a uz američki pristanak se kreditiraju čak i zemlje koje po statutu organizacije nemaju pravo na financijsku "pomoć", poput Ukrajine.

Jovo B.


Анониман је рекао...

Hoce li danas nasi da uzdrmaju ono ludilo od vlasti, pitanje dana?
Z

L2 је рекао...

Bože, Bože moj A...pa nemoj mi reći da si se nadao, da ne kažem verovao! Čoveče, pa maloumnik je fenomenalno razradio sistem vladavine, masu je uvukao u svoju mrežu, na stranu da je po prirodi stvari uz njega policija, žandarmerija, vojska, sve državne službe, pa danas su zatvorili neke saobraćajne veze ( Pancevo) radnici su zalevali zeleniš( ko zna da li su bili radnici ili..jel te ), ometali su internet ( ko Juka ), uklonili toalete koje je postavila opozicija, izvodili radove na trasi, ludilo. Sav je državni aparat bio podignut na noge. E to se zove dobra samozaštita, ravna svakom diktatoru. On je verovatno negde igrao šah! Dobro, on je bolesnik a ipak dobro misli, a ti gde se dade tvoja pamet. Njega mogu skinuti samo "njegovi" . E, da li će i kako, to je pitanje. Ali nije pitanje dana, nikako. Trpiće njega Srbija još dugo. Mora čova odraditi posao do kraja, pa zašto su ga postavili. Istina žuri im se, možda posao završe u kratkom roku, a ako bude kako oni hože, možda ga i nagrade i ostave bolesnoj duši još malo vremena za uživanje u tiranskoj poziciji.

Анониман је рекао...

Žižek

Hapšenje Juliana Assangea nije se dogodilo odjednom, kazao je Žižek. Bilo je pomno planirano kao poslednji korak u dugoj i odvratnoj kampanji klevetanja protiv osnivača WikiLeaksa. U londonskoj ambasadi Ekvadora utočište je imao šest godina, da bi ga u četvrtak ujutro britanski policajci na silu izvukli iz zgrade.

Hapšenje se dogodilo nakon što je proamerički novi ekvadorski predsednik odbio Assangeov zahtev za produženjem azila i nakon što je WikiLeaksova glavna urednica Kristinn Hrafnsonn utvrdila da je protiv Assangea pokrenuta sveopšta špijunska kampanja kako bi ga isterali iz ambasade.

“Nisam bio iznenađen”, kazao je Žižek za RT.

Prvi korak u toj kampanji, nastavio je Žižek, bilo je povezati WikiLeaks, nezoavisnu novinarsku publikaciju poznatu po objavama tajnih materijala i po tome što ističe da nikada nije objavila ništa lažno, s Rusijom i Vladimirom Putinom. Sledeći je korak “atentat na ugled”. Žižek je podsetio da su Assangea opisivali kao arogantnog, paranoičnog, čak i kao silovatelja, uprkos tome što su švedske vlasti još 2017. godine odbacile sve optužbe protiv njega.

Usledio je trač po kojem je Assange potonuo na “nivo neverovatno niske lične higijene, da ne čisti svoj zahod, da smrdi i tome slično. Možemo li zamisliti išta niže?” WikiLeaks je tvrdio isto što i Žižek, da je Assange postao žrtvom “sofisticiranih napora da ga se dehumanizira, da mu se oduzme legitimitet i da ga se zatvori”.

Assangeovo hapšenje, kaže Žižek, “nema ništa s osvetom”, nego to da se sudbina šefa WikiLeaksa učini primerom posledica na ličnoj osnovi, sve u borbi za zaustavljanje slobodnog protoka informacija koja se upravo odvija. Kao što nova direktiva EU-a o autorskim pravima preti da blokirao skoro sav protok slobodnih informacija na internetu, kastracija organizacija kao WikiLeaks korak je napred prema kontrolirsanju toga kojim ćemo informacijama imati, a kojima nećemo imati pristup.

“Svi naši životu danas na neki su način pod kontrolom digitalnih medija. Tako da je apsolutno ključno ko će kontrolisati te digitalne medije. To je jedna od najvećih pretnji našoj slobodi”, kazao je Žižek.

“Toga čak do te mere nismo svesni da to niti ne osećamo kao neslobodu. Nije to kao u starim danima policijske države kada si gledao preko ramena i video čoveka koji te je pratio. Osećaš se potpuno slobodnim, ali svaki tvoj pokret se beljeeži i tobom se prikriveno manipuliše.”

“Nisam sklon previše optuživati Ekvador”, zaključio je Žižek.

“Ekvador je bio po užasnim pritiskom SAD-a. Zaboravite na te zemlje B razine. Sve ovo isključivo je delo SAD-a.”
XXX

Анониман је рекао...

naslov
Nije važan Assange, nego naučiti pameti celi sviet
XXX

Анониман је рекао...

“Ми се никад не можемо одрећи употребе сваког лукавства, сваке
подвале и преваре, сваког незаконитог пута, или методе, гажења задате
речи и изобличења саме истине.“ (Лењин, “Дечје болести комунистичких
левичара“, књига 15, Москва 1920.)
комунистички олош

Постави коментар