среда, 11. јануар 2012.

Rukopisi Emila Ciorana, tragom aukcije

D anas sam dobila reakciju iz Rumunije kojom mi je dostavljena informacija o sudbini Cioranovih manuskripta. Moram priznati da vest o aukciji nisam ispratila do kraja. Informacije o rukopisima će sigurno biti interesantne mnogobrojnim fanovima ovog filozofa.





"Stručnjaci biblioteke "Jacques Doucet", koja je 1997. godine nasledila celokupnu rukopisnu zaostavštinu čuvenog filozofa Emila Ciorana, tri dana su pročešljavali njegov stan, prikupljali i evidentirali sve što su smatrali vrednim. 0 tome su, po završetku posla, sačinili inventar i zapisnik, na čijem kraju je pisalo da je u podrumu ostala "hrpa smeća koja nije vredna opisa".


Kada je 1995 godine E.M.Cioran umro u njegovoj 84 godini, ostala je iza njega u pariškoj kući u ulici de l’Odéon partnerka Simone Boué. Simone, inače učiteljica engleskog, je od pedesetih godina brinula o piscu. Nije je spomenuo ni u jednoj od svojih knjiga.
Nakon Cioranove smrti ona je rukopise poklonila Univerzitetskoj biblioteci, a   njegovu beležnicu prepisala i pobrinula se da ista bude objavljena 1997. Nakon toga Boue se pod čudnim okolnostima  utopila u Atlantskom okeanu, u blizini svoje kuće u Dieppe. Jedna od pretpostavki je da je izvršila samoubistvo,bez da je ikome to najavila.  O tome  je njen prijatelj često pričao.
Nakon smrti Simone predstavnici Univerzitetske biblioteke su inventarisali sve u  kući, nakon čega je istu preuzeo kupac. On je primetio da su  u kući preostali koferi od kojih i jedan pun zapisa sa naznakom " uništiti posle moje smrti ". To su bile Cioranove beležnice iz perioda od 1972 do 2005. Vlasnik je beleške ponudio na prodaju. Zakonski naslednik,Univerzitetska biblioteka,  odmah je stavila zabranu na prodaju. Pariški sud presuđuje u korist vlasnika kuće 2009 godine. tek je tada pojašnjeno da nije reč o nikakvoj " krađi" materijala, naprotiv. Spašen je materijal što ide na čast onome ko je to učinio.
Vrednost tog dela zaostavštine je procenjena na 150.000 eura. U međuvremenu je cena skočila na jedan milion.

izvor
                                             

Aprila 2011. obavljena je aukcija. U nedostatku novca na aukciji nije moglo učestvovati Ministarstvo Rumunije. George Brailoiu,  42-godišnji rumunski advokat, šef  KDF-Energy, odlučio se na učešće i uspeo je dobiti rukopise po ceni od  400.000 eura. Nakon kupovine on je sav materijal donirao državi, preciznije, Rumunskoj akademiji.

 Na pitanje kako se odlučio na to Brăiloiu je odgovorio:

"Odlučio sam samo jedan dan pre aukcije. Bio sam u automobilu i slušao na Radiu France International, najavuo aukcije. Činilo se prirodnim da prisustvujem".

Koji ste iznos bili spremni ponuditi?
George Brăiloiu:
"Krenulo se od 100.000 dolara a doseglo više od 500.000 eura. Reč je o 405.000 € bez poreza, sa porezom će iznos skočiti do 500.000 eura."Ponudu ste dali lično?
Brăiloiu George:
"Da, ponudu sam dao telefon za četiri sata. Ponuda je bila tajna. Iz Bukurešta je bilo 30 učesnika. Nije se znalo ko su oni. Francuski mediji su u međuvremenu objavili



BIBLIOTECA ACADEMIEI ROMANE  online 
MANUSCRISE SI DOCUMENTE PERSONALE
EMIL CIORAN  



     

    Нема коментара:

    Постави коментар