петак, 9. децембар 2011.

RQ-170–Iranci pokazali zverku



fca4f5df-716d-48da-8015-58115b44dcac_Full
RQ-170_Sentinel_stealth_unmanned_aerial_vehicle_(UAV)_United_States_Navy_United_States_Air_Force

Šta treba dodati vestima i samom snimku.  Sati i sati  mukotrpnog istraživanja  eksperata, milijarde američkih dolara,sve to je  otišlo u ruke Iranaca. Za Amere ogroman gubitak, za Iran neprocenjiv dobitak

 

verwijs[3]   Fox news Official Confirms Authenticity of Iranian TV Images Showing Lost U.S. Drone

 verwijs[5]   BBC news    Iran shows film of captured US drone







Reakcije (objašnjenja)  Amerikanaca  o padu letelice.:

1.Nisu ni potvrdili ni negirali da su izgubili letelicu
2.Potvrdili gubitak letelice ali nije izgubljena iznad Irana,nego je letela u Afgan. i kontrolor je  izgubio kontrolu i to par dana pre. (takodje nisu potvrdili o kojoj letelici je reč).
3.Potvrda da se radi o RQ-170. Letelica je izgubljena kada je kontrolor izgubio kontrolu u Afga. i to par dana pre.
4.Letelica je bila u misiji CIA-e i pala je u Iranu i verovatno je skoro neoštećena. Opet ni reči o prizemljenju . 
5.Letelica je bila u misiji CIA-e. Kada je pala tražena je pomoću satelita . Nakon što je pronađena   razmatrano je  da li područje treba bombardovati ili poslati spec.jedinice .  Odustalo se od oba predloga.

A U.S. satellite quickly pinpointed the downed drone, which apparently sustained significant damage, the senior official said.
Another U.S. official confirmed that when the drone crashed, the United States briefly considered all potential options for retrieving the aircraft or bombing the wreckage, but those ideas were quickly discarded as impractical.
The officials have direct knowledge of the events, but spoke on the condition of anonymity due to the sensitive nature of the intelligence matters. CIA officials have declined to comment.


Amerikanci svo vreme  tvrde da je letelica imala 2 sistema zaštite.  Prvi je da u slučaju gubitka kontrole letelica uključuje auto pilota koji je programiran da se vrati u bazu odakle je poleteo,Drugi je okidač za samo uništenje. Niko nezna zašto se ništa od ovog nije desilo.

UZROCI PADA

N i vojni specijalisti  nisu sigurni  šta je  prava istina.  Da li je u pitanju bio mehanički kvar  ili ciber akcija Irana. Nagađanja je bezbroj i svi su jednodušni u oceni da su (ako su) Iranci obavili vrstan posao.   I u slučaju kvara na letelici razmišljanja idu u ciber pravcu Iračana, ukoliko zaista nije posredi  hardverski ili softverski kvar na koji Iranci nisu imali uticaj. Na koji način je Iran uspeo u tom slučaju, ostaje tajna. 
Evo jednog opisa mogućeg sleda događaja :
Expert  TheTelegraph  pretpostavlja da nije moguće probiti enkripciju na sistemu kontrole na RQ-170 jer bi za to trebao super kompjuter velike brzine (koje Iranci proizvode )ali vrlo je moguće ometati letelicu pomoću neke vrste mikrovalova.  U  tom slućaju letelica bi izgubila svaku kontrolu sa komandom i ako bi se dovoljno dugo ometala nasumićno bi letela dok nebi ostala bez goriva i pala,ali u tom slučaju bi Iranci morali znati tačno gde i kad će letelica biti . Tad bi je trebalo  detektovati.   Sistem koji je sposoban ovo izvesti bi po njemu bio  sistem AVTOBAZA.
.

 “ However - there is another possible way to down a high flying UAV like the RQ-170 and it doesn't require hacking or jets, bullets or bombs. What it does require is some advanced technical ability and a unique weapon - something Russia is known to have in it's arsenal. The Russians are geniuses at building jammers.
Once you know it's up - you clear the airspace and pump the airwaves so full of radiated microwave power the UAV can't hear - goes dumb - or the microwaves overload and burn out the autonomous brain - causing the UAV to wander aimlessly, eventually running out of fuel and crashing in Iran.”


 KINESKI IZVORI


160003_50896144_h


P o kineskim izvorima  u vreme kada je RQ-170 pala Iranci su održavali vežbu u kojoj su simulirali obaranje STELTH UAV/UCAV .
Na snimku se vidi da je korištenasofre-mahi letelica kao potencijalna meta.


 

 

JOŠ PO KOJA ZANIMLJIVOST:

 

Da li  je sve ovo  već neka vrsta rata između Irana i Amerike :

utorak - 6. 12. 2011. -

London Telegraph 
Iranski vođa Ayatollah Ali Khamenei stavio je svoju Revolucionarnu Gardu u ratni stepen  vojne pripravnosti zbog straha od napada Zapada i Izraela na njihova nuklearna postrojenja.

ponedjeljak - 5.12. -

Debkafile
objavila informaciju  o povećanju indicija kako je Bliski Istok spreman na rat, na osnovu  najava da će Iran biti napadnut između polovice decembra  2011. i polovine –januara 2012. Poslušavši lidera, general Mohammed Ali Jaafari preduzima sve potrebne mere za zaštitu režima i podiže operativnu spremnost zemlje, koja uključuje i direktne i tajne napade. Naredio je da se arsenal raketa dugog dometa Shahab redistribuiraju na tajna mesta širom  zemlje na kojima bi bili sigurni od neprijateljskih napada, a mogli bi se koristiti za pokretanje odmazde nakon udara. Jedinice garde razbacane su na linije obrane od pre utvrđene opsežnim vojnim vežbama.

PAD Zveri dovodi do zaključaka da su Iranci u stanju kontrolisati bespilotne letelice  iz daljine /preko Afganistana/, navoditi ih preko granice i prizemliti u Iranu. - doznaje Debkafile preko vojnih izvora. Manja oštećenja na letelici mogu ukazati na naspretno sletanje Iranske cyber-posade. Izvor dalje navodi da otmica  ne predstavlja samo ogroman uspeh njihove tajne službe, već i pokazuje do kojeg su vojnog stupnja organizovani. Zapadni i Izraelski vojni planeri sada se boje da su Iranci penetrirali u samo srce njihove najtajnije obaveštajne i tehnološke infrastrukture. Ako su Iranci u stanju kontrolisati njihove bespilotne letelice  i prizemliti ih iz daljine, isto tako bi možda mogli preuzeti kontrolu nad sistemima aviona kojima upravljaju ljudi.
Ovaj strah još više povećava prisećanje na događaj iz Libanonskog rata 2006., kada je Izraelskom ratnom brod C-802 bio onesposobljen obrambeni radarski sistem . Iranski punktovi obalnih radara potpuno su im ugasuli te sisteme u Libanonskim vodama.



 INFORMACIJA O CIBER RATU OD PRE..
 
Otkud  virusi ????
7 oktobar 2011

Exclusive: Computer Virus Hits U.S. Drone Fleet

Predator-cockpit_s



                                                                vidi     prvi izveštaj

2 коментара:

Анониман је рекао...

Dobro jutro Li.
Video sam.Dobro obavljen posao.
Pedja

Анониман је рекао...

Nije li ovo smesna vest : @Viši zapovednik iranske elitne Revolucionarne garde izjavio je kako njegova zemlja neće vratiti SAD-u nadzor nad bespilotnom letelicom RQ-170 Sentinel....
A svet ocekivao vracanje..cirkus
Z.

Постави коментар