уторак, 11. септембар 2012.

Koji će put izabrati srećna zemlja Holandija


compo-molens

Baby friendly, jel to ono kad je beba stalno s tobom, niko da ti pomogne i pokaže bilo šta, mučiš se a tek si se porodila? Ne bih ja to, hvala" ...Nekada bilo. Kako se vremena menjaju  beby frindly vaspitanju pomaže država!!!

Hteli ili ne danas morate biti  friendly, vrindelijk (holandski ), jer država Vam nudi pregršt mogućnosti i samo lud čovek ne prihvati tako nešto. Reč "vrindelijk"  je "teško" prevesti jer nije u pitanju prevod u duhu jezika, već u duhu nove kulture. Neko će reći da je to jedno te isto, jer šta je jezik nego deo kulture. Pošto živimo u kontzroverznim društvima lakše je opredeliti se za pojmovno pojednostavljenje nego politikološku analizu. Jer, reč je o političkoj kulturi, politici koja je prijateljska prema svemu i svačemu, od gay friendly political party, do same stranke pedofila ( koja je srećom zabranjena, stranica ugašena ovde , lider zatvoren,  ostala je  javna stranica o pedofiliji  ovde ). Da nema izbora ne bih saznala pikantne detalje o ovoj naciji, bilo bi monotono, jer, u svakodnevnom životu nemate prilike da se sretnete na primer sa pedofilom, a pogotovo ne da čujete njegovo mišljenje o izborima, ako Vas već ne interesuje nešto sa “njihovog” područja.

Da li glad za  pravima  i “slobodom” može dovesti do ovakvih apsurda!! Može. Da li tome doprinose samo političari? Nikako. Oni se trude da ( kao  u Holandiji)  izađu u susret opštenarodnim  interesima čak i onima bez ikakvog smisla. 


hijBoch, Vrt Uživanja

HOLANDIJA NAJSREĆNIJA ZEMLJA SVETA

Ako niste znali, minimalna plata i iznos socijalne pomoći su u Holandiji najviši u svetu. I to nije sve. Razlike između plata su gotovo minimalne.  Prema zadnjim izjava  Samsona, lidera  PVDa (levica) Holandija je između ostalog i zbog toga jako srećna zemlja!! “ Ima zemalja koje su još srećnije nego naša - istaknuo je on -   i tamo su razlike u primanjima još manje”. Holandija je i u mnogo čemu drugom jako frindly.  Lekara specijalistu nećete dobiti tako lako, takođe ni neku od skupljih terapija, ali uz malo spretnosti i to će vam uspeti.  A tada ćete imati vrhunski tretman.  Ne samo lekara već i asistenta koji će Vam redovno meriti pritisak, težinu, imaćete časove kuvanja, zavisno od bolesti. Ako niste baš težak slučaj, a imate neku od modernih bolesti, prema kojima se ovde odnose sa posebnim pijetetom, možete, kao u Engleskoj “ učiti tango (u okviru državne borbe protiv gojaznosti), ukloniti tetovažu,  uraditi liposukciju,  objaviti knjigu kratkih priča, trenirati boks (ako ste stariji od 50 godina)...Na vama je da odaberete nešto sa tog bizarnog spiska, neku od  bizarnih frindly ponuda.

Važna napomena : Ako na osnovu  slobode upražnjavanja droge, homo i ostalih potreba, mislite da je ovde sloboda bezgranična, varate se. Deo Holandija je konzervativan, Orvelov sistem funkcioniše besprekorno, urpkos smanjenju i vojnog i policijskog sastava. Amsterdamskim pedofilima je nedavno u poštansko sanduče ubačeno  uredno pisamce kojim im se nudi lekarska pomoć. Pitaćete se kako je država došla do podataka : preko foruma, face book-a, četovanja, mailova, prisluškivanja telefona.. Sve su to uobičajene metode nadgledanja slobodnih građana. To je Evropa, nigde policije, nigde granica, a znaju sve. Mrak. To Vam je kao ono kada muž kaže ženi : “Pogledaj ovo dušo, ovde piše da zemlja putuje 595 miliona milja oko sunca svake godine, brzinom od 66 hiljada milja po satu. U isto vreme Zemlja rotira oko centra galaksije. Galaksija beskonačno putuje kroz svemir i vuče zemlju sa sobom. Kako sada možeš reći da nikad nigde ne idemo.”


debat-lijsttrekkers-utrecht1024


IZBORI

Da se vratim na temu i ono što se vidi. Izbore u Holandiji  prati ceo svet. Otvorite bilo koji evropski list videćete da im je dat poseban značaj. Ja sam već nekoliko puta napisala da se neće desiti ništa spektakularno i stojim još uvek na tom stanovištu. Premda ankete govore da  43% procenta birača još uvek sumnja, uglavnom muškarci i mladi (žene su pale na Samsonov šarm) situacija je više nego jasna.
Galama oko SP, udarne (Maove)levice, imala je funkciju da zaplaši. Korist od te akcije izvukla je druga levica PVDa i ona će sigurno, zajedno sa desnom VVD podeliti prvo mesto. Od toga ko će uleteti u koaliciju zavisi da li će Holandija skrenuti na desnu ili levu stranu. Međutim, ta skretanja mogu biti zaista minimalna.  Jer, razlike među strankama, u konačnom ishodu, zbog funkcionisanja države se svedu  na najmanju meru. Holanđani su trgovci, i oni trguju i u politici. Pre bilo koje odluke o koaliciji oni u detalje preciziraju najbitnije stavke politike  kojom će se rukovoditi. 



samsomstagneert

Samson (PVDa) iz mlađih dana









KOALICIJSKA SAGLASNOST

Dogovori traju obično dugo, što je i logično jer je reč o različitim strankama, koje najčešće imaju suprotne stavove o ključnim pitanjima, i koje su, uz sve, vezane obećanjima datim u predizbornim nastupima. Saglasnost o političkoj platformi,  u pisanoj formi, odnosi se na bitne i akutne političke  stavke, od pitanja odnosa države prema  internacionalnim konfliktima, do elementarnih u unutrašnjoj politici. Od kog je značaja ovaj sporazum govori podatak da je prošloj vladi prethodio još jedan, dodatni sporazum,  tzv. “ gedoogakkoord ‘ ugovor o uzdržavanju ( toleranciji)  od koga je  21 april 2012 odstupio Geert Wilders( PVV). Odstupanjem od koalicijske saglasnosti  prestaje da vredi i koalicija i tako je holandska vlada u ovih deset godina pala pet puta.
Evo samo jedne stavke iz problematike oporezivanja po kojoj je moguće videti odnos stranaka


CDA, D66, PvdA, SP, Partija zelenih:
osiguranje

1. za auto, na zemljište ( čiji niste vlasnik a koristite ga kroz korišćenje objekta,porez ide vlasniku ), za osiguranje na putu , sada u iznosu 9,7% .

Predlozi za povećanje su :
 - SP( krajnja levica) 15,5%, ( 700 miliona )
 -PvdA ( levica centra) tot 19% ,
  D66 ( stranka centra) i 
GroenLinkspartija zelenih ( levica) tot 21%. ( 1,3 milijarde)
- CDA ( stranka desnice) se ne izjašnjava u procentima ( 500 miliona )

Do povećanja će, kao što se vidi DOĆI. Tu nema sumnje. Jedina stranka koja ne predlaže oporezivanje je VVD. No kako ona neće moći sastaviti vladu bez neke od ovih stranaka, izvesno je da će do povećanja doći ( za predvideti je nešto više od 100 eura na godinu dana).



   paars-anp-1024

KOALICIJA
liberala i socijaldemokrata~ rezultat sutrašnjih izbora

Sutra će Holandija odabrati  VVD i PVDA, LIBERALE I SOCIJALDEMOKRATE, tzv. ljubičastu varijantu ( mešavina plave-liberali  i crvene-socijalisti).  Devedesetih godina su  dva ovakva kabineta bila pod vođstvom PVDA premijera Wim Kok-a. Ovakvu varijantu mogu da sačine navedene dve stranke u kombinaciji sa trećom, što je jako izvesno  i najverovatnije sa D 66,strankom centra ( trojka na slici ).
Dakle sve ostaje isto,  nad Holandijom će plutati  isti oblaci, biće  kišno,  u zimskim periodima zapretiće voda:  pomislite da će da se izlije preko kanala, ali se ne brinete previše jer narod je ovaj već uigran, vreće sa peskom pripremljene, a uostalom, nasipi se redovno održavaju i tako se nakon uzbune sve utiša. Izađete u grad, a ono, zaista, nije da nije. Imate osećaj da živite u srećnoj zemlji. Samo, nikada ne treba zaboraviti da je tako bilo , na primer i u Jugoslaviji.  i šta bi ? Puče socijalizam kao tikva, a košpice se razleteše na sve strane.  Do dan danas ih narod ne pokupi.


                                           
IZ ARHIVE

* Eurofili, probudite se,neće ići tako lako

* Izbori u Holandiji iz dva ugla

* Na pragu izbora u Holandiji..sna\an okret ka socijalizmu

* Politička kriza u Holandiji

* Politika i eutanazija, Holandija ubija stare

* Poljoprivreda u kraljevini Holandiji

2 коментара:

Анониман је рекао...

Debela, šta je sa rezultatima. Pogodila ili ne? Javljaj.
Peđa

L2 је рекао...

100%.

Постави коментар