субота, 17. март 2012.

"Otrovna kapitalistička kultura"

 
article-0-0007080100000258-872_634x430
 

MASKE NA GLAVU

T ekst Greg Smith’a u The New York Times ..odjeknuo je kao bomba u poslovnim krugovima Wall Street’a i svetskim medijima. Ako je verovati medijima banci je dojučerašnji menadžer  naneo enormnu štetu ne samo u pogledu reputacije nego i konkretno. Goldman Sachs je od 2007 godine pod priličnim javnim pritiskom, i ne čudi da mnenje bivšeg službenika, koje bi trebalo biti sporedno, postane klijentima banke bitno.
R eč je zapravo o javno objavljenom otkazu u kojem pomenuti menadžer piše, između ostalog, o “otrovnoj i destruktivnoj” poslovnoj kulturi banke Goldman Sachs.  U evropskim medijima je ova “kapitalistička epizodica kapitalističke Amerike” bila  povod erupciji satiričnih “objava” otkaza. Sudeći po sadržajima evropski mediji su jedva dočekali ovako nešto da bi se odužili Amerima za njihov izvoz, tj.krizu. Po internetu takođe kolaju otkazna pisma, ovoga puta poznatim firmama, Googl-u, McDonalds’u i drugim američkim firmama..

“Kakva profesionalna kultura,  destrukcija, genocid, koji ljudi!! Neeeeeeeeeee, ne sada kada američka ekonomija zahvaljujući socijalistima i parama građana beleži prve uspehe i udara šamarčinu onima koji su posumnjali u kapitalizam i njegovu vitalnost .”

Greg Smith je inspirisao i  američke medije.


klikni na sliku

mailonline


Reuters je  napravio kompilacijski video sa scenama javnih otkaza najpoznatijih imena.
I Quit! Goldman Sachs and other famous resignations - Rough CutsTiranija i despotija svih boja i oblika


U principu je lepo je kada se svet smeje ovakvim situacijama.To znači da je društvo dovoljno jako da se otvoreno suoči ne samo sa manjim već i većim konfliktnim situacijama.
  
I Nemci misle da je njihovo društvo spremno da pogleda u oči svojoj “baštini“ i konačno  puštaju u promet filmove snimljene između 1933. i 1945. godine u Nemačkoj. Sveukupno ih je bilo negde oko 1.200. Nakon Drugog Svetskog rata, Saveznici su ih podelili u tri kategorije : većina je bila dopuštena za prikazivanje, neki samo u cenzurisanoj verziji, dok je treća skupina klasificirana kao "uslovno dozvoljeni filmovi”.Među filmovima su  na primer "Jud Süß“ kao i "Večiti Židov“, koji iako spadaju u red "klasika“ Hitlerove propagande,  većini Nemaca su danas nepoznati. Svima njima je naravno zajedničko širenje antisemitizma, uzdizanje rata, raspirivanje mržnje prema Židovima,Poljacima i Britancima.

Zašto spominjem Nemce, filmove i fašizam u vezi sa ovom “ kapitalističkom epizodom”? Podsetila me svetska scena pad morala, laži, povorke, "okupacije", detonacije, derneci, naci i svi politički butici. Rasizam, nacionalizam, fašizam se provlače gde god se okreneš. To me podseća na reči Hane Arent “da je ironično poigravanje sa ozbiljnim stvarima u stvari početak još ozbiljnije stvari,”  Nacizam u Nemačkoj je rođen  na pozorišnoj sceni sličnoj današnjoj,ako ne i goroj. Površno sam pogledala reakcije na tekst Greg Smith’a i namerno  izabrala satiričnu stranu cele situacije. Jer ona i jeste satirična, možda više tragikomična, te kao i svaki drugi medijski spektakl interesantan je više žutoj štampi nego ozbiljnim novinama i komentatorima. Na tekst se osvrćem  zbog pozorišnih dasaka na kojima se odvija, nikako zbog njega samog. Dakle, maske nam trebaju, samo treba znati zbog čega, gde i kada.

Obican_fasizam


Ž ivimo u vremenu agresivnog pohoda individualizma, lišenog  humanizma, morala, tiranije slobode bez granica. Interesantno je da se u ime slobode ona najviše okiva. A sloboda je oduvek značila jedno te isto, moral je bio i ostaće isto. Pohlepa, gramzivost, lopovluk, licemerstvo, dvoličnost su istoznačne osobine u bilo kom vremenu, u bilo kojoj vrsti državno-ekonomskog uređenja, isto su bile i biće  svakom pojedincu od morala. Ne priznati i ne rukovoditi se dokazanim /proverenim tradicijama uma i prakse, života, ne tretirati sav nemoral današnjeg društva, pa i pohlepu onim što jesu, znači biti slep za suštinu stvari ili ne-pripadati istinski progresivnoj liniji čovečanstva. Pitanje poštivanja  morala i slobode nije centralno stručno pitanje ekonomije, ali jeste njen deo. I po  odnosu prema moralu i slobodi razlikuju se zagovornici kapitalizma, a da ne govorimo da se po tome razlikuju efekti kapitalizma u praksi.
Gest menađera je, ponavljam, banku koštao nekoliko milijardi. Ako se uzme da je to i loša reklama za ubuduće, konačna cifra će biti veća. No, ništa to neće promeniti na stvari. Pretpostavljam da tekst mnogi i nisu stavili u pravi društveni kontekst. Za medije, pogotovo socijalističke, ovo je kašika u med. Verovatno se oblizuju nemajući pojma o čemu je reč. Naime, jezik koji koristi menađer liči, što bi rekao jedan bloger,
stilu tipičnog dresiranog intelektualca, koji kao papagaj ponavlja baš ono što su mu socijalisti provukli kroz uši.”

A li reči kao reči  u ovom slučaju su nebitne. I na tarabi piše svašta, kaže naš narod, pa to ipak ostaje samo taraba. Bitna je pozadina, realnost, stvarnost.
2335-1-banking-system-handbook

K orporativni kapitalizam  je izbacio menađere kao važne nosioce finansijskog kapitala,  koji su neretko čak i iznad samih vlasnika tog istog kapitala. OK. Možda ovaj menađer  radi kao kapitalista, a misli kao socijalista. Garantujem da je u pitanju nešto sasvim treće.
Ja lično ne shvatam one koji kritikuju , kao ni one koji brane kapitalizam   rigidnim apsolutnim kategorijama . Mislim da oni nanose veću štetu ekonomskoj misli i samom kapitalizmu.
Z bog nečeg važnijeg sam počela pisati ovaj post, zbog morala i slobode.Citiraću  “ponovo” dvojicu  vrsnih ekonomista  koji činjenicama podsećaju na značaj kulture i morala (nisu socijalistički, naprotiv):
“Kultura kapitalacije kulture i morala je kultura koja prihvata i slavi tiraniju i zlo.. Američki progresivci su obožavali Musolinija, a mnogi i Hitlera sve do rata. Dakle, to je put kojim vodi Milov slobodni duh, okrenut protiv civilizacije, i to nije put kojim vodi klasični liberalizam.”
Ja ostajem verna klasičnom liberalizmu, proverenoj tradiciji, moralu, iskrenosti, otvorenosti, poštenju, a ostali  neka plivaju ka totalitarizmu svih boja, fašizmu. Šteta što meni  drage intelektualne glave ne uspevaju da sagledaju ovu činjenicu.

12 коментара:

 1. Анониман18. март 2012. 15:46

  Izvrsno,javljam se uskoro.
  pozdrav
  Z.

  ОдговориИзбриши
 2. Анониман18. март 2012. 16:51

  Hoće li biti pesme, hoće li pevati ljudi u mračnim vremenima?
  Pevaće, kako da ne! Pevaće – o mračnim vremenima!
  Bertold Breht
  Brankica

  ОдговориИзбриши
 3. Анониман19. март 2012. 13:39

  Brankice,Brankice, gde si bila do sada?
  Mračna vremena su bila i biće,Brankice.Li nas malo plaši s vremena na vreme.
  Li,nemoj da uteruješ strah prijateljima i poštenom narodu!
  Peđa

  ОдговориИзбриши
 4. Анониман19. март 2012. 16:34

  kapitalizam, liberalizam, nacionalizam, fašizam, socijalizam, kulturalizam, strukturalizam, destruktivizam, itd. sve je to "preterizam", skoro je izjavila jedna pevaljka opisujući "kulturnu" scenu u Srbiji. nije ona preterala, htela je samo da bude ozbiljnije shvaćena.?!? možda je ovo izvan teme, a možda i nije.

  ОдговориИзбриши
 5. @anonimus
  Haha,baš si me nasmejao.Naravno da nije izvan teme.Mogu da pomislim kako će reagovati lingvisti na taj izraz.Neznam pevačicu,ne poznam kretanja na folk sceni pa ne mogu ništa reći.Niti bih to učinila i da je znam.
  A pojmovi kao pojmovi.Pogotovi sa dodatkom IZAM.


  @ Brankice,
  ne mogu da verujem. Ti svake prestupne, haha..Ne osvrći se na Peđu. Voli čovek žensko i na papiru,pa to ti je.Inače je dobar drugar.

  @Peđa,
  crni ne diraj mi drugarice.Sve se bojim da sam te prepala.A mogao bi da se malo zamisliš obzirom na svoje okruženje.
  Još jednom pozdrav svima,

  j u r i m !!!

  ОдговориИзбриши
 6. Анониман19. март 2012. 20:25

  Peda idi u "Brevik" i vidi koji je poslednji modni krik.
  pozdrav
  Z.

  ОдговориИзбриши
 7. Naš je Peđa evropski svitac.Pali se i gasi kako se njemu prohte, a ne kao oni drugi,nemam pojma gde ono ..haha..A ja smo i ti Z. usaglašeni,svetlucamo i cvrčimo u horu.
  Usput ne mora do butika u Nemačku.Može i na proputovanju u Zagreb.Pišu da je izbor svetski.Ova dva područja deluju sinhrono,kao cvrčci.Ne znam kako da to protumačimo.Nije po biološkim,a ni fizičkim zakonima.Ne smem dalje jer ću stići do politike i ekonomije i nadrljati.Nemate pojma kako, ali nema veze.

  ОдговориИзбриши
 8. Анониман20. март 2012. 01:48

  Njemačka vlada želi sve probleme s drugim vladama riješiti na miroljubiv i civiliziran način….,… Nijemci neće nikoga napadati i neće okupirati nikoga. Rekao je Adolf Hitler 01.01.1939
  Toliko o fašizmu.

  ОдговориИзбриши
 9. Анониман21. март 2012. 11:25

  Ko je gospodin Peđa?Gde je on bio do sada?
  Li,
  Znaš da ne volim da pišem a uživam da čitam.
  Brankica

  ОдговориИзбриши
 10. Анониман21. март 2012. 15:35

  Ko to mene proziva? Brankica!!!Gospodin je prijatelj koji je do sada bio Brankice, bio i bio i biće.

  @ " ...Nemci neće nikoga napadati".Pročitali smo da je Hitler bio uzor a Mein Kampf klasična literatura koju su čitali svetski progresivci.Ovi današnji su ga nadmašili.
  Peđa

  ОдговориИзбриши
 11. Peđo breeeeeeeee,
  opet si nestašan.Brineš me.To je znak da se nešto mulja iza brda.O kako bih volela da sednem u drugi avion i krenem za Vama.Propade susret!!!

  Ponavljamo se već u svojim komentarima.Postoje određene tendencije u društvenim događanjima gde određeni kulturni model koji neko stvori prihvataju najpre pojedini krugovi a onda se to širi dalje,i dalje,spušta se po slojevima.Nekog dotakne,nekog ne.Stvar kulturnog afiniteta.

  "Firera" sam pročitala.Napisala sam nedavno,neprijatelja moraš upoznati,haha..Naučili me fratri koje su komunisti driblali.Nije im pomoglo ni izučavanje marksizma.

  Ne treba trpati sve u isti koš i to razuman čovek ne čini.A "razumnih" na balvanima koliko hoćeš.Rogate se jedni protiv drugih.Rekao bi u pitanju je borba za opstanak, u pitanju su životi. U krajnjoj konsekvenci jesu.Dok vladaju biće da su "živi".Patologija uma,bolest političkih jarčeva, ili bikovi,kako hoćeš.Bez moći su ništa.

  Evo mi ispred nosa vest:"kod Betočine otvoren prvi pogon za reciklažu.. uz pomoć države..." ALA SMO BOGATI pa delimo pare.Ma da deli,deli,to je recept ekonomije,a ne zaradi sam. Niko ne haje za ekonomski program,mislim vađenja iz sr..Sve čisti etatistički koncepti.Kao da su bre jedna partija.Koja obećanja,auuuu.Fabrike automobila, kristali,rude i tako to.Raj.Tako će da bude sve do izbora. A onda će štampati pare,pozajmljivati..ma.

  Evo i Palestinci konačno dali izjavu da ne priznaju teroriste koji se u njihovo ime bave kriminalom,nekako tako. Prvo masu podojiš mlekom pa posle izvesnog vremena primetiš da je masa musava.Pa musava je jer i dalje pije mleko.Nisu ih odbili od si..na vreme,sa oproštenjem.Nema masa pojma da postoji i nešto drugo osim te hrane.

  Peđo verni druže odoh ja na spavanciju.

  ОдговориИзбриши