недеља, 25. септембар 2011.

Kritika medija,Günter GrassN emački pisac i dobitnik Nobelove nagrade za književnost Günter Grass ovih dana je uzburkao duhove svojim izjavama o aktualnom stanju u medijima. Na jednoj književnoj večeri u Hamburgu Grass je medije optužio za senzacionalizam te se požalio na potiranje ozbiljnih sadržaja. Kako javlja Deutsche Welle, nastup nemačkog savremenog klasika Güntera Grassa u Hamburgu završio je verbalnim prepucavanjem nobelovca i novinara. Grass je poznat po tome da je bez dlake na jeziku, a takav je bio i kad je okupljenim novinarima poručio da se počnu više baviti sadržajima, a manje senzacionalnim naslovima.
'K od vas zanimljivo ima prednost nad relevantnim', glasi jedna od središnjih tačaka Grassove kritike. Novinari se ne usredotočuju dovoljno na ono što je bitno, dakle na suštinu, već troše reči, rečenice, cele odlomke kako bi pisali o, recimo, cipelama koje neko nosi i bavili se pitanjem odgovaraju li one uz njegove hlače. 'To je svakodnevna praksa u nemačkom novinarstvu', uveren je Grass, upozoravajući podignutim kažiprstom: 'Takvo novinarstvo razvučeno je i opterećeno senzacijama.'
Grass je konstatovao i da su naslovi važniji od pravih analitičkih tekstova, koji bi se trebali baviti temama poput klimatskih promena, reforme Bundeswehra ili moći kojom raspolažu farmaceutski koncerni i lobisti. Takve novinare Günter Grass, kako kaže, nikako ne voli, te bi im zabranio pristup Bundestagu, nemačkom parlamentu.
G rassova kritika tu ne prestaje. Dnevnim novinama prebacuje 'žutilo' optužujući ih da sve više poprimaju osobine tabloida. Mladim novinarima ukazuje da su nedovoljno neovisni i da neguju izvesni 'činovnički kult razmišljanja'. Naravno, pripadnici mlađe generacija novinara koji su bili prisutni na predavanju nisu s preteranim oduševljenjem reagirali na reči starog pisca .
G unter Grass smatra da ima mnogo nepravilnosti na koje novinari moraju upozoravati. Demokracija, čiji je značaj njegova generacija godinama i mukotrpno spoznavala, ugrožena je neukrotivim kapitalizmom, moći banaka i rastućim dugovima.Autor 'Limenog bubnja' smatra da su, s obzirom na njihovu moć, političari previše brzo odustali od tržišnog gospodarstva zasnovanog na socijalnim principima. Rezultat toga su i sve primjetljivije i dublje klasne razlike. Rezultat svega je 'da građani okreću leđa demokraciji'. A krivnju za sve, po rečima Grassa, snose i novinari, koji nisu dovoljno kritički nastrojeni, ne postavljaju potrebna pitanja i  u svojim tekstovima ne idu dovoljno duboko. Dodao je i da ovim govorom ne želi izazvati revoluciju, ali da želi postaviti pitanje opravdanosti sistema.
O kupljeni novinari nisu sedeli bez reakcije. Jedan od prisutnih novinara dobacio je ironično slavnom književniku da mu je glas prelep, kao stvoren za pričanje 'priča za laku noć'. Novinar nikako ne može prihvatiti odgovornost 'za pad ili eroziju demokracije', kako je sugerirao Grass. No slavni književnik se nije dao omesti u svojoj kritici, pa se zapitao sledeće: 'Jesam li preterao? Ako jesam, onda nisam dovoljno!' Ističe da je spomenuo samo neke od slabosti u društvu, neke od stvari, koje novinari previđaju. Imao bi on još štošta toga reći, na primeri o moći medijskih koncerna ili dosadnih televizijskih programa poput talk šou, ali ipak odustaje. Jedan stariji novinar se onda javio te zaključio raspravu rečenicom: 'Govorili ste o onome što nam leži na duši,godspodine Grass.

                    

                                                           ARHIVA -KNJIŽEVNOST  

Нема коментара:

Постави коментар