четвртак, 23. фебруар 2017.

Otkriće sedam planeta na kojima je moguć život

Trappist 




       Američka svemirska agencija (NASA) objavila je na konferenciji za novinare vest da je  izvan našeg sunčevog sistema otkriveno sedam novih planeta veličine Zemlje (video)  Rač je o najuzbudljivijem svemirskom otkriću u poslednjih 15 godina. Još nikada do sada nije otkriven planetarni sistem sa tako velikim brojem planeta veličine Zemlje, sa mogućim postojanjem života.  Iako je  NASA objavila vest otkriće pripada internacionalnoj istraživačkoj grupi.

Prošle godine ta grupa internacionalnih astronoma, pod vođstvom belgijanca  Michaël Gillona, otkrila je tri planete veličine Zemlje kod patuljaste zvezde u sazvežđu Vodolija (Akvarijus),  40 svetlosnih godina od Zemlje.  Astronomi su joj dali neinspirativno ime  2MASS J23062928-0502285.  da bi je preimenovali u  TRAPPIST-1,  prema  TRAPPIST-teleskopskoj mreži sa kojom su Gillon i njegove kolege  tražili planete na kojima je moguć život. ( Istraživači su koristili teleskope u Čileu, Maroku, Španiji, Južnoj Africi, NASA-teleskop u SAD-u  te iz  svemirski teleskop Spitzer ) .

Posle prve tri planete grupa iz Belgije je otkrila još četiri nebeska tela koja su ličila na Zemlju. Tako je broj otkrivenih planeta zaokružen na sedam. Zvezda Trappist-1. je  "majka" ovih planete i one su zahvaljujući njoj i otkrivene teleskopima koji su zabeležili pad inteziteta svetlosti tokom njihovog orbitalnog kretanja ispred nje.









AKVARIJUS 


BELGIJSKA PIVA NA NEBU 




( Trapist, Dubbel , Tripel, Belgian Dark Strong Ale, Witbier, Flanders Red , Oud Bruin, Belgian Blond Ale, Belgian Pale Ale, Belgian Golden Strong Ale, Lambic, Saison,.....)
 

Tokom pres konferencije astronoma Gillona novinari su pitali za imena planeta. 
" Predložena je  čitava serija imena prema belgijskom pivu, ali stvarnih imena još nema."- odgovorio je on.   Zvezda nije nazvana prema Trapist pivu već prema teleskopu. Da li će neka od planeta dobiti ime  po pivu i koje bi moglo da ima tu čast, videćemo.
Svima je poznato da je Belgija sinonim za pivo i da  u pivskom svetu ona  ima apsolutni hodočasnički status. Belgijanci su dakako jako ponosni na svoj simbol i ne čudi da su se u predlozima za nazive planeta upetljala piva.

Pivo trapist
Da podsetimo da je Trapist pivo po definiciji pivo proizvedeno unutar zidina samostana, rukom redovnika. Kako je reč o viševekovnoj  tradiciji, pravila su prilično jasna i betonirana. Od recepta, načina pripreme, pa sve do trošenja novca od prodaje piva. Novac je često usmeren u humanitarne svrhe, a povremeno  se koristi i za održavanje manastira. U svetu postoji 11 trapist piva. Više od polovine dolazi iz Belgije,  dva iz Holandije, po jedan iz Italiji i Austrije, a od 2013 godine jedan se pravi i u Americi.



Image result for nATURE tRAPPIST




ORBITALNI PERIOD

TRAPPIST-1 ima oko 8 posto mase Sunca, v
eličine je Jupitera sa temparaturom od 2277 gradi Celsiusa. Dakle reč je o zvezdi  mnogo manjoj  i hladnijoj od Sunca ( na kom je temparatura  od 5505 gradi Celsiusa).

Da bi  bila u nastanjivoj zoni planeta mora biti u neposrednoj blizini zvezde roditelja - zaista, planetarne orbite oko TRAPPIST-1 nisu mnogo veće od onih među Jupiterovim većim satelitima, a mnogo manje od orbite Merkura. Orbitalni period planeta, to jest vreme koje je potrebno da one naprave jednu punu orbitu oko  TRAPPIST-1 je neobično kratak. Jedna " godina " ( po našoj vremenskoj skali ) traje 1,51 do 13 dana. To znači da su planete jako blizo zvezde. Pošto je ona hladnija  nego sunce pojedine planete  bi mogle da imaju srednju temparaturu na kojoj je moguće postojanje vode u tečnom stanju. Praktično to znači da su planete najbliže zvezdi označene abecednim slovima b, c i d  verovatno previše vruće da bi na njima mogla da postoji tečna voda, dok je planeta h previše udaljena i hladna. Dakle  E, F i G orbitiraju unutar nastanjive zone zvezde, i one ostavljaju mogućnost postojanja okeana, to jest vode kao potencijala za život. Isto tako se pretpostavlja da su planete stenovite. Sve to čini ove planete  ozbiljnim kandidatima za otkrivanje vanzemaljskog života.



Image result for nATURE tRAPPIST


Michaël Gillon, vođa tima, inače zaposlen na belgijskom Univerzitetu u Liježu (STAR institut,University of Liège) misli da je ovo otkriće samo nagoveštaj koliko se planeta nalik Zemlji nalazi u svemiru. "Ima 200 milijardi zvezda u našoj galaksiji. Pomnožite to sa deset i dobićete broj planeta nalik Zemlji - a to je mnogo", kazao je on.


DA LI BAŠ SVE TAKO

Reči 'potencijalni život" primenjene su i kod nekih drugih planeta za koje je utvrđeno da se nalaze u nastanjivoj zoni za koju su kasnije studije pokazale da su uslovi daleko od optimalnih. Treba se podsetiti na sve faktore koje podrazumeva reč život ili, za eventualnog bića sličnog čoveku, stanovanje.
Reči vodećeg astronoma Michaël Gillona su reči velikog entuzijaste. "Ovo je neverovatan planetarni sistem - ne samo zato što smo našli toliko planeta, već zato što su svi iznenađujuće slične veličine na Zemlji! "
Pojedini astronomi su već iskazali svoju skepsu obzirom na godište Trappista, verovatno u rasponu od 500 miliona godina, što ukazuje na mladog patuljka i njegova zračenja ( vidi ) ali su istakli značaj prilike da se preko Trappista i njegovih planeta prouče atmosfere planeta sličnih Zemlji.
Naravno, manja verovatnoća života ne umanjuje vrednost ovog otkrića.

The TRAPPIST-1 system presents a fabulous opportunity to study the atmospheres of Earth-sized planets as well as the complex and uncertain mechanisms controlling planet habitability. Whatever the mechanisms at play, it is clear that these planets are subject to X-ray and EUV irradiation that is many-times higher than experienced by the present-day Earth and that is sufficient to significantly alter their primary and any secondary atmospheres. The high energy fluxes presented here are vital inputs to atmospheric studies of the TRAPPIST-1 planets.

PREDALEKO

Buduća istraživanja treba da pruže bolji uvid u sastav atmosfere sedam planeta u TRAPPIST-1. Ako postoji život,  verovatnost da smo  ikada sreli ove galaktičke susede jako mala. Jer, iako je zvezda relativno blizu u Constellation Aquarius, 40 svetlosnih godina je nepremostiva udaljenost.
  


Нема коментара:

Постави коментар