четвртак, 13. септембар 2012.

Eurofili, probudite se, neće ići tako lako


oops


Holandija je izabrala , Evrofili kažu i Evropa je izabrala  a populizam se već koji put vratio unazad. Ništa od levice, makar je PVDA skočila na vrh.
Rezultati su vrlo ubedljivi i po sebi kazuju sve. Da bi se bolje shvatio ovakav izbor  ipak treba ukazati na neke činjenice.


1. Izbori su se vidljivo kretali oko tri ključne teme:  zdravstvo, tržište nekretninama i obrazovanje. To su bili najvažniji sadržaji kandidata u predizbornim kampanjama.  Uprkos činjenici da Holandija daje tolike sume na posustale zemlje, da je upravo to dovelo do recesije, ispostavilo se da su ta pitanja bila važnija od pitanja propalog projekta Evrope. Najverovatnije da je delimično i zbog toga Wilders doživeo drastičan pad.  On je celu kampanju usredsredio na kritiku Evropskog puta. Wildersovi nastupi su definitivno pročitani kao retorika iza koje daleko stoje argumenti koji bi za Holanđane bilo dovoljno jaki , ubedljivi

media_xl_1352306 Wildersov san :100 guldena


I nteresantno je primetiti da su stranke, Zeleni i D66 ( centar) , koje su bile najglasniji pobornici Evro pravca , zajedno sa Wildersom doživele drastičan pad.. Skepticizam prema Evropi je aktuelan ali ne i najbitniji.  To je potvrdila retorika  VVD, vodeće stranke u predizbornoj kampanji, u kojoj se neuobičajeno iskazala euroskeptičnost.  Izgleda da je iluzija da će ova stranka učiniti nešto po tom pitanju doprinela učvršćenju njene pozicije, mada  vlada mišljenje  da Rute,predsednik stranke,   blanko potpisuje sve što dolazi iz Brisela, da ima tesne veze sa Nemačkom, Amerikom .

2. ovi izbori su još jednom pokazali  od kolikog je značaja ličnost i nastup vodećih  lidera . Preokret u kampanji, nagli pad socijalista i uspon socijaldemokrata i liberala, nastupio je odmah nakon glavne debate koju je prenosila televizija. Socijalista, koga ovde inače nazivaju stricem, čime se blago rečeno aludira na njegovu smotanost, zaista je nastupio tako, do zla Boga mlako i neubedljivo. Kako očekivati od takvog čoveka akciju. Nikako. Tako mora da razmišlja običan čovek.  Nasuprot njemu stajao je Samson, zgodan, energičan, očaravajuće ubedljiv, on je naprosto vladao celom debatom, nametnuo se kao glavna ličnost scene nadmašivši ozbiljnog, odveć kulturnog Ruta. Samson je tipičan Holanđanin , avanturista, i , za razliku od Wildersa mešanca koji je zbog toga mnogima mrzak, on je autohtoni, čistokrvni Holanđanin. Ne čudi da su se mnogi glasovi nakon debate okrenuli njemu. Takva ličnost  garantuje akciju.

Istina nikada se ne zna da li je debata samo potvrdila politički stanje u Holandiji ili je sa njom prevagnulo opredeljenje. Međutim, sudeći prema izveštajima analitičara, ovu debatu je u odnosu na pre gledalo preko milion novih gledalaca. I to nešto znači.
I uticaj ostalih medija je odigrao  važnu ulogu. Kampanje nisu bile jako prljave, ali su, shodfno holandskom mentalitetu, bile vrlo suptilno vođene u korist vodeće stranke. Par intervjua  je ukopalo socijaliste i centar. Levičari su dušom bili za njih, ali su glasali za ubedljivije i time pokazali da socijalistička stranka ne raspolaže kapacitetima velike stranke, ona nema ni  jake lidere ni iskustvo PVDa.
Da narod ne reaguje na očite stvari pokazala je i ova kampanja. Rute je par puta izgovorio netašnosti, koje je Roemere (socijalista) vrlo efikasno razotkrio. ovo nije prvi put da ovaj lider pokazuje tu osobinu .  Obmana, čak i dokazana, u krajnjem ishodu ne igra bitnu ulogu. Ali ne kod svih. Znamo kako su neke obmane, dovoljno poptomognute propagandom medija, bile uzrok pada nekih lidera.  Štampa je ne samo u ovom primeru, nego celim tokom kampanje,  bila blagonaklona prema VVD. I sama stranka je dala izjavu da je uspela da prevaziđe Rutove ispade, jer  takvi ispadi se događaju u krajnje napetim predizbornim trkama.

3.  Strategija ukupne kampanje se, po mom mišljenju,pokazala uspešnom . Trka je trajala kratko i efektivno. Gledajući unatrag ali i čitajući utiske nakon izbora, moram priznati da je sve izvedeno jako elegantno. Iznenađujuće hladnokrvno, kako to već priliči Holanđanima, lideri izražavaju svoje utiske. većina konstatuje da su rezultati dobar barometar dešavanja i da realnu situaciju treba smireno prihvatiti. VVD ne krije svoje oduševljenje, pogotovo velike korporacije, preduzetnici. Sve vrvi od njihovih pozitivnih reakcija.


media_xl_1352416

I, dakako, Evropa je oduševljena. Prva reakcija stiže od koga, nego od istrčavajućeg predsednika Evropskog Parlamenta Martin Schulz-a.
4. Danas su sve stranke na okupu. Još se ne ide pred kraljicu. Rezimiraju se rezultati i  naravno treba se odlučiti za strategiju u sledećem periodu.  Dok sastanak traje, štampa izveštava. Samson je već izjavio da nije uplašen pred novom odgovornošću. Wilders u je jasno da iz novog statusa, opozicije, ne preostaje ništa drugo, nego da najavi  žestoke napade. A Rute se odlučio na ćutanje. On smatra da je to najbolji način da se u miru razmisli o novim potezima i da su besmislene izjave, pre nego što se situacija do kraja ne razbistri


                             ŠTA OVI IZBORI GOVORE O EVROPI ?

KRIZA EKONOMIJE ZAJEDNO SA KRIZOM POLITIČKOG IDENTITETA


“ Je li to cilj Evropske jedinstvenosti  dovesti  zemlje do bankrotstva i “do ćelavosti” , zemlje poput kao Grčke učiniti vazalom pod Nemačkom i Holandijom ? Ako jeste, piše......??? , onda ste postigli cilj. Ali nemojte da se radujete pre vremena, poručuje on !

O TOME U SLEDEĆEM POSTU…žurim na trčanje. Peđa ovo sam napisala zbog tebe.

                                                               
          IZ ARHIVE

 
*  Izbori u Holandiji iz dva ugla

Koji će put izabrati srećna zemlja Holandija

Na pragu izbora u Holandiji..sna\an okret ka socijalizmu

* Politička kriza u Holandiji

* Politika i eutanazija, Holandija ubija stare

* Poljoprivreda u kraljevini Holandiji

  

                                                                        

2 коментара:

Анониман је рекао...

Hvala,šaljem poljubac.
Peđa

Анониман је рекао...

Prosla si bolje nego ja. Jos odmaram.
pozdrav
Z.

Постави коментар