среда, 30. новембар 2011.

Eurozoni preostaje svega nekoliko dana za izbegavanje kolapsa

 
 
002564baf2f90d0e546a39
 
Volfgang Minhau
Fajnenšel tajms

U skoro svim debatama o evrozoni u kojima sam sudelovao uvek se nađe poneko ko istakne da kada se stvari jako pogoršaju, tek onda političari napokon reaguju - a to može biti izdavanje evroobveznica, monetarizacija dugovanja, kvantitativno olakšavanje, bilo šta. Ja nisam baš sasvim siguran u to. Sve to zanemaruje neophodnost hitne zajedničke akcije.
Prošle nedjelje kriza je dostigla novi kvalitativni stadij. Spektakularnom propašću licitacije državnih obveznica Nemačke, kao i alarmantnim porastom kratkoročnih interesa za obveznice Španije i Italije, došlo je do prestanka funkcionisanja tržišta državnih obveznica širom evrozone.
Skrhan je i bankarski sektor. Važnim sektorima gospodarstva evrozone je tako presečen put do kredita. Sada je evrozona suočena sa begom globalnih ulagača, kao i tome da njeni građani prebacuju svoje depozite iz nepouzdanih u pouzdanije zemlje (a quiet bank run).
Ova masivna erozija poverenja je ujedno uništila i najglavniju stratešku dasku spasa. Evropski fond za finansijsku stabilnost (EFSF) crpi svoju snagu iz jamstva koje mu daju njegovi sudionici. Kako se kriza širila na Francusku, Belgiju,Holandiju i Austriju, i sam EFSF biva pogođen širenjem te zarazne bolesti
. Ukoliko ne dođe do nečeg vrlo drastičnog, evrozona bi se vrlo ubrzo mogla raspasti.
Tehnički govoreći, taj problem bi se čak i sada mogao rešiti, ali izbor mogućnosti se sve više sužava. Evrozona mora doneti tri odluke, i to vrlo brzo, i sa jako malo mogućnosti za svoje uobičajene mutljavine:
Evropska središnja banka mora pristati na pružanje neke vrste potpore - ili da pruža neograničene garancije za maksimalna kolebanja cena državnih obveznica, ili pružiti potporu EFSF-u, kao i uz to dramatično povećati kratkoročnu likvidnost bankarskog sektora. To bi sprečilo direktnu  opasnost bankrota.
Druga mera je donošenje tvrdog "reda vožnje" za obveznicu evrozone. Evropska komisija je naziva
"obveznicom stabilnosti", a to je bez sumnje kandidat za ovogodišnju titulu eufemizma godine. Za "red vožnje" postoji nekoliko predloga - a kako će je nazvati nije važno. Ono što je važno je da ima zajedničku i veliku garanciju. Ono ludilo o povezanim nacionalnim jamstvima mora se prekinuti. One nisu rešenje za ovu krizu - te garancije su sada baš najveći propagator krize.
156875-euro-banknotes-and-small-coins-are-pictured

Treće rešenje je fiskalna unija. To bi dovelo i do delomičnog gubitka državnog suvereniteta i formiranja pouzdane organizacijske strukture koja će raditi na fiskalnoj politici - a treba se nadati da će raditi i na širim pitanjima ekonomije. Evrozoni je neophodan trezor koji će biti popunjen pouzdanim, stručnim osobljem. To ne sme biti nešto što će Evropska komisija ad hoc sklepati uz kaficu i dezert.
Čujem da se vode preliminarni razgovori o paketu kompromisa koji će uključiti sva tri ova instrumenta. Ako se na sledećem summitu EU, koji je zakazan za 9. decembar  postigne dogovor, evrozona će preživjeti. Ako do njega ne dođe, riskira se njen haotični kolaps. Ali, čak i u slučaju postizanja dogovora, ostaje rizik dugotrajne recesije, možda čak i depresije . Dakle, čak i u slučaju da Evropska komisija bude u stanju da se složi oko tako neverovatno kompleksnog i ambicioznog rešenja, njene vođe bi morale da tokom  sledećih meseci i godina stalno nadmašuju sami sebe u tome.
Koliko je verojatno da do tako grandioznog sporazuma dođe? Kako koja nedelja prolazi, politička i finansijska cena za njeno rešavanje postaje sve veća. Angela Merkel je prošle nedelje  još uvek odbijala mogućnost uvođenja evroobveznica. Razbesnela se kada je prošle nedelje to predložila
Evropska komisija. Planirala je da razdvoji diskusiju o krizi od diskusije o budućoj strukturi eurozone. Kvaliteta ekonomskih saveta koje je tokom cele ove krize dobijala bio je ispod svakog nivoa. Sada je njeno jako naglašeno javno protivljenje evroobveznicama postalo stvarna prepreka nekom dogovoru. Teško mi je da uvidim kako će se kancelar Nemačke izmigoljiti iz tog čvora koji je sama zavezala. Da je u svojim izjavama bila umerenija, mogla bi se na samit zaputiti "naoružana" predlogom Nemačkog saveta ekonomskih savetnika, koji je sročio pametan, mada ne baš sasvim do detalja razrađen plan. Oni predlažu "obveznicu otkupa dugovanja" (a "debt redemption" bond). Taj naziv je još jedan kandidat za titulu eufemizma godine. Ideja se sastoji u tome da se izda striktno privremena evroobveznica koju će države-članice otplatiti u dogovorenom roku.


013801-greece-finance-economy-public-debt-eu-euro-coins

U svakom slučaju, taj predlog bi bio više u skladu sa strogom interpretacijom nemačkog ustava. Odbojnost kancelara Merkel prema evroobveznicama se sigurno slaže sa osećajima Nemačke javnosti, jer novine su dočekale "na nož" predlog Evropske komisije. Mislio sam da su kako taj predlog [Njemačkog saveta ekonomskih savetnika], tako i trenutak odabran za njegovo objavljivanje vrlo inteligentni. Međutim, Evropskoj komisiji je pošlo za rukom da promeni prirodu te debate. Gospođa Merkel može sada dobiti svoju fiskalnu uniju, ali će zauzvrat morati prihvatiti evroobveznice. Ako se može postići saglasnost i o jednom i o drugom, problem će biti rešen. Ovo je prvi inteligentni službeni predlog na koji sam u celoj ovoj krizi naišao.
Uzimajući u obzir njine ranije rezultate, treba me još uveriti da će Evropska komisija biti u stanju postići tako temeljni sporazum. Ona će se, naravno, saglasiti o nečem i to će prodavati kao navodno kompletan paket. Ona to ionako uvek čini. Ali poluživot tih i takvih pseudoodluka se sve više skraćuje. Nakon prethodnog evropskog summita, oduševljenje financijskog tržišta onom sumanutom idejom o "motki" za EFSF je isparilo za manje od 48 sati. Katastrofalna licitacija obveznica Italije od prošlog petka nam kazuje da vreme ističe. Evrozoni preostaje još najviše 10 dana.

Prevod sa engleskog: Vasilije Kleftakis

0013729e4a9d09baade01d

-------------------------------------------------- ------------------------------

2 коментара:

Анониман је рекао...

Stavi posmrtni mars kao muzicku podlogu i ti si EU vec sahranila.Lagano,podici ce se Evropa,ali sta ce onda Ameri??? I dalje ce stampati.Sta ih briga.Nametnuli su svoju valutu kao svetsku i sve dok je tako nema brige.Eto kako se unistava zdrava ekonomija.
Tvoj Rute se juce lepo ispricao sa Obamom.Koje ste Vi holandske ulizice,heheeee.
pozdrav
Z.

L2 је рекао...

Izvini drugar,kod mene kao obično gužvanac. Holandija je oduvek vodila proameričku politiku.Pazi ona je treći po redu izvoznik u Ameriku. Pa ti vidi.Ulizice ili ne od peska napraviše plodno tlo.Gde god zađeš, u koje god područje eto nekog od njih.Ne hvalim ih,ali ni ne kudim.Prema meni su superiška.Nemam primedbi
.haha..Da su "moji" bili takvi ne bih bila ovde.
A da prokomentarišemo tvoje? Ne brini, radi mi mozak.

Постави коментар