петак, 16. септембар 2011.

Zlatne rezerve- bitka oko valuta
Cena zlata je jeftina. Verovali ili ne. U jednom od njegovih zadnjih intervjua Marc Faber je dao svoju viziju najrecentnijih ekonomskih tendencija. Njegova vizija je da je cena zlata u ovom momentu jako jeftina, ako je uporedimo sa monetarnim eksperimentima koje se izvode poslednjih godina i još se sprovode. Cena od  $ 6000 tot $ 10.000  njemu se čini verodostojnijom. Pogledajte ceo intervju na kraju teksta.
Cena zlata je ponovo skočila do novog rekorda.Prema Marc Faberu nadolazeća inflacija koja se kreira kroz monetarnu akciju je dobra baza za cenu zlata. to ne znači da će se korekcije cena izvršiti u kratkom roku.

                                                        16 septembar 2011
                                                             cena zlata    € 1.288,63
                                                            cena srebra   €      28,61

Da vidimo drugi prilog o manipulacijama zlatom.  

    

N aglim padom cena zlata sredinom avgusta 2011,  prekinut je period  postupnog povećanja cena zlata. Nakon privremenog nivoa od 1.700 dolara i 1.180 €, cena zlata je 2. septrembra 2011 ponovo povećana na $ 1,886 i 1,328 €. U obe valute je to gotovo najviša cena zlata ikada. U subotu, 3.septembra,u objavljenoj VikiLeaks arhivi našli su se dodatni dokazi o kineskoj strategiji zlata. Iz njih se vidi da je Kina upoznata sa manipulativnom strategijom  Amerike i njenih saveznika u Zapadnoj Evropi..Grafički prikaz cene zlata  u dolarima septembar 2009 do septembra 2011

Grafički prikaz cena zlata u eurima od septembra 2009 do septembra 2011


P o ovom izvoru Kina je već duže vreme upoznata sa strategijom  zapadnih sila da suzbiju cenu zlatu. Cilj ove strategije je marginalizacija uloge zlata u ekonomiji i podržavanje uloge dolara kao međunarodne rezervne valute. Ovo suzbijanje cena je korisno pre svega za Ameriku. Čini se da Kina ipak aktivno učestvuje u ovoj igri. Kineska strategija je usmerena na to da akumulira što više fizičkog zlata po trenutnim niskim cenama. Na taj način Kina takođe želi da postavi primer drugim centralnim bankama kroz šta bi porasla potražnja za fizičkim zlatom.  Kineske rezerve  bi trebale ojačati kreditnu sposobnost kineske valute (renminbi) i ujedno potkopati kredibilitet dolara. Konačan cilj Kine je internacionalizacija njihove valute, možda i priznanje kao međunarodne rezervne valute.
 Posljednji put je Kina objavila  podatke o svojim zlatnim rezervama u aprilu 2009. Tada su one porasle s 600 na 1054 tona zlata. Od tada do danas kineska vlada nije dala ni jednu izjavu. Premda nema tačnih podataka, bez sumnje se može zaključiti da su one ponovno povećane i da su  ogromne.
izvor
original izvori Zerohedge en GATA


                                              OSTALI POSTOVI O ZLATU
                                                 Zlato kao valuta
                                                 Kriza,zlato i srebroНема коментара:

Постави коментар