уторак, 30. октобар 2012.

Libyagate: Obama je sve znao







Beskorisno je pratiti medijsku scenu bilo koje zemlje ukoliko se želi dobiti recimo objektivna slika društva. Nedavno sam napisala par misli o mainstream medijima u komentaru na jednom ekonomskom blogu. U dinamičnom informativnom okružju postaje sve teže proturiti laži. Nepostojeće zakonske odredbe u svetu elektronskog izveštavanja dopuštaju proturanje izvora do kojih se pre nije moglo doći, od  youtube snimaka do informacija putem društvenih mreža, blogovskih natpisa, forumskih razmena. To je ujedno i prostor koji sve više koriste i države za svoje nelegalne poslove, mada je, kada su neke države u pitanju, nelegalnost posatala upitan pojam. Ne postoje više nelegalna sredstva, moćnima je sve dozvoljeno.
Članak koji sledi slikovit je primer dvolične medijske situacije u Americi i ništa manje iste politike.
 
T. Kuhner, je konzervativni kolumnista lista The Washington Times i voditelj radio emisije "The Kuhner Report" u Bostonu. U predočenom tekstu prokomentarisao je informacije koje su procurile u nekim drugim medijima o pravoj istini o napadu u Bengaziju. ( ABC News  - tekst prve e-mail poruke).
On, s pravom zaključuje, da je SAD napadom na Libiju direktno pomogao ekstremističkim grupama da zavladaju još jednom državom.

Youtube snimak
Kontroverzni snimak o protestima u Bengaziju je tipičan primer lažiranja. Protesti povodom spornog filma krenuli su dan posle napada na američku ambasadu. Informaciju o antimuslimanskom filmu izbacili su međunarodni mediji čime su postali glavni inicijatori nasilja u Egiptu,Tunisu, Jemenu i ostalim mestima gde su se održali protesti.

Ubistvo ambasadora

Nakon što su se pojavile slike mrtvog ambasadora mediji su nastavili sa lažiranjem, izbacivši podatak da se ambasador "ugušio u dimu", nekoliko dana potom da ga je jedna skupina "spašavala", da Libijci protestuju protiv militantnih grupa i sl. Napad na ambasadu  bila je prilika da se ti isti mediji poigraju, sada već u sklopu predizborne kampanje. Pojedini mediji su napad pripisali grupi Ansar al-Sharia koja je povezana sa Al Qaidaom, po drugima je napad organizovala "mormonska mafija" kako bi doveli Romneya u poziciju da osvoji vlast. Informacije su išle tako daleko da se tvrdilo kako je ambasador Stevenes "znao previše" te  je zbog toga uklonjen.
I članak koji sledi je istog karaktera. Vredi ga pročitati jer je tipično sredstvo predizborne kampanje, još više  jer odslikava tipičan američki stav po pitanju vanjske politike. Zašto se ti isti mediji nisu oglasili "tako objektivno" kada je bila u toku akcija razaranja Libije, ili kasnije kada je zavladao haos umesto demokratije koja se navodno htela uvesti. Zašto se u Americi i svetu ne govori objektivno o Siriji, i svim ukupnim američkim i svetskim akcijama kojima se uspostavlja "novi oblik demokratije"?

Suverenitet država

 Nije li stav ovog novinara kako je bespilotna letilica, koja je sve vreme kružila Libijom trebala delovati, najmonstruozniji primer američkog ponašanja koji ne poštuje ni osnovni međunarodni sporazum. Bespilotne letelice su, uz sve tehnološke prednosti, vrlo efikasna zamena skupih borbenih aviona i način da se spreče ljudske žrtve ( piloti).  O žrtvama sa druge strane se naravno ne vodi računa. Naprotiv, ratišta se otvaraju po principu arene u koju se pušta razdeljen narod da se međusobno istrebi, svi ostali su kolateralna šteta.  
Uz svo uvažavanje američkih žrtava, strašna je pomisao da su drugi nebitni, da se nekolicini žrtava, u ovom i svim sličnim situacijama, daje veći značaj nego masi žrtava američkih bombardovanja i bespilotnih letilica, samo zato što su američke.

Unutrašnja politika

Još strašnije je da tim istim, sopstvenim  žrtvama, Amerikanci  manipulišu u političke svrhe. Ne vredi to samo za Amerikance, ustaljeno je to političko sredstvo, poznato i na našim prostorima i u svetu uopšte.  
Konačno, završiću istim rečima, beskorisno je pisanje jer ono neće ništa promeniti. Beskorisno je pisati o agresivnoj strani ljudske prirode, koja je od kako naša vrsta postoji, i sve dok će da postoji, najgori primer nasilnog ponašanja u prirodi.







Benghazi: Obama knew


Jeffrey T. Kuhner

"Predsednik Obama ulovljen je u mreži laži - mreži koja bi mogla ugroziti njegove šanse za re-izbor. Više e-mail poruka i diplomatskih depeša otkrivaju nam kako je administracija namerno varala javnost. "Libyagate" sada progoni gospodina Obamu, kontinuirano uništavajući njegov kredibilitet i njegovu verodostojnost. Ovo je glogov kolac usmeren u samo srce njegovog predsedništva.

Gotovo dve sedmice, Obamin tim je tvrdio kako je napad na američki konzulat u Bengaziju rezultat "spontanih protesta" koji su se održavali zbog anti-muslimanskog filma. Ovo nije tačno - i gospodin Obama je to znao. Nekoliko visokih zvaničnika  State Department-a svedočilo je pred Kongresom kako nije bilo nikakvih protesta 11. septembra 2012. Zapravo, situacija u našoj diplomatskoj misiji bila je mirna celog dana. Štaviše, State Department je imao direktan nadzor konzulata u stvarnom vremenu. Na video snimci, zvaničnici State Department-a videli su kako veća skupina naoružanih muškaraca ulazi u konzulat i ubija naše diplomate. Zvaničnici su doneli očiti zaključak: radi se o terorističkom napadu. U roku od 24 sata, šef CIA-e u Libiji izvestio je kako su džihadisti izvršili napad.

No, najnoviji dokazi su prava bomba: 2 sata nakon što je napad počeo, iz State Department-a poslali su e-mail na brojne vladine agencije - uključujući i  Belu Kuću - u poruci je stajalo kako je Ansar al-Sharia, teroristička organizacija povezana s Al Qaida-om, preuzela odgovornost. E-mail je stigao i direktno u izvršnu kancelariju Bele Kuće - predsednikov unutrašnji krug. Drugim rečima, gotovo od samog početka gospodin Obama znao je da je u Bengaziju počinjen teroristički masakr. Ipak, odlučio je za napad optužiti fantomski protest i opskuran Youtube video. Zaveo je javnost u očajnom pokušaju da prikrije kolosalne propuste vlastite administracije.

Zašto? Odgovor je cinična politika. Jedan od glavnih argumenata Obamine izborne kampanje je taj da je on ubio Osamu bin Ladena i time snažno degradirao uticaj Al Qaide. No, napad u Bengaziju direktna je kontradikcija stajalištima njegove administracije. Umesto da se Al Qaida povlači, oni su danas sve snažniji. Pakistan, Afganistan, Jemen, Somalija, Mali, Irak i Libija - islamistička fašistička mreža širi svoje sigurnosne zone i džihadističku aktivnost u svakoj od ovih zemalja. Libija je naročito pretvorena u propalu islamističku zemlju. Unatoč medijskim spinovima, Obamina vojna intervencija u Libiji bila je potpuna katastrofa. Džihadisti sada haraju zemljom, ubijaju manjine i traže nametanje šerijatskog zakona. Preko 20,000 komada oružja koje je bilo pod kontrolom Gaddafija sada je u rukama Al Qaida militanata. Istočne provincije Libije već su gotovo u otvorenoj pobuni. Napad u Bengaziju zapravo se dogodio primarno iz jednog razloga: gospodin Obama pretvorio je Libiju u zemlju koja je sigurna za radikalni Islam. Stoga se predsednik boji da bi istina o njegovoj intervenciji u Libiji mogla izaći na videlo. Rezultat je taj da je američki ambasador Christopher Stevens ubijen, uz još trojicu američkog diplomatskog osoblja - gospodin Obama ima američku krv na svojim rukama.

Teroristički napad ovog 11. septembra nije prvi. Administracija namerno okreće glavu od islamističke stvarnosti u Bengaziju. Naš konzulat već je bio napadnut u aprilu i juniju. Britanija je povukla svoju diplomatsku misiju zbog sve većeg nasilja, Crveni Krst također je zaustavio svoje delovanje. Nadalje, američki zvaničnici u više navrata tražili su dodatno osiguranje na prostoru konzulata. Njihovi zahtevi su odbijeni. U svom dnevniku i u nekoliko depeša, Stevens se žalio na porast džihadističkog nasilja koje preti njegovom osoblju. U konačnici Stevens i drugi žrtvovani su na oltaru Obaminog multilateralnog intervencionizma i političke ambicije.

Prava tragedija je ta da su se ti mrtvi Amerikanci možda mogli spasiti. Napad je trajao ukupno 6 sati. Američka bespilotna letilica bila je odmah poviše zgrade konzulata, procesuirala informacije i nadgledala situaciju. Američki vojni zrakoplovi i AC-130 bombarderi bili su na manje od 450 milja udaljenosti. Veliki i brzi odgovor trebao je biti pokrenut u svrhu zaštite konzulata. Umesto toga, Obama nije učinio ništa. Razlog: nije želeo prekršiti libijski "suverenitet" bez "dopuštenja" vlasti u Tripoliju. Napustio je naše osoblje i ostavio da ih pokolju - kao ovce - skupina Islamista. Pokolj u Bengaziju nije bio samo napad na Amerikance, to je bio čin rata protiv cele Amerike. Ambasade i konzulati su suvereni teritoriji - barem bi trebali biti. Kada su džihadisti upali na prostor konzulata to je jednako napadu na zgradu vlade u Washingtonu, Bostonu ili New Yorku. Ušli su na američki teritorij, prolili američku krv u ime svetog rata protiv zapada. Gospodin Obama je znao da se radi o terorizmu, no, odbio je vojno delovati. Sistematski je organizirao prikrivanje i proveo kampanju manipulacije. Samo zbog toga zaslužio je biti poražen u novembru. Nije sposoban biti naš predsednik."
prevod : Advance

6 коментара:

Анониман је рекао...

Imamo jednu televiziju koja se posvečena napadima na moju adminisraciju.Gledajte je svaki dan i teško da ćete naći jednu pozitivnu vest o meni. Tako je nekako izjavio Obama u junu.Stanicu nije imenovao ali svi smo znali da je to imenovao Fox News,medijski glasnik tajkuna Ruperta Murdocha.

Ta televizija se inače reklamira kao "poštena i uravnotežena",ali nikada nisu skrivali svoju ideološku pristrasnost.Murdoch ju je osnovao kao protivtežu "liberalnim" medijima. Ona je poslednjih godina leglo konzervativaca i teških republikanskih negativaca ( Oliver North.
Fox je najgledaiji kanal i kada znaš da je huškaški opredeljenonda ti mora biti jasan profil američkog naroda.
CNN je izgubio polovinu svojih gledalaca, u momentu kada je pokušao da uravnoteži svoj politički trend, isto je sa drugim kućama. Sve to draga moja govori da Amerikancima nije do objektivnosti.Plitkoumna pamet prosečnog čoveka je u skladu sa njegovim lifestyle.On uživa u holivudskom nastupu komentatora.
Peđa

L2 је рекао...

Na račun oratorske harizme Obama je dobio Nobela.Dakle, ne padaju samo Amerikanci na taj fazon, nego i drugi.

U izjavi za javnost komisije za dodelu Nobela stajalo je da je on jedan među retkim političarima čija se
diplomatija temelji na ideji skupnih vrednosti večine ljudi,što će reći da je Obamina diplomatija,bolje rečeno govorništvo, dobilo nagradu, a ne njegova politika.Da je drugačije,Obamina diplomatija je morala da ostvari efekte u vidu nove klime u međunarodnim odnosima,u suštinskom, multilaterlanom pogledu.Ona je morala da predupredi konflikte.ustvari njemu militantni američki krugovi to i zameraju, a evo sada ga optužuju da nije izvršio napad na bengazi kada je sve imao pri ruci i to, zamisli, zato što je poštovao suverenitet jedne države. prosto da ne poveruješ koliko je to Amerima postalo normalno.

Naravno, ja sam i pored svega za republikance, ali samo zbog ekonomije, inače mi idu debelo na živce sa svojim militarizmom i uopšte vanjskom politikom. Uostalom, demokrate se po tom pitanju ne razlikuju mnogo.

Анониман је рекао...

FOX je od onog finog gospodina koji je u Engleskoj prisluskivao. To su oni mafijasi koji se posle ne secaju. Krivi su novinari,nikako vlasnici.Ako niste procitali bar prelistajte knjigu o Murdokovim mahinacijama "Press Gang -How Newspapers Make Profits from Propaganda".
Z

Анониман је рекао...

"Nije sposoban biti naš predsednik."
Hehe...pa on nije sposoban profesionalno napisati članak. To je paradoks.
Nivo izveštavanja jeste tabloidski,komentatori su očajni. To je cena demokratije i sloboda.
Za razliku od tebe ja mislim da većina epiteta nije uvredljiva.Komunista,marksista,socijalista,crnac,musliman, to nisu uvrede.Ko vodi socijalističku politiku mora da računa da će mu se prišiti takvi nazivi.
Peđa

L2 је рекао...


Imaš svežije izdanje o Murdoku. I bez knjige, sa ovo malo informacija koje imamo, svakom mora biti jasno o kome je reč.
Pazi,iako nisam za Obamu, ni socijaliste,moram da primetim atmosferu medijskog linča, kada je on u pitanju.Pročitala sam par analiza američkih autora koji su se pozabavili tim fenomenom i cifre su neverovatne.Po njima je ovo neviđena dirigovana kampanja koja je ikada bila uperena protiv jednog američkog predsednika.
U principu ;oveku se smuči od nivoa koji ne priliči ni tabloidima najgore vrste, a ne ozbiljnim listovima i ozbiljnoj državi.
Pogubili smo sve vrednosti. Ništa više nije sveto. To je meni poražavajuće u politici.

Анониман је рекао...

Politika je postala indiferentna prema moralnim kategorijama. Moral je ostao u sferi privatnog,u sferi javnog postoji politika shvaćena kao spretnost vladanja. Isto je i sa novinarstvom koje je transmiter politike. Ciljevi politike se poštapaju rečima "državni interes", kod novinara "interes javnosti", zapadnjaci sebe pokrivaju demokratijom. Turskoj ne treba uvesti demokratiju, a ima problem sa Kurdima.
Zato ja ne verujem u današnje zakonodavstvo,demokratske institucije ako odluke nisu i moralne. Od kako je sveta i veka moral(etika) je viši, vredniji i pre legalnih stvari.

XXX

Постави коментар