недеља, 2. април 2017.

Zaštita ličnih podataka

               

Ako nemate dubok džep i niste spremni da izdvojite  blizo 20 000 dolara za pametni telefon Solarin, koji osigurava potpunu privatnost kod bilo koje vrste komunikacije, moraćete da se potrudite da osigurate lične podatke na vašim mobilnim telefonima.
Usput Solarin je pametni telefon izraelske kompanije Sirin Labs, koja smelo tvrdi kako je reč o najsigurnijem pametnom telefonu na svetu.

                    Password managerCyber stručnjak Kevin Mitnick, autor knjige “Umetnost nevidljivosti,” objašnjava kako se najbolje i najefikasnije zaštititi, a da pritom ne morate stavljati ultrakomplikovane šifre koje ne možete zapamtiti. Zapravo, u ovom slučaju ne trebate ni pamtiti sve svoje šifre, piše Business Insider.
“Mnogo me ljudi pita kako izabrati dobru šifru”, kaže Mitnick. Njegovo rešenje je korištenje Password managera, odnosno softvera za upravljanje lozinkama. To su na primer Last pass i Password. Pristupite mu i on besplatno upravlja svim vašim lozinkama


Ne morate zapamtiti šifru

Što bi to točno značilo? Znači da kad idete na neku stranicu gde morate upisati lozinku svaki put kad se logirate, npr. u Gmail, Passsword manager automatski generira vrlo sigurnu lozinku za vas. I svaki put kad idete na neku stranicu on će uvek izabrati neku šifru za vas. To su nepovezane reči, slova, simboli, no nije ni bitno da znate jer šifru ne morate pamtiti, ni upisivati.

Password manager to radi za vas. I stoga je hakerima jako teško ući u trag vašim lozinkama. No, kako zaštititi pristup Password manageru? Tako što imate jedinstvenu šifru koja otključava sve. Radi se o dužoj lozinki, između 20 i 25 znakova. Najbolje će biti da izaberete stih neke pesme, frazu, bilo šta što ćete lako zapamtiti. I to je zapravo sve što trebate znati, a osiguraćete najveći stepen sigurnosti na internetu.

besplatan download  OVDE ( LastPass 4.0 ; 1U Password Manager )


                           BiocodedDokumenti koji su otkrili programe nadgledanja američke obaveštajne službe (CIA) pokazuju da CIA agenti moraju dobrano da se potrude da hakuju podatke zaštićene na ovaj način.

U većini slučaja primorani su da lično provaljuju u zaštićene sisteme, što je izrazito opasno. "Živimo u svetu gde se dokazalo kako američka vlada nadgleda vaše podatke, ali ne mogu previše da učine protiv enkriptovanih sistema", rekao je Nikolas Viver, koji predaje "Sigurnost mrežnih sistema" na Univerzitetu u Kaliforniji.

"Moraju ciljano i lično da pristupe potencijalnim metama, što je rizično, previše košta, i radi se samo u ekstremnim slučajevima. S obzirom na to da čak i CIA nema dovoljno resursa da na taj način ugrozi građanske slobode, većina bi to trebalo da iskoristi", zaključio je.


Prošlo je četiri godine od kada je Edvard Snouden otkrio detalje američkog programa prisluškivanja i nadgledanja, a od tada su komunikacione tehnologije započele rad na povišenoj sigurnosti, odnosno boljoj enkripciji imejlova, i aplikacija, međutim one i dalje ne koriste pun potencijal pomenute enkripcije.

Špijunske organizacije su ranije mogle da hakuju servere WhatsApp-a i sličnih servisa bez poteškoća, ali otkada je uvedena takozvana "end to end" enkripcija taj je poduhvat znatno teži, ali ipak nije nemoguć, te je iz tog razloga možda bolje još više unaprediti moć zaštite ili pronaći alternativu u drugim aplikacijama.


______________________________________________

End to end enkripcija

- ne može se videti  sadržaj poruka, samo ko šalje poruku kome i kada. Firme ( npr. Facebook- WhatsAppa, zadržavaju pravo da zapišu te podatke (metapodatake).  Prema potrebi mogu ih dati  sigurnosnim službama ili vladama na uvid. Dakle, nema potpune tajnosti, ali se osigurava privatnost. 

_____________________________________________ 

Koja je trenutno najsigurnija aplikacija dostupna svakom korisniku mobilnog telefona?”

Prema najnovijim istraživanjima, aplikacija koja vam može pružiti maksimalnu zaštitu tokom komunikacije preko vaših mobilnih telefona je Biocoded aplikacija. Potražnja za nekom aplikacijom koja će pružiti sigurnost i slobodu prilikom komunikacije je završena, jer su stručnjaci iz ove firme uspeli da naprave najveću moguću zaštitu vaših podataka.

Biocoded je aplikacija koja vam omogućava trenutno najviši mogući stupanj zaštite tokom komunikacije. Ova aplikacija poseduje dvostruki zaštitni protokol koji vam omogućava potpuno bezbednu komunikaciju. Biocoded aplikacija je proverena I odobrena od strane nezavisnih bezbednosnih agencija. Dok koristite ovu aplikaciju vaše poruke i pozivi su enkriptovani, a najzanimljivija opcija u okviru Biocoded aplikacije su kriptovan “group chat” i vremenski ograničene samo-uništavajuće poruke. Praktično svi podaci koje pošaljete ili razmenite u okviru ove aplikacije su potpuno zaštićeni i niko im ne može pristupiti čak iako vam ukradu telefon ako imate podatke zaključane unutar ove aplikacije.

Edvard Snouden je preporučio Signal, kao aplikaciju koja nudi najveći stepen sigurnosti podataka. Međutim, pojavom Biocoded aplikacije, Signal je je dobio realnu konkurenciju i možda čak izgubio vodeću poziciju, jer Biocoded štiti vaše podatke bolje čak i od Signal aplikacije, što potvrđuje i činjenica da je sigurnostne sile nekih zemalja koriste za internu komunikaciju. Na taj način svaki korisnik ove aplikacije praktično ima najvišu moguću zaštitu podataka na svom telefonu I u komunikaciji preko interneta.

Pomenuti Biocoded, koji većina stručnjaka preporučuje konstantno unapređuje svoje potencijale. Naime, danas je izrazito pristupačan, a na CeBit-u 2017 (20. 04 do 25. 03) pokazaće i najnovije mogućnosti ove aplikacije.

Aplikacija je dostupna na svim mobilnim uređajima (Android, iOS i Windows), a više informacija možete pogledati OVDE

izvor

2 коментара:

  1. Ma daj, sta je nama 20 hiljadarki.
    Z.

    ОдговориИзбриши
  2. Izgleda moćno, što jest, jest, ipak, nikada ne bih dala toliku lovu pa makar ležala na parama (ili se varam).

    ОдговориИзбриши