среда, 10. април 2013.

Porazna slika svetskog političko-ekonomskog stanja



Nije više moguće tragično stanje svetske geo-politike skrivati iza pojedinačnih " Grčkih, Sirijskih, Južno Korejskih kriza". Nove inicijative sve više otkrivaju nezdravu svetsku politiku i ekonomiju koja je dovela do toga da su sve zapadne ekonomije upale u recesiju, a usporen rast vodi društveno-privredni i finansijski svet u crnu rupu.
Ekonomska kriza i geopolitička strategija prourokovala je dupli šok koji vodi socijalnim eksplozijama. U Evropi, primera radi, očekuje se do 2015 još 2,5 miliona izgubljenih radnih mesta.
Ništa bolju sliku ne pruža Amerika.
Sistem koji je uzrokovao krizu po elementarnoj logici ne bi trebao biti tržišno poverljiv, prema tome ni održiv, pa ipak se uz privremene mere za spašavanje agonija nastavlja. "Vanredne mere" pomoći privredi (najniže kamatne stope, javni rashodi,  reporogramiranje dugova , itd.) su još uvek na snazi. 2011.godine, kada je FED planom "Operacija Twist" ( sličnoj onoj iz 60-ih godina koju je sproveo FED za vreme Kennedyjeve administracije) najavio da će prodati oko 400 milijardi dolara vrednih obveznica koje će dospeti na naplatu u roku do tri godine i kupovati one s rokovima dospeća od šest do 30 godina, već se govorilo da je "političarima ponestalo zečeva koje će izvući iz šešira".Tada je već bilo jasno da više nije pitanje da li će biti recesije već kakve, blage ili teške. Tako se i desilo.
 

VEŠTAČKO ODRŽAVANJE SISTEMA



U dokumentu GEAB o Americi ( LEAPa) se konstatuje odbijanje američkog vrha da se suoči sa stvarnošću. Merama kojima se pribeglo, a u njih se ubrajaju osim financijskih, monetarnih  i vojne, pokušavale su se ublažiti posledice krize. Kao najupečatljiviji dokaz i LEAP pominje FED-ov Operation Twist programm i celokupnu ulogu i poziciju FED-a u Americi.
Ne treba posebno isticati značaj USA u svetskoj ekonomskoj mreži. Problem svetske ekonomije mnogi vide upravo u održavanju dolara kao svetske valute. 




Countries’ public debt by the number of months tax receipts (4) – Source: LEAP / European Commission, ONS, FRB 

Crveno svetlo je odavno upaljeno a kao da nije

Ekstremnu napetost pojačava širenje žarišta širom sveta.Ono otkriva ekonomsku nervozu svetskog vrha i  njihove ni malo optimistične strateško-vojne doktrine u svetu. Nastavljanjem enormne prodaje oružja (u kojoj USA sa 85%) , produžava se nelogično ekonomsko ponašanje u vreme kada bi se konačno trebali razbistriti američki i svetski računi, jednom stvarnom redukcionističkom dužničkom strategijom. Ekonomski i geopolitički problemi narastaju umesto da se saniraju. Ponašanje svetskih sila je ravno suicidalnom.


                       

Globalna prodaja oružja i glavni izvoznički udio (2010-2011) - Izvor: New York Times, 08/2012

TESTIRANJE SNAGA

Arapska i ponovno otvorena azijska zona kroz sukobe zbog brojnih otočića (Japan, Tajvan, Filipini, Južna Koreja, ...), su oblici američkog testiranja snaga u odnosu na Kinu i Rusiju. Testiranja imaju za cilj da se provere snage iza Drugog rata i eventualno rekombinuju.
Amerika je u srce Evrope  uključena sa sve jačim uplitanjem u rešavanja evropskih pitanja ( Grčka kriza, Srpska kriza)  i vojnim prisustvom. U poslednje četiri godine, svim tim potezima, Amerika pokušava da izmakne alternativnim rešenjima za dolar; ostatak sveta se konsoliduje oko strategije kako dobiti pomoć i izbeći nagli kolaps a istovremeno naći alternativu.
Sjedinjene Države još uvek veruju da ostatak sveta ima interes u održavanju svoje privrede na veštačkom disanju, ali to je u nedogled nemoguće, što i sami najverovatnije uviđaju. Što se tiče ostatka sveta koji zavisi od ovog ekonomskog kruga  i svetskih institucija, oni tek uviđaju sopstvenu nesposobnosti za strukturna rešenja zbog čega su uvereni da to vodi neizbežnom  kolapsu. I jedni i drugi  politički igrači su u iščekivanju. Očekuje se najmanji signal za sopstveni potez, čime se samo ubrzava konačni kolaps.  

OBISTINUTO PREDVIĐANJE

Pre dve godine  u 43. izdanju biltena "Global Europe Anticipation Bulletin " LEAP/E 2020 JE NAJAVIO kolaps globalnog političkog sistema  i velike međunarodne napetosti, kako na finansijskom, političkom, socijalnom tako i strateškom ( vojnom ) planu. Ukratko : ceo svet sledećih godina ide u susret jako teškim vremenima. Prema biltenu je prva faza krize bila samo predznak onoga što je neizbežno tek trebalo da dođe, a to je temeljna reorganizacija celokupnog međunarodnog sistema.
D ramatične posledice kolapsa "Svetskog poretka ", kao što se desio onaj posle drugog svetskog rata, zahteva neophodnu promenu međunarodnog monetarnog sistema. Američki dolar, kao jedina svetska rezervna valuta, prema ovom izvoru, trebao bi biti zamenjen paketom od više različitih važnijih valuta, koje će se temeljiti na 'težini' ekonomija glavnih zemalja učesnica.

Šta se predviđalo:
1. nastavak pogoršanja kinesko-američkih odnosa (zbog okolnih zemalja, lošiji odnosi između dolara i jena ; smanjenje kupovine američkih obveznica, uvećavanje broja trgovinskih sporova, itd.)
2. kulmininacija  nestabilnosti na Bliskom istoku i povećanje rizika od potencijalne krize između Izraela i Palestinaca i Izraela i Irana.
3. potreba za formiranjem - rekombinacijom regionalnih blokova (Azija, Latinska Amerika, a posebno u Evropi).
4.  sve veća monetarna i financijska nestabilnost i moguće bankrote celih gradova i država;
5. veća  kritika uloge banaka u vezi sa finansijskim tržištima koja se moraju regulisati regionalno;

6. povećani broj demostracija u Evropi;
7. povećan broj terorističkih napada;
8. u Kini jačanje državne kontrole, previranja u kineskim vodama;
9. u Africi više državnih promena nego što je bilo uobičajeno;
10.u  Latinskoj Americi, koja se još uvek dobro drži kada su makro-ekonomske cifre u pitanju, porast socijalnog nezadovoljstva, zbog čega se predviđao takođe povećan  rizik za radikalnim političkim promenama;
11. u Evropi, u snažnom kontrastu sa optimističnim govorima državnih službenika, predviođalo se sve gore i gore.

Svi ovi trendovi, napomenuto je tada, formiraju u sve bržem tempu "eksplozivni društveno –politički koktel", koji će dovesti do napetosti u unutrašnjim delovima istih geopolitičkih celina ( između federalnih država Amerike, između država članica EU, među članovima Ruske federacije, između kineske vlasti i provincija. Nacionalizam postaje jači, etničke napetosti se šire, i rastu anti-imigraciona osećanja. Srednja klasa kako u Americi, tako Evropi i Japanu, i pre svega u zemljama koje su duboko u dugovima ( kao što je Britanija na primer )postaje sve siromašnija.

Šta se  od ovih predviđanja obistinilo u dve godine, zaključite sami.

Bron: LEAP/E2020 
________________________________________
 

 


3 коментара:

Анониман је рекао...

Everyone bites off more than they can chew.
Peđa

L2 је рекао...

Haha,dobio si.Relacija Amerika-Evropa-Amerika,haha...šalji dalje.
Dobro rečeno.Nekima nikada dosta.

Анониман је рекао...

Teras me na citanje tekstova o ekonomiji, hehe..Nikada pre,priznajem.
Bez obzira na strasne posledice banke nije trebalo spasavati.Zasto je drzava upotrebila tu meru? Zato jer je ona stimulisala ekonomiju prekomernog zaduzivanja.
Logicno bi bilo da ne uzmes zalogaj koji ne mozes da prozvaces.Trenutno se davimo, kao onaj tvoj som sa loptom, hehe..
pozdrav
Z.

Постави коментар