недеља, 6. јануар 2013.

Мир Божији, Христос се роди !


Hram Svetog Save


Sretan Božić svim  pravoslavnim vernicima !

Molitva

Budite sveti!... Hristovu raspeću
Stupajte smerno na licu sa maskom!
Slavite oca sa bezbožnom laskom,
Ali ja s vama moliti se neću!
Molitva moja prazan govor nije,
Ni lažna krotost što pred krstom klečis;
Molitva moja nije broj reči,
No osvešteni oganj što me greje.

Kad u dnu polja jutro me zateče,
Pa čujem toplo pojanje sa grana,
I gledam kako, preko rodnih strana,
Reka pokraj zlatnih žita teče;
Il' kada tiho po brdima plavim
Večeri mile blaga crven plane,
Ja u te čase, znam, gospoda slavim!

Primiš li u dom onoga što grca
U sinjem jadu pod studenim nebom,
I utešim ga sa solju i hlebom,
I ogrejem mu rane vatrom srca;
U svetom čuvstvu kada silno gorim,
Pa ruke širim da zagrlim svet,
Sve ljude, zemlju, svaki grm i cvet,
U ove čase, ja znam, s bogom zborim...

Budite sveti!... Hristovu raspeću
Stupajte smerno na licu sa maskom!
Slavite oca sa bezbožnom laskom,
Ali ja s vama moliti se neću!
Molitva moja prazan govor nije,
Ni lažna krotost što pred krstom kleči;
Molitva moja nije broj reči,
No osvešteni oganj što me greje.





AZBUKA PRAVOSLAVLJA

Pripreme za Božić počinju četrdeset dana pre 7. januara, kada počinje Božićni post, koji predstavlja pročišćenje duha i tela pred najradosniji događaj u pravoslavlju. Centralna proslava u srpskoj narodnoj tradiciji počinje dva dana ranije (5. januar), na Tucindan. Na taj dan se po selima kolje i sređuje pečenica. Na glavu praseta ranije određenog za pečenicu stavi se grudva soli, a onda se ušicama sekire udari po soli i glavi, a prase ubije. Tog dana ne valja tući decu da preko godine ne bi imala čireve, a iz kuće se sklanja sav pribor za jelo.

U praznovanju Božića kod pravoslavnih Srba, Rusa i Grka, kao i Bugara, postoji razlika u narodnom proslavljanju, dok je liturgijski i molitveni deo slavlja u crkvi isti, s tim što se Grci drže novog, Gregorijanskog, a Srbi i Rusi starog, Julijanskog kalendara. Tako Grci slave Božić 25. decembra, a Srbi i Rusi 7. januara. Dužina božićnog posta (šest sedmica) ista je kod ova tri pravoslavna naroda, kao i propisi o načinu ishrane koje u te dane treba poštovati.Prvi dan Božića je dan radosti rađanja, obnavljanja života, dok se drugi dan provodi u svečanom, tihom domaćem raspoloženju, a u crkvama služi Liturgija zahvalnosti Bogorodici.



Naš uvaženi etnolog Veselin Čajkanović o pravoslavnom Božiću kaže: "Božić, onakav kako ga srpski narod danas slavi, sa badnjakom, slamom, kvocanjem, žrtvovanjem praseta, česnicom, pohođenjem izvora i bunara, polaženikom, sa raznim vračanjima i gatanjima i tolikim drugim mnogobrojnim običajima, jeste praznik naše stare vere. Kao praznik iz stare vere, i pored krsnog imena (slave) i Đurđevdana, naš najnaconalniji praznik, Božić je, pre svega, praznik iz kulta predaka... Srpski starinski praznik koji je predhodio hrišćanskom Božiću i koji je produžio da živi dalje, u narodnim običajima i verovanjima bio je praznik u slavu predaka i u slavu boga mrtvih, koji je u isto reme bio i najveći nacionalni bog (Južnoslovenski). Razumljivo je, kod takvog stanja stvari. Što je Božić, pored krsnog imena (slave) bio i ostao za sva vremena najveći i najpopularniji praznik srpskog naroda".



Ceo tekst VESTI ONLINE

4 коментара:

Анониман је рекао...

Vaistinu se rodi.
Želim srećne Božićne praznike.

XXX

Анониман је рекао...

Srecan Bozic i lepo slavlje.
Z.

Анониман је рекао...

Vaistinu se rodi.
SREĆNO I VESELO!
Peđa

Анониман је рекао...

Pipamo u mraku,u polu snu smo,nikada nećemo pohvatati konce religijske istine, jer je Biblija – najmanje čitana knjiga i malo njih zna na pravi način pristupiti sadržaju.
Crkva je mnoge odvojila od nje.U prošlosti progonstvom a danas raskalašnim bogoslužiteljima.I na Bogosloviji se Biblija studira površno,u narodu je hrišćanstvo pomešano sa fatalnom primesom paganstkih elemenata.Mi smo pagani u svojoj svesti, sa tek po kojom primesom hrišćanskog.
4 jevanđelja mogu da se pročitaju za 2 sata, ceo Novi zavet za 1 dan – ali ne, i najobrazovaniji se zadovoljavaju mrvicama iz te knjige koje su slučajno načuli, i ne pokušavaju da sami sednu i pročitaju je.
Naši neprijatelji (i neprijatelji čovečanstva) nisu tako površni, oni svoj pakleni posao rade savesno.
Ko hoće prave, pouzdane odgovore, ko hoće ISTINU – moraće da kopa, da traži i otkriva Bibliju.

Постави коментар