понедељак, 20. мај 2013.

Šta je uzrok srčanim oboljenima ?

doktor medicine Dwight Lundell:
(Prevod s engleskog: Anita Šupe)


Mi lečnici, uz svo naše obrazovanje, praksu, znanje i autoritet, često posedujemo popriličan ego radi kojeg vrlo teško priznajemo da smo pogrešili. Dakle, evo: otvoreno priznajem da sam grešio. Kao kardio hirurg s 25 godina radnog iskustva, nakon što sam obavio preko 5 000 operacija na otvorenom srcu, došlo je vreme da ispravim ono što je krivo s medicinskim i naučnim činjenicama.
Dugi niz godina radio sam s drugim istaknutim lekarima, tzv. opinion makerima – kreatorima javnog mišljenja. Bombardovani naučnom literaturom, kontinuirano pohađajući obrazovne seminare, mi kreatori javnog mišljenja insistirali smo na tvrdnji da srčane bolesti nastaju zbog povišenog holesterola u krvi.

Jedina prihvaćena terapija bila je prepisivanje lekova za snižavanje kolesterola i dijeta sa jako ograničenim unosom masnoće. Potonje bi naravno snizilo kolesterol kao i same srčane bolesti. Odstupanja od ovih preporuka smatrana su herezom i zloupotrebom.
Ali ovo ne funkcioniše!
Ove se preporuke ne mogu više ni znaučno a ni moralno opravdati. Otkriće od pre nekoliko godina, da je pravi uzrok srčanih bolesti upala u arterijama polako dovodi do smene paradigmi u načinu tretiranja srčanih i drugih hroničnih bolesti.

Davno uspostavljene prehrambene preporuke dovele su do epidemije pretilosti i dijabetesa, koji su po smrtnosti, ljudskoj patnji i materijalnom trošku nadmašili svaku drugu pošast u istoriji čovečanstva.

Uprkos činjenici da 25% stanovništva uzima skupe lekove za snižavanje holesterola i uprkos činjenici da smo smanjili unos masnoće u našoj prehrani, ipak će ove godine od srčanih bolesti umreti više Amerikanaca nego ikada pre.

Statistika iz American Heart Associationspokazuje da 75 miliona Amerikanaca trenutno pati od srčanih bolesti, 20 miliona boluje od dijabetesa i 57 miliona ima pred-dijabetes. Ovi poremećaji svake godine pogađaju sve mlađe osobe, u sve većem broju.
Jednostavno rečeno, bez upalnog procesa prisutnog u telu, ne postoji način da se kolesterol nakupi u stenkama krvnih žila i da prouzrokuje srčane bolesti i moždani udar. Bez upalnog procesa, holesterol bi slobodno cirkulisao po celom telu onako kako je to priroda odredila. Upala je ta koja uzrokuje da holestrol ostane zarobljen u krvnim žilama.

Upala nije ništa komplikovano–to je jednostavno prirodna obrana našeg tela protiv napadača kao što su bakterije, toksini ili virusi. Ciklus (proces) upale savršen je način kako se naše telo štiti od ovih bakterijskih i virusnih napadača. Međutim, ako hronično izlažemo telo ozledama od toksina ili od hrane za koju naše telo nije stvoreno da je prerađuje, tada nastaje stanje hronične upale. Hronična upala (inflamacija) je isto toliko štetna, koliko je akutna (trenutna) upala korisna.

Koja bi se promišljena osoba dobrovoljno izlagala hrani ili drugim tvarima za koje se zna da uzrokuju ozlede u telu? Pa, pušači možda, ali oni to barem rade namerno i svesno.Mi ostali jednostavno sledimo službeno preporučenu prehranu koja je siromašna zasićenim mastima ali bogata višestruko nezasićenim mastima i ugljikohidratima, bez da znamo da time uzrokujemo opetovane ozlede na našim krvnim žilama. Ove ponovljene ozlede uzrokuju hroničnu upalu koja dovodi do srčanih bolesti, moždanog udara, dijabetesa i pretilosti.

Dopustite da ponovim: ozlede i upale u našim krvnim žilama uzrokovane su prehranom s premalo masnoće koja se preporučuje od vodećih medicinskih krugova. 

Koji su najveći krivci za hronične upale?
Vrlo jednostavno, to je preterana upotreba visoko prerađenih ugljikohidrata (šećer, brašno i svi proizvodi napravljeni od njih)kao i preterana upotreba biljnih ulja bogatih omegom 6, kao što su sojino, kukuruzno i suncokretovo ulje koji se nalaze u velikom broju industrijskih prerađevina.
Izdvojite trenutak i vizualizirajte da opetovano trljate četkom po mekanoj koži dok ne postane crvena i skoro prokrvari. Zamislite da ovo radite nekoliko puta na dan, svaki dan, pet godina. Ako biste mogli podneti ovo bolno četkanje, imali biste krvavo, otečeno, inficirano područje koje postaje sve gore sa svakim ponavljanjem ozlede. Ovako otprilike izgleda upalni proces koji se možda događa u vašem telu – upravo sada.

Bez obzira gde se upalni poces događa –unutra ili izvana – potpuno je isto. Ja sam zagledao unutar hiljada i hiljada arterija. Bolesne arterije izgledaju kao da je neko uzeo četku i strugao po njihovim stenkama. Nekoliko puta dnevno, svaki dan, hrana koju jedemo stvara male ozlede koje se pretvaraju u veće ozlede i uzrokuju da telo konstantno odgovara upalnim procesom.

Dok uživamo u okusu slatkog peciva, naše telo alarmantno reaguje kao kad kakav napadač objavi rat. Hrana natrpana šećerom i ugljikohidratima, procesirana s omega 6 mastima radi produžene trajnosti, predstavlja okosnicu američke prehrane zadnjih 6 decenija. Ovakva hrana polako truje
sve.

Šećer, brašno i biljna ulja uzročnici su srčano-žilnih bolesti
Kako jedenje običnog slatkog peciva može stvoriti kaskadu upalnih procesa koji nas čine bolesnima?

Zamislite da prolijete sirup po tastaturi i imate predodžbu onoga što se događa unutar jedne stanice. Kad konzumiramo ugljikohidrate, šećer u krvi rapidno raste. Kao odgovor, gušterača izlučuje inzulin čija je primarna svrha poterati šećer u stanice gde se pohranjuje za energiju. Ali ako je stanica puna i ne treba glukozu (šećer), odbija taj ekstra šećer. Tada šećer u krvi opet raste proizvodeći još više inzulina koji glukozu (šećer) pretvara u mast.
 
Kakve ovo ima veze s upalom?
 
Šećer u krvi ima vrlo preciznu kontrolu. Suvišne molekule šećera vežu se za različite proteine koji oštećuju stenke krvnih žila. Ovo ponovljeno oštećenje na stenkama krvnih žila pokreće upalni proces. Kad pumpate svoj šećer u krvi do visokih nivoa nekoliko put na dan, to je kao da ste uzeli brusni papir i brusite unutrašnju stranu osetljivih krvnih žila.

Iako ovo ne možete videti, budite sigurni da je to tako. Ja sam to video kod preko 5000 pacijenata tokom 25 godina, kojima je svima bila zajednička – upala u arterijama.

Da se vratimo na slatko pecivo. Ova poslastica nevinog izgleda ne samo da sadrži šećer, već je pečena u jednom od brojnih omega 6 ulja kao što je sojino ulje. Čips i krumpirići natopljeni su sojinim uljem, sve industrijske prerađevine sadrže omega 6 ulja radi produžene trajnosti. Iako su omega 6 masnoće esencijalne – dio su svake stanične membrane i kontrolišu šta se događa unutar i izvan stanice – one moraju biti u ispravnom odnosu sa omega 3 masnoćama.
Ako se ovaj odnos poremeti prekomernim unošenjem omege 6, ćelijske membrane proizvode hemijske spojeve citokine, koji direktno uzrokuju upalu.
 Današnja američka prehrana proizvodi ekstremnu neravnotežu između ove dve masnoće. Odnos između omege omege 6 i omege 3 kreće se od 15:1 pa do 30:1 što dovodi do ogromne kolilčine citokina koji uzrokuju upale. U današnjim uslovima, odnos od 3:1 bi bio optimalan za zdravlje.
Da stvar bude još gora, prekomerna telesna težina koju nosite zbog konzumacije ovakve hrane, stvara preopterećene masne stanice koje izlučuju velike količine proinflamatornih hemikalija (koje izazivaju upale) koje još više pogoršavaju ozlede izazvane visokim šećerom u krvi. Proces započet slatkim pecivom u ustima pretvara se u začarani krug koji tokom vremena dovodi do srčanih bolesti, dijabetesa i konačno do Alzheimerove bolesti, kad se upalni proces nesmanjeno nastavlja u nedogled.

Ne možemo pobeći od činjenice da što više industrijski prerađene hrane konzumiramo, to više potičemo stvaranje upale, iz dana u dan. Ljudsko telo ne može preraditi, niti je dizajnirano da bi konzumiralo hranu nakrcanu šećerom i natopljenu u omega 6 ulja.

Postoji samo jedan način za suzbijanje ovih upalnih stanja, a to je povratak na hranu u svom izvornom obliku. Za izgradnju mišića, jedite više proteina. Birajte ugljikohidrate u obliku povrća i voća. Smanjite ili potpuno izbacite inflamatorna omega 6 ulja kao što su sojino, suncokretovo i kukuruzno ulje, kao i hranu koja ih sadrži.
Jedna kašika kukuruznog ulja sadrži 7,280 mg omege 6, jedna kašika sojinog ulja sadži 6,940 mg. Koristite umesto toga maslinovo ulje ili maslac pašnih životinja.
Životinjske masnoće sadrže manje od 20% omege 6 i verovatnost da mogu izazvati upale puno je manja nego sa navodno ”zdravim”višestruko nezasićenim mastima. Zaboravite ”nauku” koju vam decenijama utuvljuju u glavu. Naučni dokazi da zasićene masnoće uzrokuju srčane bolesti ne postoje. Naučni  dokazi da zasićene masnoće podižu holesterol također su vrlo slabi. A kako sada znamo da holesterol nije uzrok srčanih bolesti, zabrinutost oko zasićenih masnoća postaje sasvim apsurdna. Teorija o holesterolu dovela je do preporuka da se smanji unos masnoća što je dovelo do stvaranja upravo one hrane koja izaziva upalne procese. Službena je medicina napravila užasnu grešku kad je ljudima savetovala da izbegavaju zasićene masti i da umesto njih koriste višestruko nezasićena ulja.

Ono što možete učiniti je da birate celovitu hranu kakvu je servirala vaša baka, a ne onu kojoj se okrenula vaša mama kad su prodavaonice počele nuditi industrijske prerađevine. Izbacivanjem inflamatorne hrane i konzumacijom esencijalnih nutrijenata iz sveže neprerađene hrane, popravit ćete štetu koju ste godinama izazivali u svojim arterijama i celom telu.

Dr. Dwight Lundell bivši je šef i glavni hirurg Banner Heart bolnice u Mesi, Arizona. Imao je i privatnu praksu, Cardiac Care Center također u Mesi, Arizona. Nedavno je dr. Lundell napustio hirurgiju da bi se posvetio nutricionističkom lečenju srčanih bolesti. Osnivač je Healthy Humans koja populariše ljudsko zdravlje s naglaskom da se velikim kompanijama pomogne u promovisanju zdravlja. Također je i autor knjiga The Cure for Heart Disease i The Great Cholesterol Lie.

original na engleskom
Нема коментара:

Постави коментар