субота, 9. фебруар 2013.

Regenerativna medicina – preparat G5

 


"Pravi eliksir mladosti razradili su naučnici iz Novosibirska. Oni su napravili jedinstveni preparat koji navodi ljudski mozak da proizvodi matične ćelije. A one sa svoje strane u stanju su obnavljaju bolesne organe. Čudotvorno sredstvo omogućava da se ostane mlad i zdrav u svakom dobu.
Lečenje matičnim ćelijama je modni trend. One mogu pomoći u borbi protiv infarkta, moždanih udara i različitih ozleda. U kozmetici obećavaju izbavljenje od problema s kožom, vraćanje licu mladenačke svežine. Problem je u tome što metodika korištenja matičnih ćelija koja postoji danas nije ni iz daleka bezopasna, objasnio je za Glas Rusije generalni direktor tvrtke koja je napravila novi preparat Andrej Artamonov:
Kako se sada to događa? Uzimaju se matične ćelije iz koštane srži. Posle toga razmnožavaju ih i uvode opet u krvotok. To je već razmnožavanje van organizma ćelije. Ne zna se gde se one diferenciraju: one mogu da odu u ozleđeni organ, a mogu otići u sasvim zdrav. I u srcu, na primer, može izrasti rebro. To su u suštini već strane ćelije za organizam.
U Novosibirsku ovaj problem je rešen. Naučnici su napravili preparat pod šifriranim nazivom G5. On navodi koštanu srž čoveka da izrađuje nove matične ćelije koje zatim same nalaze ozleđeni organ i obnavljaju ga. Po rečima stručnjaka, G5 osigurava houming remontnih stanica - one ne napuštaju vlastiti organizam. To je preparat nove klase regenerativne medicine i nema premca u svetu, tvrdi Andrej Artamonov.
Takvih preparata danas nema. G5 navodi koštanu srž da izrađuje vlastite matične ćelije , pri tome one ne napuštaju organizam. S godinama matičnih stanica ima sve manje i manje. Zbog toga, organi se ne obnavljaju i mi počinjemo da starimo. Novi prilaz medicini se sastoji u tome da se organizam natera da regeneriše samog sebe.
Postojeće metodike usmerene su na simptomatsko lečenje: ako se pojavi bol, treba uzeti analgetik. Mnogo je teže, ali i ispravnije, okrenuti se rezervama čovekovog organizma. Samo to može da nas učini sve mlađim i sretnijim, da se setimo kakvi smo bili u detinjstvu.
Preparat napravljen u Novosibirsku je uspešno prošao predklinička ispitivanja. Ukoro će započeti kliničko testiranje. A za godinu i po postoje šanse da se G5 pojavi na tržištu.
"




  izvor

                                     



Regenerativna medicina  je jednostavno ubrzavanje procesa kojim se telo samo leči do klinički značajne brzine. Ideja je da umesto da pokušavamo da ublažimo simptome sa spravama i lekovima i slično, regenerišemo izgubljenu funkciju  organa ili oštećenog tkiva.  Regenerativnoj rehabilitacija Zamislite da umesto  proteze  invalidi  mogu da regenerišu deo tela. Kako to možemo da uradimo? Način da to uradimo je da razvijemo komunikaciju sa telom. Moramo naučiti da pričamo jezik tela. I da uključimo procese koje smo znali kako da radimo kada smo bili fetusi. Ako fetus sisara izgubi ud tokom prvog tromesečja trudnoće, ponovo će mu izrasti. Tako da naša DNK ima kapacitet da aktivira te mehanizme lečenja rana. To je prirodan proces, ali nestaje kako starimo. Ako dete starosti oko šest meseci izgubi vrh prsta u nesreći, ponovo će mu izrasti taj vrh prsta. To više neće moći da urade kada budu imali pet godina. Alan Rasel proučava regenerativnu medicinu, revolucionaran način razmišljenja o bolesti i povredi, koji koristi proces koji signalizira telu da se samo popravi.
video : klikni na sliku  


tedTekst možete pročitati ovde


                           ______________________________________________



Matične ćelije  Zrele ćelije imaju  specijalizovanu funkciju. U njima su određeni geni aktivni, dok je većina ostalih  blokirana. Kada se  jednom ćelija diferencira , tj.specijalizuje ( ćelije mozga, krvne ćelije, mišićne ćelije...), ona se retko ili nikada ne deli (umnožava) i ne može se u živom organizmu više vratiti u prvobitni, nespecijalizovani oblik. Matične ćelije se razlikuju od  zrelih operativnih ćelija: one se mogu  neograničeno umnožavati.  U određenim uslovima se mogu diferencirati u bilo koji tip yrele ćelije. Zbog ovih funkcija  matične ćelije igraju esencijalnu ulogu u razvoju organa u embrionu.  Nakon što se telo potpuno razvilo  neke ostaju u  telu kao "rezerva", i imaju odlučujuću ulogu u oporavku oštećenih ili ostarelih tkiva.



 
 
 
 
 Vrste matičnih ćelija


Embrionalne matične ćelijekoriste se u istraživanjima

Odrasle (adultne) matične ćelije- hematopoezne (krvne) matične ćelije,nalaze se u koštanoj srži i, u nešto manjim količinama, u samoj krvi. One proizvode  krv i ćelije imunog sistema.Mezenhimalne matične ćelije (MSC), se nalaze u koštanoj srži, mišićima, kostima, masnoći i drugim organima. One su važne u procesu obnavljanja organa.

Matične ćelije iz krvi pupčane vrpce- su prethodnice zrelih ,adultnih, matičnih ćelija.

 
  Istraživanja  

Koje matične ćelije se koriste u istraživanjima  ne zavisi samo od istraživača i novih naučnih saznanja, već i zakonodavstva država.   Embrionalne matične ćelije dobijaju se iz embriona   4 - 5 dana nakon oplodnje. Deo blastociste (embrioblast) se presadi u Petrijevu posudicu te se u laboratorijskim uslovima te ćelije umnožavaju i održavaju u nediferenciranom obliku. Naučnici još uvek ne znaju sve potrebne mehanizme koji će usmeriti razvoj embrionalnih ćelije u svih 200 tipova ćelija u telu.Upotreba ovih ćelija u istraživanjima propraćena je moralnim pitanjima i dilemama.  Nakon prikupljanja embrionalnih matičnih ćelija zametak se mora žrtvovati. Problemi kod istraživanja i upotrebe matičnih ćelija odraslih javljaju se zato što iz njih ne mogu nastati svi tipovi ćelija. Velika prednost matičnih ćelija dobijenih iz krvi pupčane vrpce je jednostavno prikupljanje, prilikom poroda bez opasnosti za majku i dete, i jednostavno skladištenje u tečnom azotu na -196 ºC kroz dugi niz godina. Prednost tih ćelija je u tome što kod vraćanja tih ćelija u osobu od koje su potekli ne dolazi do stvaranja obrambene reakcije. U svetu odavno postoji mogućnost (ponegdje i obaveza) da ljudi čuvaju matične ćelije u privatnim ili javnim bankama i koriste ih u slučaju bolesti. Ćelije se izdvajaju prilikom rođenja. U 95 odsto slučajeva moguće je iz krvi pupčane vrpce dobiti oko 100 ml čistih matičnih ćelija, što je dovoljna količina za sigurnu budućnost. Ako želite saznati više o lećenju matičnim ćelijama preporućujem sledeći sajt  Web medicina

 
ARHIVA
                                                                
 

6 коментара:

Vesna је рекао...

Vrlo interesantna tema!
Hvala na korisnom tekstu.

L2 је рекао...

Obraduje me vest da je nekome neki tekst bio koristan. Moj trud nije uzaludan. pozdrav.

Vesna Srecko је рекао...
Аутор је уклонио коментар.
Vesna Srecko је рекао...

Imate li saznanja,novosti da li je preparat G5 počeo da se proizvodi,prodaje i gde? Mnogo bi mi značila ta informacija,jer imam autoimunu bolest jetre!
Srdačan pozdrav!

L2 је рекао...

Tekst je napisan 2013 godine i kao sto ste mogli videti, prenela sam vest. Nisam pratila sta se dalje desilo sa tim preparatom. Pogledala sam veceras izvore na ruskom i najsveziju informaciju nacicete na ovom linku.
http://info.sibnet.ru/article/470905/

Pokusajte prevesti putem Googl prevodioca, ukoliko nemate nekog ko dobro poznaje ruski jezik. Ukoliko zakljucite da bi Vam ovaj preparat pomogao, pokusajte do njega doci. Mislim da to danas nije problem.
Uz zelje da pronadjete lek i ozdravite

Pozdrav

Vesna Srecko је рекао...

Hvala na iscrpnom odgovoru.
Pogledala sam i prevela tekst koji ste mi predložili,ali nažalost nisam ustanovila kako se zove taj lek - preparat!
Ukoliko imate neke bliže informacije o nazivu leka, bila bih vam zahvalna!
U svakom slučaju,veliki i srdačan pozdav!

Постави коментар