петак, 5. април 2013.

Offshore Leaks~ Svetska afera oko utaje poreza ~ ko hoće zemlju blagostanja dobije špekulante





   Osvanuli smo danas sa novom aferom o utaji poreza. Pišu novine, evropske, a bogami i svetske, da su u pitanju anonimni izvori. Kako se polemika raspiruje tako svaki čas pristižu nove informacije pa je zadnja delomično otkrila put anonimnosti.Anonimni izvori su informacije dostavili najpre Međunarodnom konzorcijumu istraživačkih novinara ICIJ
_________________________

DODATAK 6.APRIL SOROŠ 

 U finansijere CPI spada čitav niz američkih fondacija poput fondacija Ford ili Najt (Ford, Knight), a tu su i pojedinci poput milijardera Džordža Soroša koji je početkom 21. veka toj organizaciji poklonio milion dolara. CPI strogo vodi računa o tome kome poverava posao, pa tako član ICIJ može postati samo onaj ko je – pozvan. Reč je o predstavnicima najuticajnijih nacionalnih korporativnih medija. _________________________


 „Kao 500.000 Biblija“
 
      Prema objašnjenju medija koji su učestvovali u ovom postupku, te informacije su se nalazile na jednom jedinom računarskom čvrstom disku koji je organizaciji ICIJ uručen u Vašingtonu – pre 15 meseci. Na 260 gigabajta , kako pišu najbolje informisani mediji, nalazilo se dva i po miliona dokumenata koji svedoče o mahinacijama ukupno 130.000 osoba iz 170 zemalja sveta. Ukupan obim podataka je više od 160 puta veći nego što su dokumenti veleposlaničkih depeša koje je objavio WikiLeaks 2010. Kada bi svi ti dokumenti, bili odštampani, odgovaralo bi to količini od 500.000 Biblija. 
   
    ICIJ je potom uz pomoć 86 novinara iz 46 zemalja pokrenuo novinarsko istraživanje čiji rezultati su danas sinhrono prezentirani svetskoj javnosti kao „najveće curenje podataka u istoriji.“
      
Legalne institucije 

 Afera je još jedna potvrda suvislosti ogromnog državnog aparata. Medijski auditorij se pita zašto legalne institucije nemaju efikasne načine razotkrivanja utajivača poreza. Pitanje je i u kojoj se meri bave ovim poslom i kako. Kao građanin Evrope svedok sam, da ni najsitniji propust građanina ne ostaje neprimećen. Kako pojedinim slojevima uspeva da "sakriju" milionske svote i pored takve, drastične kontrole, koja ni u najtotalitarnijim društvima nije bila kao ova. Vrlo elegantno, rekao bi Einstein. Stalno ga spominjem ovih dana. Zaista, ako su zakoni kosmosa elegantni i jednostavni, zašto ne bi bio jednostavan put do utaje poreza. Istina je jednostavna. Naravno da se sve znalo, naravno da su se otkrivanjem kretanja novca u okviru offshore industrije - legalnim i ilegalnim - već godinama bavili ( dobro plaćeni ) državni istraživači i vlade širom sveta ( !!!!) Da bude još interesantnije, poznavaoci političkih dešavanja se sećaju da je G 20 u Londonu obećala " AKCIJU" , zapretila je sankcijama. Koliko se sećam rečeno je da završava era bankarskih tajnih poslova. Ono što svima njima nije uspelo ( !!!!!) dakle čitavoj jednoj birokratskoj, dobro plaćenoj mašineriji, uspelo je.... Kolika je snaga dobre organizacije i "volje "vidi se po svim podacima oko ovog medijskog projekta za koji tek treba da saznamo ime NARUČIOCA i izvršioce posla!!! 

 Forenzičari datoteka na delu 

 P re početka novinarskog istraživanja, stvar su najpre uzeli u ruke računarski forenzičari. Identifikovanje dupliranih dokumenata“, piše u Sueddeutshe Zeitung-u, ".....bio je samo jedan od problema za računarske stručnjake. Mnogi dokumenti su bili pohranjeni kao slike, na primer, kopije pasoša osnivača firmi koje se sastoje samo od poštanskih sandučića, ili pisma u kojima vlasnici firme izdaju naloge lažnim poslovođama, jer ona su najčešće bila odštampana, potpisana, a zatim skenirana da bi ponovo mogla da se prilažu u elektronsku poštu. (…) A zatim su svi podaci sortirani i evidentirani tako da program za pretragu može da u njima nalazi željena imena ili pojmove.“


U igri samo odabrani mediji 

 „Programeri su zatim napravili i programe po uzoru na one koje koriste ofšor-firme kako bi mogli da imitiraju registre tih firmi i tako odgovore na mnoga pitanja: ko je osnivač ovog ili onog trusta? Ko su partneri sa kojima komunicira? Da li je neki račun već poslat, i ako jeste, na koju adresu? Samo tako je bilo moguće dešifrovanje kompleksnih konstrukcija ofšor-firmi. Najveći deo računarskog posla su obavili specijalisti za obradu podataka Sebastijan Mondijal iz Nemačke, Metju Fouler iz Velike Britanije i Rigoberto Karvahal i Matju Karuana sa Kostarike. Kada je taj posao obavljen, ICIJ je odlučio da istraživanje razdeli na mnoge medijske kuće u čitavom svetu – jer inače tolika količina podataka ne bi mogla da se savlada.“ 

 U Nemačkoj su se aktivirali Sueddeutshe Zeitung, i NDR (javni servis Norddeutschland Rundfunk) , u Švajcarskoj Sonntagzeitung, u Francuskoj Le Monde , u Velikoj Britaniji – Guardian, BBC, u SAD-u  – Washington Post , ICIJ je koordinisao rad svih – iz Vašingtona.“

  
TRIKOVI BOGATIH

 Ovo je tek početak objavljivanja podataka o utajivačima poreza.


      Već je u sutrašnje izdanju Sueddeutshe Zeitung-a, za 5. april , koji je upravo izašao, objavljen tekst o nemačkim bankama koje su pomagale offshore delatnost. 

      Ispostavilo se da je najveća nemačka financijska institucija jako aktivna u poreskimih utočištima: ona je osnovala više od 300 trustova i finansijskih firmi kroz svoje podružnice u Singapuru, pokazuju offshore podaci koji su iscureli. Financijski stručnjaci upozoravaju da se poreska utočišta često koriste za ilegalne svrhe ( baš me čudi!! ) Banka se, naravno, brani protiv kritike.
 
Struktura bogatih
od grčkog seljaka do 

 Kako navodi Guardian među imenima za koja se veruje da su utajili porez su strahovito raznoliki slojevi od grčkog seljaka srednje klase do kriminalaca; američki zubari, finansijski magnati, političari, porodice diktatora, umetnici, pojedini biznis krugovi ( dijamanstki lobi Antwerpena ) trgovci oružjem, financijski špekulanti, banke pa čak i firme koje su služile kao paravan za iranski nuklearni program.
Dokumenti pokazuju koji se sve tajni putevi koriste kako bi se veliko bogatstvo sakrilo u inostranstvu da bi se izbeglo plaćanje poreza u zemlji u kojoj se živi .
Tragovi vode do tzv. poreznih oaza.

      Ova istraga razotkriva tajnu offshore sistema i otkriva tajne sveta poreznih oaza,“ rekao je Gerard Ryle, direktor Međunarodnog konzorcija za istraživačko novinarstvo (ICIJ) koji je rukovodio procenom dobijenih podataka. On kaže da je doduše bilo poznato koliko je offshore industrija nepristupačna. „No ipak nas je iznenadilo koliko je velika i rasprostranjena,“izjavio je on.


Skriveno između 21 i 32 biliona dolara
 
Masovnim kretanjima novca u okviru offshore industrije - legalnim i ilegalnim - bave se istraživači i vlade širom sveta već godinama. Prema jednom istraživanju, u 2012. godini je u poreznim oazama skriveno između 21 i 32 biliona dolara. Najnovije otkriće bi, smatraju posmatrači, moglo pomoći da se ovaj sistem sruši. ICIJ navodi da su u sve upleteni i najveći svetski financijski koncerni, poput Deutsche Bank, UBS-a ili firme kćeri Credit-Suisse Clariden.
 
Dokumenti obuhvataju vremensko razdoblje iz proteklih skoro 30 godina. Sadrže činjenice, podatke o transferu novca, informacije o osnivanju fiktivnih tvrtki i informacije o povezanosti koncerna i pojedinaca.
 
„Tako nešto još nikada nisam video,“ izjavio je stručnjak za pitanja poreza Arthur Cockfield za kanadski CBC. Reč je dakle o najvećem curenju informacija u istoriji koji bi mogao da rasvetli mračne poslove oko utaje poreza, ilegalnih poslova, pranja novca, korupcije. Najaktivnija zona su Britanski Devičanski Otoci.
 
BANKE
 
    U Nemačkoj je buknula polemika u kojoj se traži da se uvedu oštrije kazne za financijske institucije koje su učestvovale u ovim prevarama. Interesantno je da banka odbija da prizna bilo šta, dok se istovreeno na njenoj internetskoj stranici dboffshore.com reklamira agresivno reklamiraju njihove offshore usluge. reklama preporučuje porezni raj Mauricijus koji će pružiti "poresko neutralan okoliš." Da trgovina na otoku ide dobro govori o broj bzaposlenih u lokalnoj podružnici. U poslednjih nekoliko godina, broj zaposlenih je porastao od pet do više od 200.
 
Banke su bitne partneri za offshore klijente. Bez njih, kotači međunarodne poreske industrije ne mogu se pokrenuti..Posebno su u tome od značaja velike banke koje su svetski umrežene. Osim Deutsche Bank spominju se američki bankovni giganti JP Morgan, švajcarski UBS i gotovo sve velike poznate financijske institucije.
 
Branioci offshore područja se brane pogodnošču pravnih sistema koji omogućavaju preduzetnicima da prošire svoje investicije i da posluju u okruženju koje potiče poduzetništvo. The Guardian primećuje, međutim, da off-shore podaci pokazuju da se izbegavanje poreza opterećuje obične građane.To takođe vodi poremećaju cele ekonomija zemlje. Grčka je najočitiji primer pogođen ekonomskim problemima između ostalog i zbog utaje poreza kroz off-shore firme a Kipar najsvežiji.

 
REAKCIJE 

      Evropska komisija je odmah izdala saopštenje kojim je osudila utaju poreza i najavila da će se boriti protiv pojedinaca, kompanija pa i trećih zemalja, to je juče izjavio Olivje Baji. Baji je podsetio da je Evropska komisija 6. decembra 2012. ( kako se svi brzopotezno peru!!!) dala predloge o 30 mera borbe protiv utaje poreza, koje treba sprečiti da Unija gubi najmanje trilion eura godišnje. Baji je rekao da Bruxelles želi nagovoriti članice Unije da naprave "crni popis" država koje ne poštuju evropska pravila plaćanja poreza. Bravo, idemo dalje sa crnim spiskovima . Zašto se Unija ne seti da smanji birokratski aparat? Najbolje bi bilo naravno da ga ukine.
 
      Šta sve nećemo čuti, vape komentatori po svim medijima. Sve je to od 2008 pa na ovamo. Ljudi odjednom spominju etiku pojedinaca, moral, puna su usta BOGATIH, kapitalizma svega samo ne POVAMPIRENE DRŽAVE, birokratije, totalitarizma u koji se debelo zagazilo, o socijalizmu čije su ovo posledice. Za nekoliko sati svet se nadigao na noge. Kad krv lipti, godinama i još uvek, na sve strane nikada se nije u jednom danu salilo toliko medijske buke. Ne pitam se kako, zašto. E moj mali čoveče, što bi rekao Wilhelm Reich. Bojim te se mali čoveče. Bolje da se vratim Einsteinu i elegantnom kosmosu, pogledam u nebo, zvezde i odem na spavanje. Sve je bilo ovako od kako je sveta i veka i, biće dok je čoveka. Meni valja provesti ostatak svog malog života kao i do sada, pošteno i po mogućnosti u miru i tišini, ako Bog da.

 



                                                                   

                                          Rajske poreske zone deo tržišne utakmice (Offshore leaks 2)
 
 

15 коментара:

Анониман је рекао...

I mene intereuje ko i zašto!

Geslo svakog mudrog privatnika je da prođe što jeftinije.Autsorsing je logična posledica globalne ekonomije,a sa njim i offshore zone. Sve što nemaš u matičnoj zemlji imas izvan nje. Nije reč o idealnim već ekonomsko opravdanim pravnim uslovima koji bi trebali da važe u svakoj zemlji.Osnivanje maksimalno pojednostavljeno,sa minimalnim taksama,sve obaviš u nekoliko dana,potreban ti je minimalan kapital,bankovni račun nije vezan uz offshore-lokaciju,poslovanje obavljaš int.Ljudi se prirodno sele van granica sopstvene države kad god su uslovi bolji.
Offshore je problem isključivo kada zone otvore vrata drugim mogućnostima,pranju novca, kriminalu.Toga ima i u svakoj zemlji koliko hoćeš.
Zato i mene interesuje ko je smislio ovaj cirkus i zašto.
Peđa

Анониман је рекао...

Mene brine talas hakerskih napada na banke zbog kojih me boli glava.
Ima li kakvih novosti kod tebe
Z.

Анониман је рекао...

Verujem u teoriju da su Egipćani poštovali radnike na piramidama i hranili ih kvalitetnom ribom i hlebom za razliku od ovih današnjih koji robove ubijaju MMFom, svetskom bankom, birokratijom iz Brussel-a, bespilotnim. Offshore je najmanje zlo!
XXX

Анониман је рекао...

"Vidim na stotine ljudi dnevno
koji su sasvim odustali.
Na sve strane vidim one koji ne žude ni za čim,
osim hranom, krovom, i odećom,
usresređeni samo na to,
bez snova.
Oni ne osećaju užas što ne vole
ili što nisu voljeni."

Bukovski s preporukom pesnika u prolazu

L2 је рекао...

Primite moje izvinjenje,non stop sam u gužvama.Hvala na komentarima javljam se kada stignem.
Za sada samo od mog omiljenog Lao Ce(Dao De Đing)
Sve i da se čitav svet okrene dobrom,
rđavom neće sagledati kraja.


L2 је рекао...

konačno sam našla podatke o "anonimnom" izvoru.Staviću ih u tekst pa pročitaj.

Анониман је рекао...

Znao sam, Soroš!
Zato si besna, hehe...
Peđa

Анониман је рекао...

Pa dobro Li,nesto sam te pitao.
Da nismo u istoj guzvi,hehe...
Sta nam rade.
Hajde zvrcni ako imas kakvu vest,mediji cute.
Z.

L2 је рекао...

Nos mi je u medijima,pratim iz sata u sat, haha...
Kod mene,i okolini,znaš kojoj je jako uzbudljivo.Svi su se nadigli.Kod mene su dve banke ( nažalost i moja)u centru dešavanja.Pazi,spašene od države, haha..Otkriveno preko 300 fil. Neke su povezane sa porno ind. Ne mogu da verujem!!!
Iz Belgije javljaju oko blizo 800 fil.Pazi neki parlamentarci su štedeli tamo( od plata iz budžeta) dok narod ne može da diše od poreza i štednje po njihovoj preporuci.Da nije tužno bilo bi za smeh.

Jednu od prozvanih banaka su opelješili hakeri do dna.Šta misliš jesu li, ili...Ne, ne nemam reči. Mrzi me da zaokružim sistem i sve potanko nabacim u jednom postu.Orvel je mala maca, Makijaveli je upotrebio predivnu reč, SELO. Šta drugo reći kada baronica Ketrin Ešto, za koju niko u Britaniji nije čuo dok je " neko" nije namestio u Evropske institucije, odlučuje o sudbini jedne zemlje. Pazi jedna jedina osoba.
Naravno da nije tako. Još je gore. Ona figurira a odlučuje Amerika.Jao preterala sam,odoh.
Previše je paralelnih akcija.Ne mogu da ti pišem o svim, zvrcnuću ti večeras iza 10,00.

Анониман је рекао...

Biću i ja na vezi oko čekaj, vaših 01,30.
Debela budi budna.
peđa

Анониман је рекао...

Hoće li meni neko da objasni šta se dešava? Ni jednog slovca u našim medijima!!!
radoznali pesnik

L2 је рекао...

Izvini pesniče,kao što vidiš gužva je na sve strane.Svi su nešto požurili,pa i ja.
Pišem blogove takvom brzinom,ne čitam šta sam napisala i nemam pojma šta sam propustila( o gramatičkim greškama da ne pričam).
Javi šta ti nije jasno pa da odgovorim,ovako zaista nemam pojma.
Pozdravljam

Анониман је рекао...

Offshore zone su bile legalne!!Šta se promenilo?
pesnik

L2 је рекао...

Evo napisala sam još jedan post o tome pa ako ti se da čitaj.
Ako ti i dalje nije jasno,objasniću koliko ja mogu, to jest koliko znam.

Анониман је рекао...

Hvala!
pesnik u prolazu

Постави коментар